Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FDA προειδοποιεί για νέα επικίνδυνη κανέλα με αυξημένα επίπεδα μόλυβδου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ FDA προειδοποιεί για νέα επικίνδυνη κανέλα με αυξημένα επίπεδα μόλυβδου
spot_img

Ο FDA έχει προειδοποιήσει σχετικά με τα προϊόντα κανέλας για να συμπεριλάβει τη κανέλα «Super Brand» επειδή έχει βρεθεί με αυξημένα επίπεδα μολύβδου.

Ο FDA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόσθεσε την αλεσμένη κανέλα Super Brand στη λίστα προϊόντων που περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας σε κατάστημα λιανικής και εξετάστηκαν από τον FDA.

Μέσω δοκιμών προϊόντων από κρατικά προγράμματα και επιβεβαιωμένα από τον FDA, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα προϊόντα αλεσμένης κανέλας περιέχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου και ότι η έκθεση σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην είναι ασφαλής. Ο FDA συμβουλεύει τους καταναλωτές να πετάξουν και να μην αγοράσουν αυτά τα προϊόντα αλεσμένης κανέλας.

Η ανησυχία σχετικά με τα επίπεδα μολύβδου σε προϊόντα κανέλας και τρόφιμα που περιέχουν κανέλα εκδηλώθηκε το φθινόπωρο του 2023 όταν διαπιστώθηκε ότι οι δημοφιλείς βρεφικός πουρές μήλου της μάρκας WanaBana είχαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μόλυνσης από μόλυβδο. Περισσότερα από 250 παιδιά από 43 πολιτείες είχαν αυξημένα επίπεδα μολύβδου μετά την κατανάλωση του προϊόντος.

Η WanaBana ξεκίνησε μια ανάκληση για τα προϊόντα της με σάλτσα μήλου κανέλας, όπως και οι Schnucks και Weis. Ο πουρές μήλου κανέλας WanaBana και τα προϊόντα σάλτσας μήλου, που ανακλήθηκαν το φθινόπωρο του 2023, είχαν από 2.270 ppm έως 5.110 ppm μόλυβδο στην κανέλα.

Η πιθανότητα δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με μόλυβδο ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο μολύβδου στα τρόφιμα, την ηλικία του καταναλωτή, το μήκος, ποσότητα, τη συχνότητα έκθεσης στον μόλυβδο στα τρόφιμα και άλλες εκθέσεις σε διαφορετικές πηγές μολύβδου.

Για παράδειγμα, τα πολύ μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις πιθανές βλαβερές συνέπειες από την έκθεση σε μόλυβδο λόγω του μικρότερου σωματικού τους μεγέθους και του γρήγορου μεταβολισμού και ανάπτυξης.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στον μόλυβδο στη μήτρα, τη βρεφική και την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογικές επιπτώσεις όπως μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες συμπεριφοράς και μειωμένο IQ.

«Η FDA συνεχίζει να συνεργάζεται με τα κράτη για να δοκιμάσει την κανέλα που πωλείται απευθείας στους καταναλωτές στο λιανικό εμπόριο και να δοκιμάσει την κανέλα κατά την εισαγωγή. Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις εισαγωγές για να αποτρέψουμε την επικίνδυνη κανέλα από το να φτάσει στους καταναλωτές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης εταιρειών και προϊόντων για ειδοποίηση εισαγωγής όπου χρειάζεται», αναφέρει η εκτεταμένη ειδοποίηση που δημοσιεύτηκε την 1η Νοεμβρίου.

«Για τους προμηθευτές συστατικών και τα τελικά προϊόντα που περιέχουν κανέλα, ο FDA συμβουλεύει τόσο τους εγχώριους όσο και τους ξένους προμηθευτές τροφίμων να δοκιμάσουν εθελοντικά τα προϊόντα τους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Σε τελική ανάλυση, είναι ευθύνη των παραγωγών και των εισαγωγέων να διασφαλίσουν την ασφάλεια των προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά των ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2024, η FDA έστειλε επιστολή σε παραγωγούς, μεταποιητές, διανομείς και χειριστές εγκαταστάσεων κανέλας στις ΗΠΑ υπενθυμίζοντας τους την απαίτηση να εφαρμόζουν ελέγχους για την πρόληψη της μόλυνσης από πιθανούς χημικούς κινδύνους στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αλεσμένης κανέλας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο