Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέλος στις αρωματικές ουσίες καπνού: Κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες εναλλακτικές με φυσικά αρώματα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤέλος στις αρωματικές ουσίες καπνού: Κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες εναλλακτικές με φυσικά αρώματα
spot_img

Ποιες είναι οι με εναλλακτικές λύσεις για τα πρόσθετα καπνού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ανανεώσει τις άδειες των αρωμάτων καπνού που χρησιμοποιούνται σήμερα σε τρόφιμα στην ΕΕ για την εισαγωγή καπνιστής γεύσης. Αυτό σημαίνει ότι οι αρωματικές ύλες καπνού δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα για την αγορά της ΕΕ.

Θα ισχύσουν μεταβατικές περίοδοι 2 ή 5 ετών (ανάλογα με την εφαρμογή) από την 1η Ιουλίου 2024, οι οποίες θα επιτρέψουν στους παραγωγούς τροφίμων να αφαιρέσουν αυτές τις αρωματικές ύλες καπνού από τις συνταγές των προϊόντων τους.

Όταν χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση του παραδοσιακού καπνίσματος, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα ψάρια και τα τυριά, η περίοδος σταδιακής κατάργησης είναι πέντε έτη. Η περίοδος σταδιακής κατάργησης θα είναι δύο έτη για χρήσεις όπου το άρωμα καπνού προστίθεται για επιπλέον γεύση, όπως σάλτσες, σούπες και τσιπς.

Τα αρώματα καπνού χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων εδώ και δεκαετίες. Όμως πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η Aromatech, η οποία έχει αναπτύξει μια σειρά φυσικών αρωμάτων για να αντικαταστήσει τα αρώματα καπνού που απαγορεύονται στα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά τις επικαιροποιημένες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα νέα προϊόντα πληρούν τις αναθεωρημένες απαιτήσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στους παραγωγούς τροφίμων να διατηρήσουν μια γεύση «υψηλής ποιότητας» με εναλλακτικές λύσεις για τα πρόσθετα καπνού και φυσικές γεύσεις με ξεχωριστό προφίλ καπνού.

Κολοσσοί του κλάδου, όπως η Unilever, προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις του επερχόμενου κανονισμού. Η ευρωπαϊκή μάρκα λουκάνικων της Unilever, Unox, φέρεται να παράγει 16 εκατομμύρια «rookworsten» ετησίως χρησιμοποιώντας τα απαγορευμένα αρωματικά.

Ο κανονισμός έχει επίσης ωθήσει την καινοτομία μεταξύ των εταιρειών που αναμένουν την απαγόρευση. Νωρίτερα φέτος, η Sensient Flavors & Extracts Europe λάνσαρε τη σειρά SmokeLess Smoke – μια φυσική, καθαρή εναλλακτική λύση για τις δημοφιλείς καπνιστές νότες γεύσης στην γκουρμέ κουζίνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο