Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιβραλτάρ: Επιδημία μολύνσεων από σαλμονέλα αγνώστου πηγής

ΑρχικήΝέαΓιβραλτάρ: Επιδημία μολύνσεων από σαλμονέλα αγνώστου πηγής
spot_img

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί δεκάδες αναφορές με διάρροια και εμετούς ενώ πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται

Για επιδημία μολύνσεων από σαλμονέλα κάνουν λόγο σε ανακοινωσή τους οι Υγειονομικές Αρχές στο Γιβραλτάρ, οι οποίες και προσπαθούν να προσδιορίσουν την πηγή της μόλυνσης. Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί δεκάδες αναφορές με διάρροια και εμετούς ενώ πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται. Το ξέσπασμα ξεκίνησε προς τα μέσα Οκτωβρίου και προσβλήθηκαν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών.

Το στέλεχος της σαλμονέλας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και ο γονιδιωματικός τύπος πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα συνήθως βλέπει το πολύ τρεις μολύνσεις από σαλμονέλα το μήνα.

Διαβάστε ακόμη: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην κοινότητα τη σημασία της διατήρησης της καλής υγιεινής των τροφίμων και των πρακτικών υγιεινής των χεριών. Αυτά τα μέτρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών, όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή επαφής με μολυσμένα ζώα», ανέφεραν οι υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους.

Οι οδηγίες προστασίας των Αρχών περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν από την προετοιμασία ή κατά τη διάρκεα του φαγητού, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος, πουλερικών ή αυγών. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα θαλασσινά, έχουν μαγειρευτεί στη σωστή θερμοκρασία. Διατηρείτε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωριστά, χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για το χειρισμό ωμού κρέατος και καθαρίστε τακτικά τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό της κουζίνας για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Ψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα αμέσως και αποφύγετε να αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Ειδοποίηση RASFF για σέλινο γεμάτο επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Σχετικά με τη σαλμονέλα

Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν γεύση αλλοιωμένα. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Σύμφωνα με το CDC, τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο.

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.

Διαβάστε ακόμη: Νέα έρευνα: Η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τη θνησιμότητα, ειδικά στις γυναίκες

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να μεταδίδουν τις λοιμώξεις σε άλλους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ειδοποίηση RASFF για σέλινο γεμάτο επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Τι είναι η τεμπουκοναζόλη που ανιχνεύτηκε στο λαχανικό

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Ίσως τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε ένα νοικοκυριό είναι το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Προϊόντα δημητριακών τίγκα στις τοξίνες μούχλας – Έρευνα

Οι τοξίνες της μούχλας μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο