Tο φαινόμενο είναι πολύ επιβαρυντικό για την υγεία μας
Οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να τοποθετήσουν μπολ με αλάτι στα παράθυρά τους αυτό το χειμώνα, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι συνθήκες υγρασίας και η μούχλα. Είναι όμως αυτή πραγματικά καλή συμβουλή;
Η λεγόμενη «εφίδρωση» συμβαίνει όταν ο ζεστός εσωτερικός αέρας έρχεται σε επαφή με μια πιο κρύα επιφάνεια, όπως το κούφωμα και το παράθυρο. Το γυαλί και το αλουμίνιο μπορεί να είναι ένα από τα πιο κρύα σημεία στο σπίτι, προσελκύοντας υδρατμούς. Η θερμοκρασία του αέρα, σε συνδυασμό με το επίπεδο υγρασίας καθορίζει τη θερμοκρασία, στην οποία θα σχηματιστεί η εφίδρωση.
Ειδικά όταν έξω έχει κρύο και μέσα στο σπίτι λειτουργεί σύστημα θέρμανσης, μόλις ο ζεστός αέρας ακουμπήσει στο κούφωμα θα απελευθερώσει υδρατμούς λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στα κουφώματα αλουμινίου, καθώς το υλικό τους έχει υψηλότερη θερμοδιαπερατότητα σε σύγκριση με άλλα.
Δυστυχώς, η εφύδρωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως υγρασία και μούχλα και κατ’ επέκταση μπορεί να καταστρέψει τα κουφώματα των παραθύρων σας. Η εκτεταμένη υγρασία θα οδηγήσει σταδιακά οτιδήποτε ξύλινο βρίσκεται δίπλα της να σαπίσει, ενώ τα μεταλλικά μέρη, όπως οι μεντεσέδες και οι βίδες, θα διαβρωθούν και θα σκουριάσουν.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το φαινόμενο είναι πολύ επιβαρυντικό για την υγεία μας. Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και βρογχίτιδα, ενώ μυρίζει και δείχνει πολύ άσχημα.
Στο αυτοκίνητο, το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με τη χρήση το συστήματος κλιματισμού του οχήματος, στο σπίτι όμως;
Το κόλπο με το μπολ και το αλάτι
Ένας τρόπος που έχει προταθεί για την αντιμετώπιση της συμπύκνωσης είναι να τοποθετήσετε ένα μπολ με αλάτι κοντά στο παράθυρό σας κατά τους ψυχρότερους μήνες.
«Το αλάτι έχει την ικανότητα να απορροφά φυσικά την υγρασία από τον αέρα και ουσιαστικά να την στεγνώνει, έτσι ώστε όταν έρθει σε επαφή με το γυαλί, θα σχηματιστούν λιγότερα σταγονίδια συμπύκνωσης», δήλωσε ο Andy Ellis, ειδικός σε θέματα σπιτιού και κήπου.
«Απλώς γεμίστε ένα ρηχό μπολ ή ένα μικρό βάζο με λίγο αλάτι – αυτό μπορεί να είναι επιτραπέζιο αλάτι ή χοντρό αλάτι. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του παραθύρου στο οποίο το τοποθετείτε. Φυσικά, σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι το παράθυρο, τόσο περισσότερο αλάτι θα χρειαστείτε, αν και συνήθως ένα μικρό μπολ είναι αρκετό».
Όπως εξηγεί ο χημικός μηχανικός John Francis Richardson στο Thermopedia, δεν είναι σαφές ότι αυτό το κόλπο θα έχει αποτέλεσμα, ειδικά σε σύγκριση με άλλες μεθόδους πρόληψης της συσσώρευσης συμπύκνωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι αρχίζει να απορροφά τους υδρατμούς μόνο σε σχετικά υψηλή υγρασία.
Ωστόσο, για να αντιμετωπίσετε πραγματικά το πρόβλημα, όπως στο όχημά σας, ο εξαερισμός είναι το κλειδί. Στα σπίτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αεραγωγούς συχνά ενσωματωμένους στα παράθυρα ή απλά να τους ανοίξετε μια ρωγμή για να αντιμετωπίσετε την υγρασία. Εκτός από το να αφήνει έξω τον πιο υγρό αέρα, η ροή του αέρα βοηθά στην αποτροπή της συσσώρευσης υδρατμών στην κρύα επιφάνεια.