Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυσικό φυτοφάρμακο “θαύμα” που αυξάνει τις αποδόσεις στην καλλιέργεια μαρουλιού και μπρόκολου

ΑρχικήΕπιστήμηΦυσικό φυτοφάρμακο "θαύμα" που αυξάνει τις αποδόσεις στην καλλιέργεια μαρουλιού και μπρόκολου
spot_img

Προϊόν βασισμένο σε τέσσερα φυσικά εκχυλίσματα από διαφορετικά φυτά και φύκια που διεγείρει την άμυνα και των δύο καλλιεργειών σε συνθήκες ξηρασίας και αλατότητας.

Μετά το “χρυσό μαρούλι” με την απίστευτη διατροφική αξία και το μαρούλι με 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν την ουσία που αυξάνει την αντοχή των καλλιεργειών μαρουλιού στην ξηρασία και την αλατότητα του εδάφους.

Μια ομάδα από το Universitat Politècnica de València (UPV), το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CSIC) και το Universitat Jaume I του Castelló, σε συνεργασία με την εταιρεία Caldic Ibérica, έχει αναπτύξει ένα προϊόν βασισμένο σε τέσσερα φυσικά εκχυλίσματα από διαφορετικά φυτά και φύκια που διεγείρει την αντίσταση του μαρουλιού στην αλατότητα και την ξηρασία, ένα αυξανόμενο πρόβλημα στη μεσογειακή γεωργία.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας των Φυτών (IBMCP), ένα κοινό κέντρο του UPV και του CSIC, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Integrative Plant Biology, επισημαίνει ότι το προϊόν, που ονομάζεται CalBio, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη συμβατική όσο και στη βιολογική γεωργία, καθώς δεν περιέχει συνθετικά χημικά προϊόντα και επομένως συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.

IBMCP, CalBio, José Miguel Mulet, Rosa Porcel, Lynne Yenush, Marina Celdrán (PreDoc). Πίστωση UPV

Αυξάνει τις αποδόσεις μαρουλιού

Έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή αυτού του προϊόντος (στερεά και κοκκώδη σωματίδια) στο σύστημα άρδευσης αυξάνει την απόδοση της καλλιέργειας μαρουλιού υπό κανονικές συνθήκες, αλλά κυρίως σε αλατούχα εδάφη. Η ουσία που εφαρμόζεται στο φυτό προκαλεί την παραγωγή φυτικών ορμονών που ονομάζονται «κυτοκινίνες», οι οποίες αναγκάζουν το φυτό να αυξήσει την άμυνά του σε γεωργικά εδάφη με υψηλή αλατότητα.

Προϊόν που θεωρείται βιοδιεγέρτης

Ο José Miguel Mulet, ερευνητής του IBMCP και συντονιστής της μελέτης, επισημαίνει ότι «δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόντα φυσικής προέλευσης, η διαδικασία έγκρισης είναι ευκολότερη επειδή θεωρούνται βιοδιεγέρτες, οπότε η μεταφορά αυτών των αποτελεσμάτων στους αγρότες θα είναι πολύ ταχύτερη και ευκολότερη. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του CalBio είναι αποδεδειγμένη και ο μοριακός μηχανισμός του είναι γνωστός, κάτι που δεν συμβαίνει με πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Διαπιστώσαμε επίσης ότι το προϊόν είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μικροοργανισμούς που εμφανίζονται φυσικά στις ρίζες των φυτών. Αυτά είναι βακτήρια από την οικογένεια PGPB, βακτήρια που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν στο έδαφος και σχηματίζουν συμβίωση με τις ρίζες των φυτών. Η μελέτη δείχνει ότι τα βακτήρια ανήκουν στο στέλεχος Bacillus megaterium», εξηγεί ο Mulet.

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα ενός έργου από την πρόσκληση 2022 για συνεργατικές προκλήσεις του Υπουργείου Επιστημών, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων (Next Generation), με την εταιρεία Caldic Ibérica, χονδρέμπορο χημικών προϊόντων για τη βιομηχανία, τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Οι Vicente Arbona και Miguel González-Guzmán, καθηγητές στο Universitat Jaume I στο Castelló, συμμετέχουν επίσης στο έργο.

Λειτουργεί επίσης στο μπρόκολο και αξιολογείται σε άλλες καλλιέργειες

Η ομάδα των επιστημόνων επιβεβαίωσε επίσης ότι το προϊόν, κατασκευασμένο από φυσικά εκχυλίσματα φυτών και φυκιών, λειτουργεί επίσης στο μπρόκολο, σε μια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientia horticulturae. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτό το πείραμα είναι ότι το προϊόν είναι αποτελεσματικό χωρίς τη συνεργασία των βακτηρίων PGPB, καθώς το μπρόκολο και όλα τα λαχανικά Brassica δεν σχηματίζουν κανονικά συμβίωση στις ρίζες.

Αξιολογούν επίσης την απόδοσή του σε ντομάτα, αβοκάντο, κρεμμύδι, πιπεριά και μελιτζάνα. Όλες οι δοκιμές πεδίου διεξάγονται στο πειραματικό οικόπεδο της AVA-ASAJA στην Polinyà del Xúquer (Βαλένθια).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο