Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός για το καμπυλοβακτηρίδιο σε μη παστεριωμένο νωπό γάλα

ΑρχικήΝέαΣυναγερμός για το καμπυλοβακτηρίδιο σε μη παστεριωμένο νωπό γάλα
spot_img

Δεύτερη φορά σε λίγους μήνες οι έλεγχοι σε εταιρεία γάλακτος έδειξαν εκτεταμένη μόλυνση

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ένα γαλακτοκομείο της κομητείας Μοντγκόμερι στη Νέα Υόρκη βρέθηκε θετικό στο τεστ νωπού γάλακτος για Campylobacter κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας από κρατικούς επιθεωρητές.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με επείγουσαν ανακοίνωσπροειδοποιεί τους καταναλωτές να πετάξουν το μη παστεριωμένο γάλα από τους Rob και Shirley Hudyncia που δραστηριοποιούνται με την μάρκα «HuHill Farm» λόγω του θετικού τεστ για το παθογόνο.  

Διαβάστε ακόμη: Νεκρός από βακτήριο σε χάμπουργκερ της McDonald’s – Δεκάδες νοσηλεύουνται

Μέχρι την ανάρτηση της ανάκλησης, δεν είχαν αναφερθεί επιβεβαιωμένες ασθένειες, αλλά οι ασθενείς σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Στις αρχές Αυγούστου, ένα πανομοιότυπο περιστατικό σημειώθηκε όταν σε έλεγχο ρουτίνας νωπού γάλακτος του γαλακτοκομείου ανακαλύφθηκε μόλυνση με Campylobacter jejuni.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το νωπό γάλα δεν έχει την προστασία της παστερίωσης.

Οι κίνδυνοι από το μη παστεριωμένο γάλα

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα, ιδίως για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ηπιότερες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι και εμετό.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το πόσο λίγο φαίνεται να κατανοεί το κοινό τη σοβαρότητα αυτών των κινδύνων. Σε έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο σε 1.031 ενήλικες στις ΗΠΑ, το 24% των ερωτηθέντων πίστευε ότι το νωπό γάλα ήταν εξίσου ασφαλές ή ασφαλέστερο από το παστεριωμένο γάλα και το 30% δεν ήταν σίγουρο.

«Η παστερίωση είναι μια διαδικασία που θερμαίνει το γάλα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σκοτώνοντας τα βακτήρια που ευθύνονται για πολλές ασθένειες, όπως η λιστερίωση, η σαλμονέλωση, η καμπυλοβακτηρίωση, ο τυφοειδής πυρετός, η φυματίωση, η διφθερίτιδα και η βρουκέλλωση. Η παστερίωση του γάλακτος αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό μέσο πρόληψης εστιών τροφιμογενών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της καμπυλοβακτηρίωσης.

Διαβάστε ακόμη: Μετά τις βάφλες, οι μολυσμένες τηγανίτες – Η λιστέρια κατεβάζει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εκατοντάδες κωδικούς τροφίμων

Σχετικά με τις λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα κρούσματα έχουν συσχετιστεί με μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, μολυσμένο νερό, πουλερικά και προϊόντα. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν από την επαφή με περιττώματα σκύλου ή γάτας. Η εξάπλωση του Campylobacter από άτομο σε άτομο είναι σπάνια.

Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν σε μια εβδομάδα, αλλά η μόλυνση από Campylobacter μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και σύνδρομο Guillain-Barré (GBS).

Δείτε επίσης: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Η αζιθρομυκίνη και οι φθοριοκινολόνες όπως η σιπροφλοξασίνη χρησιμοποιούνται συνήθως για θεραπεία, αλλά η αντίσταση στις φθοριοκινολόνες είναι κοινή.

Τα συμπτώματα λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο αρχίζουν συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση και χαρακτηρίζονται από διάρροια (συχνά αιματηρή), κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία και μερικές φορές έμετο. Μπορεί να εμφανιστεί πιο σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης του αίματος και συμπτωμάτων που μιμούνται την οξεία σκωληκοειδίτιδα ή την ελκώδη κολίτιδα.

Διαβάστε ακόμη: Κύπριοι κατέκτησαν το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο κεμπάπ στον κόσμο (βίντεο)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl Hellas: Νέα καταγγελία στο cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Απανωτές οι καταγγελίες για ελαττωματικά και αλλοιωμένα προϊόντα από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Σε ποια γειτονιά επιβλήθηκε περιορισμός σε νέα Fast Food και ποια τα αποτελέσματα

Ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της πολιτικής στη βορειοανατολική Αγγλία, όπου το Συμβούλιο του Γκέιτχεντ εμπόδισε οποιαδήποτε υπάρχουσα εμπορική ιδιοκτησία να μετατραπεί σε φαστ φουντ.

Ένας νεκρός από μολυσμένο χάμπουργκερ της McDonald’s – Δεκάδες νοσηλεύονται

Οι ασθενείς ανέφεραν ότι έφαγαν χάμπουργκερ γνωστό με την ονομασία «Quarter Pounder»
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο