Ο ρόλος του αυστηρού ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγής
Τα αυγά είναι μια ζωική πρωτεΐνη που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα αυγά ενέχουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα και άλλα βακτήρια.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παστερίωση των αυγών έχει καταστήσει δυνατή την κατανάλωση ωμών αυγών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πλένονται τα τσόφλια των αυγών, ενώ στις ΗΠΑ τα τσόφλια πλένονται με μια ένωση χλωρίου (USDA, 2021). Ωστόσο, και οι δύο χώρες δεν προϋποθέτουν την κατανάλωση ωμών αυγών. Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα αυγά παράγονται και διανέμονται με την παραδοχή της ωμής κατανάλωσης.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους κατανάλωσης ωμών αυγών είναι το «αυγό στο ρύζι». Σε αυτό το πιάτο, ένα ωμό αυγό τοποθετείται πάνω σε ένα μπολ με ζεστό ρύζι και η σάλτσα σόγιας χύνεται από πάνω και αναμιγνύεται στο ρύζι.
Διαβάστε ακόμη: Θάνατοι από γάλα αμυγδάλου της Danone – Η τελευταία ενημέρωση των αρχών
Ένας άλλος διάσημος τρόπος για να φάτε ιαπωνικό φαγητό είναι το «sukiyaki»
Αυτός είναι ένας τρόπος κατανάλωσης κρέατος και λαχανικών που μαγειρεύονται μετά από καβουρδισμό σε ένα δοχείο με σάλτσα σόγιας και ζάχαρη, και στη συνέχεια ανακατεύονται με ένα ωμό αυγό, το οποίο χρησιμοποιείται ως σάλτσα για το κρέας.
Διαβάστε ακόμη: Τι γίνεται με τη shein; Μετά το ζωντανό σκορπιό, παραγγελίες φθάνουν με σκουλήκια και κατσαρίδες (βίντεο)
Πώς «γλιτώνουν» οι Ιάπωνες από τη σαλμονέλα;
Στην Ιαπωνία, τα αυγά διανέμονται υπό αυστηρό έλεγχο υγιεινής από το στάδιο της παραγωγής με την προϋπόθεση ότι πρόκειται να καταναλωθούν ωμά. Η παραγωγή αυγών ελέγχεται αυστηρά για σαλμονέλα από το στάδιο των μητρικών πτηνών, ενώ η τροφή, το πόσιμο νερό και το περιβάλλον των πτηνοτροφείων ελέγχονται επίσης για σαλμονέλα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αυγά είναι απαλλαγμένα από αυτήν.
Προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση από το κέλυφος, τα αυγά πλένονται με ζεστό νερό τουλάχιστον 30 βαθμών Κελσίου και διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου τουλάχιστον 150 ppm ή απολυμαντικό ίσης ή μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και στη συνέχεια ξηραίνονται.
Αυτός ο συνεπής και αυστηρός έλεγχος της παραγωγής και της διανομής ωμών αυγών σύμφωνα με την ιαπωνική μέθοδο έχει εξαπλωθεί ραγδαία στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια και η πρακτική της κατανάλωσης ωμών αυγών γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και σε αυτήν τη χώρα.