Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασίες τροφίμων: οι φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες κερδίζουν τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίες τροφίμων: οι φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες κερδίζουν τους καταναλωτές
spot_img

cibum team

Ο σχεδιασμός προϊόντων που θα αντιμετωπίζονται μέσω βιώσιμων, αποδοτικών και χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης από πλαστικό και αύξησης της ανακυκλωσιμότητας, αποτελεί πλέον προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τέθηκε σε ισχύ η οδηγία που απαγορεύει τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (SUP).

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Rethink Plastic Alliance, ένας στόχος επαναχρησιμοποιήσιμης συσκευασίας 50% σε βασικούς τομείς θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τις εκπομπές CO2, την κατανάλωση νερού και τα απόβλητα.

Οι κύκλοι ζωής των καταναλωτικών προϊόντων ακολουθούν συχνά μια γραμμική διαδικασία όπου το προϊόν παράγεται, καταναλώνεται και στη συνέχεια απορρίπτεται. Αλλά κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται στον τομέα των τροφίμων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν απορρίμματα. Για να είναι πλήρως βιώσιμο το σύστημα παραγωγής τροφίμων, οι πρακτικές στη βιομηχανία συσκευασίας προϊόντων χρειάζονται ανανέωση. Όμως υπάρχουν  πολλά εμπόδια που εμποδίζουν την καινοτομία.

Αυτό που θέλουν οι καταναλωτές

Το παγκόσμιο κίνημα Plastic Free July ξεκίνησε την ετήσια εκστρατεία του για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις λύσεις για τη ρύπανση από πλαστικό και να υιοθετήσει συνειδητές πρακτικές. Αυτές περιλαμβάνουν την αγορά σε μαζικά καταστήματα, τη μεταφορά επαναχρησιμοποιήσιμων φλυτζανιών και δοχείων τροφίμων ή δικές τους τσάντες μεταφοράς. Στη Δανία, το startup kleen hub που εδρεύει στην Κοπεγχάγη έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας ένα καταναλωτικό σύστημα επιστροφής από ανοξείδωτο δοχείο και κούπες καφέ που μπορούν απλά να απορριφθούν στα καφέ μετά τη χρήση τους, χωρίς να χρειάζεται οι καταναλωτές να ψάχνουν τριγύρω για να βρουν ένα κατάλληλο σημείο ανακύκλωσης. 

Αλλά η βιομηχανία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες και όσον αφορά το σχεδιασμό και την ανακυκλωσιμότητα. Η συσκευασία του προϊόντος δεν αφορά μόνο την εικόνα. Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συσκευασίας και θεωρούν υπεύθυνες τις μάρκες που διευκολύνουν την ανακύκλωση. Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του κόστους, μια επιχείρηση που προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ελκυστική για περισσότερους πελάτες. Σύμφωνα με έρευνα της GWI, μιας βρετανικής εταιρείας -στόχου, αυτό που οι καταναλωτές θέλουν περισσότερο από τις μάρκες είναι η δημιουργία προϊόντων με λιγότερη συσκευασία ή με ανακυκλωμένη συσκευασία. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου πίστευαν ότι οι μεγάλες εταιρείες θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Οι βελτιώσεις στο σχεδιασμό θα μπορούσαν να μειώσουν στο μισό το κόστος ανακύκλωσης απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών. Οι νεοσύστατες εταιρείες όπως το German Cyclic Design προσφέρουν βιώσιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες με στόχο την αλλαγή της τρέχουσας συσκευασίας των προϊόντων τους. Μια πλήρως κυκλική αξιολόγηση μοντέλου για την ελαχιστοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων προτείνει την επιλογή εναλλακτικού υλικού και συσκευασίας, πιο έξυπνες επιλογές στην προμήθεια προμηθευτών και μια διεξοδική εκτίμηση της βιωσιμότητας και του εμπορικού κόστους.

Σχεδιασμός για πραγματική ανακύκλωση

Ορισμένες μάρκες απαντούν στις ανησυχίες των καταναλωτών με κακές τακτικές. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Zero Waste Europe, τα πλαστικά προϊόντα κυκλοφορούν όλο και περισσότερο με παραπλανητικούς ισχυρισμούς ότι είναι ανακυκλώσιμα, ενώ τελικά δεν είναι. Επιπλέον, αν και το 40% των πλαστικών συσκευασιών αναφέρεται ως ανακυκλωμένο στην ΕΕ, το πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης είναι περίπου 10-15%, καθώς το πλαστικό που συλλέγεται δεν έχει σχεδιαστεί για ανακύκλωση!

Η πολυπλοκότητα των πλαστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται αυτές τις μέρες, περιπλέκει τη συλλογή και την επεξεργασία τους. Η σύνθεσή του θα επηρεάσει τις πιθανότητες επίτευξης των στόχων της ΕΕ για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, καθώς και την ποιότητα και την αξία του ανακυκλωμένου πλαστικού. «Απαιτείται ισχυρή ώθηση προς έναν πραγματικά κυκλικό σχεδιασμό για την προετοιμασία των πλαστικών για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση», δήλωσε ο Janek Vähk, συντονιστής κλίματος, ενέργειας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Zero Waste Europe.

Καθώς επιβάλλεται επιτέλους η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το SUP, το Zero Waste Europe ζητά έναν εναρμονισμένο και εκτελεστό ορισμό και κριτήρια για την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών που θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματική ανάκτηση των πλαστικών σε νέα προϊόντα και κλιμακωτές εργασίες για τον χειρισμό των τρεχουσών ποσοτήτων πλαστικού.

Η μηχανική ανακύκλωση, η πρακτική της δημιουργίας κόκκων από θρυμματισμένο πλαστικό για επαναχρησιμοποίηση, δεν είναι πλέον τόσο συνηθισμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση των σημερινών πλαστικών ειδών. Οι τεχνολογίες ανακύκλωσης χημικών που διασπούν τα πλαστικά και τα μετατρέπουν σε νέα χημικά και πλαστικά γίνονται πιο δημοφιλείς, αλλά καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις κομποστοποίησης που χρησιμοποιούν χημική ανακύκλωση λειτουργούν σε επιθετικές θερμοκρασίες 140 ° F (60 ° Κελσίου), 24 ώρες την ημέρα: «Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, την έλλειψη υποδομής και τη μη αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της χημικής ανακύκλωσης, θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση», είπε ο Vähk.

Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε φυτικές, μη τοξικές και πλήρως βιοδιασπώμενες αντικαταστάσεις. Αλλά μόνο σαφέστεροι ορισμοί ανακύκλωσης, στόχοι και κεφάλαια θα επιτρέψουν την καινοτομία στις πλαστικές συσκευασίες και θα μειώσουν τη ρύπανση από πλαστικά.

Αποκλεισμένες λύσεις

Μια επιστημονικά πιο αξιόπιστη και φθηνότερη λύση για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης μπορεί να υπάρχει ήδη. Η βρετανική εταιρεία Polymateria , παράγει πλαστικό που πληροί ένα νέο βιοδιασπώμενο πρότυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μελετήσαμε τις πολυολεφίνες και το πολυπροπυλένιο και ρωτήσαμε αν θα μπορούσαμε να τις επιστρέψουμε στη φύση χωρίς μικροπλαστικά ή χωρίς περιβαλλοντική βλάβη», δήλωσε ο Niall Dunne, Διευθύνων Σύμβουλος της Polymateria. Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η πλαστική μεμβράνη που περιέχει την πρωτοποριακή νέα τεχνολογία Biotransformation της Polymera μετατρέπει τα πλαστικά σε ακίνδυνο κερί όταν εκτίθεται στο περιβάλλον, και βιοαποικοδομείται σε περίπου 226 έως 336 ημέρες. “Επανασχεδιάζουμε το πλαστικό για να καταστρέψουμε το κρύσταλλο που δημιουργεί μικροπλαστικό και προσθέτουμε μια πρεβιοτική όψη: τα μικρόβια και οι μύκητες και τα βακτήρια μπορούν να καταναλώσουν το λίπος ή το κερί”, δήλωσε ο Dunne.

Η Indorama Ventures , ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο, χρησιμοποιεί αυτήν την περίοδο την τεχνολογία της Polymateria για τα προϊόντα ΜΑΠ της: από μάσκες Covid-19 έως σακουλάκια τσαγιού. Ο λιανοπωλητής 7Eleven υιοθετεί την τεχνολογία της Polymateria σε μια σειρά από εφαρμογές συσκευασίας τροφίμων στην αγορά της Ταϊβάν και αυτή τη στιγμή στοχεύει να επεκταθεί στη Νοτιοανατολική Ασία. Ομοίως, η αμερικανική μάρκα μόδας Pour Les Femmes επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνολογία για τη συσκευασία της.

Παρά το γεγονός ότι ανοίγει νέους δρόμους αντιμετώπισης σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, η Πολυματερία αντιμετωπίζει εμπόδια στην επίτευξη μαζικής υιοθέτησης. Ο Dunne πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν την καινοτομία σε αυτόν τον χώρο, όπου οι καθιερωμένοι, καλά χρηματοδοτούμενοι παίκτες έχουν συμφέροντα να υπερασπιστούν. «Είναι πολύ δύσκολο να διεισδύσουν στις κυβερνήσεις και να διαπιστώσουν ότι αυτή η νέα καινοτομία είναι μια πραγματικά συναρπαστική εξέλιξη, όπου ήδη δραστηριοποιούνται μεγάλες χημικές εταιρείες». Εάν τα προϊόντα είχαν σχεδιαστεί για να είναι πραγματικά βιοδιασπώμενα, δεν θα υπήρχε ανάγκη για βιομηχανικές εγκαταστάσεις λιπασματοποίησης, οι οποίες, λέει ο Dunne, κάνουν λόμπι για την επιβίωσή τους: «Είναι πολύ προφανές ότι τα λόμπι κομποστοποίησης είναι εδραιωμένα σε βασικά όργανα λήψης αποφάσεων, και η κύρια εντολή των ενώσεων των βιομηχανιών φαίνεται να είναι να σταματήσουν την εμφάνιση νέων καινοτομιών που θα υπονόμευαν τους επιχειρηματικούς τους στόχους».

Φύκια στο μέλλον

Η εύρεση εξαιρετικά βιοδιασπώμενων εναλλακτικών υλικών για να αντικαταστήσει το πλαστικό θα είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα στο οικοσύστημα εκκίνησης.

Στις αρχές του 2000, το άμυλο καλαμποκιού αντιπροσώπευε την πιο βιώσιμη για το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε συσκευασίες με βάση το πετρέλαιο. Αλλά οι φυτικές πρώτες ύλες όπως το καλαμπόκι ή ο αραβόσιτος έχουν τα όριά τους καθώς αυξάνουν την πίεση στους φυσικούς πόρους και τις προμήθειες τροφίμων για ανθρώπους και ζώα.

Μια νέα αναδυόμενη τάση είναι η χρήση βιοπλαστικών φυκιών. Το υλικό υποβαθμίζεται φυσικά σε 4 έως 6 εβδομάδες, είναι λιπασματοποιήσιμο στο σπίτι και δεν μολύνει την ανακύκλωση PET. Η νεοσύστατη εταιρεία Notpla με έδρα το Λονδίνο πρωτοπορεί σε αυτήν την τεχνολογία, δουλεύοντας σε υλικό με βάση τα φύκια από το 2013 για να αναπτύξει φαγώσιμα και βιοδιασπώμενα φακελάκια και κουτιά τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παράδοση γευμάτων.

Η νεοσύστατη εταιρεία ήταν υποψήφια για το βραβείο «Tech for Impact Startup of the Year» στο London Tech Week για την προσπάθειά της να καταστήσει τις συσκευασίες τροφίμων βιοδιασπώμενες. Η πιο πρόσφατη προσπάθειά τους είναι τα χαρτόκουτα από φύκια.

Άλλες νεοσύστατες εταιρείες, όπως η νορβηγική B’ZEOS , εργάζονται για την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων υλικών και τεχνολογιών επεξεργασίας χρησιμοποιώντας φύκια ως την κύρια πηγή βιομάζας για τη δημιουργία συσκευασιών.

Πηγή: forbes

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο