Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βέλγιο: Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν λανθασμένες διατροφικές επισημάνσεις στα προϊόντα τους

ΑρχικήΝέαΒέλγιο: Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν λανθασμένες διατροφικές επισημάνσεις στα προϊόντα τους
spot_img

Σε περισσότερες από τις μισές επιθεωρήσεις που διεξήχθησαν σε επιχειρήσεις στο Βέλγιο, οι ετικέτες στα τρόφιμα ήταν λανθασμένες.

Οι επιθεωρητές της Ολλανδικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (FAVV), σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία του Βελγίου (FASFC), πραγματοποίησαν εκτεταμένη εκστρατεία ερευνών στο Βέλγιο σχετικά με την επισήμανση των προσυσκευασμένων τροφίμων μεταξύ 11 και 17 Ιουνίου.

Στο 53% των ελέγχων σε εμπόρους, διαπιστώθηκε ότι μία ή περισσότερες ετικέτες δεν συμμορφώνονταν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ως εκ τούτου έλειπαν υποχρεωτικές πληροφορίες. Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν αποτελούσαν επίσης πραγματικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Στο ένα τρίτο των δυσμενών ελέγχων δεν αναφέρθηκε σωστά η καλύτερη ημερομηνία, σε περισσότερες από 22% των περιπτώσεων έλειπε ο κατάλογος των συστατικών και στο 20% δεν αναφέρονταν τα αλλεργιογόνα. Επιπλέον, σχεδόν στο 24% των περιπτώσεων, η ετικέτα δεν ήταν γραμμένη στη γλώσσα της γλωσσικής περιοχής όπου πουλήθηκε το προϊόν.

Άλλες ελλείψεις που διαπιστώθηκαν ήταν η έλλειψη του ονόματος πώλησης ή των στοιχείων επικοινωνίας του υπεύθυνου φορέα. Αυτές οι λεπτομέρειες πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ετικέτα για να ενημερώνονται οι καταναλωτές και να τους βοηθούν να επιλέξουν ένα προϊόν.

Στο 36% των περιπτώσεων εκδόθηκε προειδοποίηση και στο 17% των περιπτώσεων συντάχθηκε έκθεση. Επιπλέον, η FASFC εξασφάλισε ότι οι ετικέτες προσαρμόστηκαν αναφέροντας τις μη συμμορφώσεις που διαπιστώθηκαν απευθείας στον υπεύθυνο φορέα (παραγωγοί, εισαγωγείς κ.λπ.). Δεκάδες αρχεία αναφέρθηκαν επίσης σε ξένες εταιρείες σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Γερμανία.

Εκπρόσωπος της FAVV δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της στοχευμένης δράσης δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ακόμη περισσότερο τη σημασία μιας σωστής ετικέτας τροφίμων για την ασφάλεια των καταναλωτών. Κάθε μέρα, περισσότεροι από 700 επιθεωρητές βρίσκονται στο δρόμο για να ελέγξουν την ασφάλεια των τροφίμων. Δράττουμε κάθε ευκαιρία για να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες και να εξηγήσουμε τους κανονισμούς.»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές αντικαταθλιπτικό προκαλεί καρκίνο – Ανησυχία σε εκατομμύρια χρήστες

Το φάρμακο περιέχει μια δυνητικά καρκινική ουσία, τη N-nitroso-duloxetine

Επιτέλους! Ανακλήθηκε και στην Ελλάδα το επικίνδυνο τρόφιμο του Σκλαβενίτη

Το προϊόν που περιέχει απαγορευμένο πρόσθετο έχει ανακληθεί εδώ και δύο εβδομάδες από τα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στην Κύπρο.

Θάνατος από γεύμα McDonald’s: Αιτία τα κρεμμύδια στο burger – Αυξάνονται οι δηλητηριάσεις και οι νοσηλείες

Τους 59 έφθασαν οι ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που χρειάστηκαν νοσηλεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο