Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

ΑρχικήυγείαΤα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!
spot_img

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Πέντε μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου 2024 αξιολόγησαν ανθρώπινα δείγματα για την παρουσία μικροπλαστικών και τη συσχέτισή τους με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, εστιάζοντας στο νευρικό σύστημα, καθώς και στα γυναικεία και ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Σε μία από αυτές τις μελέτες που δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, στο περιοδικό eBioMedicine ερευνητές από το Μαιευτικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Fudan , διερεύνησαν την παρουσία μικροπλαστικών σε δείγματα σπέρματος και ούρων 113 ανδρών.

Τα μικροπλαστικά είναι περιβαλλοντικοί ρύποι που ανιχνεύονται σε διάφορα ανθρώπινα όργανα και ιστούς. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της υποβάθμισης μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων και της σκόπιμης συμπερίληψης σε καταναλωτικά αγαθά. Έχουν επίσης αναφερθεί πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την έκθεση σε μικροπλαστικά. Ωστόσο, η κατανομή στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και η επίδρασή της παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο Raman, οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα με το πολυστυρένιο (PS) το πολυπροπυλένιο (PP), και το πολυαιθυλένιο (PE) να είναι τα πιο διαδεδομένα. Για να εκτιμηθεί η πιθανή συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας μικροπλαστικών και της ποιότητας του σπέρματος, διερευνήθηκαν επίσης ο αριθμός σπέρματος, η συγκέντρωση, η θνησιμότητα και η μορφολογία.

Η παρουσία πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE), που χρησιμοποιείται ως υλικό επικάλυψης σε αντικολλητικά τηγάνια, συσχετίστηκε με μείωση του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων, συγκέντρωσης και προοδευτικής θνησιμότητας. Επιπλέον, η πολυγραμμική ανάλυση παλινδρόμησης σκιαγράφησε μειωμένη ποιότητα σπέρματος με αυξανόμενο αριθμό μικροπλαστικών τύπων.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε PTFE εμφάνισαν μειώσεις στο συνολικό 
αριθμό σπερματοζωαρίων συγκέντρωση σπέρματος και αδυναμία σπέρματος. Κάθε πρόσθετος τύπος έκθεσης σε μικροπλαστικό συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία που ενέχει η μόλυνση από μικροπλαστικά, ιδιαίτερα το PTFE, ένα αντικολλητικό υλικό επικάλυψης μαγειρικών σκευών, και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα εξέτασης ούρων ως δείκτη έκθεσης σε ανδρικό αναπαραγωγικό μικροπλαστικό. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται μελλοντική έρευνα για την περαιτέρω αποσαφήνιση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τις δυσμενείς επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην ανδρική γονιμότητα και στις επιπτώσεις μεταξύ των γενεών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο