Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικρή μείωση στην παραγωγή κρέατος στις πιο πλούσιες χώρες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜικρή μείωση στην παραγωγή κρέατος στις πιο πλούσιες χώρες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Ακόμα και μία ελάχιστη μείωση στην τρέχουσα παραγωγή βοείου κρέατος σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, θα μπορούσε να εξαλείψει τις παγκόσμιες εκπομπές ορυκτών καυσίμων για τρία χρόνια.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν ζητήσει σταθερά δραστικές μειώσεις στην παραγωγή κρέατος ως τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, μια νέα ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια μικρότερη μείωση, που επιβαρύνει τα πλουσιότερα έθνη, θα μπορούσε να αφαιρέσει 125 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα -που υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό των παγκόσμιων εκπομπών ορυκτών καυσίμων τα τελευταία τρία χρόνια- από την ατμόσφαιρα. 

Η μελέτη PNAS χρησιμοποίησε τεχνολογία τηλεπισκόπησης για την παρακολούθηση της παραγωγικότητας των βοσκοτόπων – της ποσότητας χόρτου που παράγεται ετησίως που μπορεί να καταναλώσει τα ζώα – προκειμένου να εκτιμηθούν τα κλιματικά οφέλη που θα αποφέρουν οι μειώσεις.

Μικρές περικοπές σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος -περίπου το 13% της συνολικής παραγωγής- θα μείωναν την ποσότητα της γης που απαιτείται για τη βοσκή των βοοειδών, σημειώνουν οι ερευνητές, επιτρέποντας στα δάση να αναπτυχθούν φυσικά στους σημερινούς βοσκότοπους. Η επιστροφή των δέντρων – γνωστό από καιρό ότι απορροφούν ή δεσμεύουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) – θα οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, οι οποίες οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι θα ισοδυναμούσαν περίπου με τις παγκόσμιες εκπομπές τριών ετών. 

«Μπορούμε να επιτύχουμε τεράστια οφέλη για το κλίμα με μέτριες αλλαγές στη συνολική παγκόσμια παραγωγή βοείου κρέατος», λέει ο Matthew N. Hayek, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ο κύριος συγγραφέας της ανάλυσης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ( PNAS ). «Εστιάζοντας σε περιοχές με δυνητικά υψηλή δέσμευση άνθρακα στα δάση, ορισμένες στρατηγικές αποκατάστασης θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν τα κλιματικά οφέλη, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αλλαγές στις προμήθειες τροφίμων».

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα βοσκοτόπια, ειδικά σε περιοχές που κάποτε ήταν δάση, υπόσχονται μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Όταν τα ζώα απομακρύνονται από αυτές τις «δυνητικές αυτόχθονες δασικές» περιοχές, τα οικοσυστήματα μπορούν να επανέλθουν στη φυσική τους δασική κατάσταση, δεσμεύοντας άνθρακα στα δέντρα και το έδαφος.

Οι συντάκτες της εργασίας βλέπουν τις χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος ως βιώσιμες υποψήφιες για μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος, επειδή έχουν ορισμένες εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν παράγουν πολύ χόρτο ανά στρέμμα, όπου το γρασίδι αναπτύσσεται μόνο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης καλλιεργητικής περιόδου και βρίσκονται σε περιοχές που θα μπορούσαν, αντ’ αυτού, να αναπτυχθούν τεράστια, πλούσια δάση με βαθιά εδάφη που δεσμεύουν τον άνθρακα. Αυτό διαφέρει σημαντικά από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, όπου μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερα βοσκοτόπια όλο το χρόνο, παράγοντας περισσότερη τροφή για τα ζώα ανά στρέμμα από τις βόρειες χώρες. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα βλέπει τρόπους με τους οποίους οι περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα με την οποία τα βοοειδή εκτρέφονται με χόρτο ως τρόπο αντιστάθμισης της μικρής απώλειας παραγωγής από χώρες υψηλότερου εισοδήματος.

“Αυτή δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους”, τονίζει ο Hayek. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι στρατηγικές βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα των κοπαδιών βοοειδών σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή σε άλλες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα σενάριο κερδοφόρο για το κλίμα και την παραγωγή τροφίμων».

Η μελέτη αποκαλύπτει ένα ακόμη πιο δραματικό δυναμικό για μετριασμό του κλίματος εάν επεκταθεί το πεδίο της αποκατάστασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απομάκρυνση των βοοειδών, των προβάτων και άλλων ζώων που βόσκουν από όλες τις δυνητικά γηγενείς δασικές περιοχές παγκοσμίως θα μπορούσε να δεσμεύσει 445 γιγατόνους CO 2 μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα – που ισοδυναμεί με περισσότερες από μια δεκαετία τρέχουσες παγκόσμιες εκπομπές ορυκτών καυσίμων. 

«Ακόμη και αν δύο διαφορετικές περιοχές μπορούν να ανακτήσουν την ίδια ποσότητα άνθρακα στα δέντρα, μπορούμε τώρα να γνωρίζουμε πόσα βοσκοτόπια, επομένως και παραγωγή βοείου κρέατος, θα πρέπει να χάσουμε σε κάθε περιοχή για να αναπτυχθούν ξανά αυτά τα δέντρα», εξηγεί ο Johannes Piipponen, υποψήφιος διδάκτορας. στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας και συν-συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της τεχνικής προόδου. «Για πολλούς καταναλωτές σε περιοχές υψηλού εισοδήματος, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος ωφελεί τόσο την υγεία τους όσο και το περιβάλλον. Ωστόσο, μέχρι τώρα, παρέμενε μάλλον ασαφές πού θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες μειώσεις στην παραγωγή». 

Οι χάρτες που παράγονται από την έρευνα της ομάδας μπορούν να προσδιορίσουν περιοχές όπου θα μπορούσαν να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές για τη μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος και την επίσπευση της ανάκτησης των δασών — για παράδειγμα, προσφέροντας κίνητρα διατήρησης δασικής γης ή εξαγορές σε παραγωγούς βοείου κρέατος. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η αναγέννηση του οικοσυστήματος δεν υποκαθιστά τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό συμπλήρωμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

«Σε πολλά μέρη, αυτή η αναγέννηση θα μπορούσε να συμβεί με τους σπόρους που διασκορπίζονται φυσικά και τα δέντρα που αναπτύσσονται ξανά χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή», λέει ο Hayek. «Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη, με ιδιαίτερα υποβαθμισμένα περιβάλλοντα ή εδάφη, η εγγενής και ποικιλόμορφη δενδροφύτευση θα μπορούσε να επιταχύνει την αποκατάσταση των δασών, δίνοντας χείρα βοηθείας στην αναγέννηση. Αυτή η μακροπρόθεσμη αναγέννηση θα ωφελούσε το κλίμα για τις επόμενες δεκαετίες, με σημαντική αναγέννηση και δέσμευση άνθρακα που ξεκινά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια σε πολλές περιοχές και θα διαρκέσει για 75 χρόνια ή περισσότερο έως ότου τα δάση σχεδόν ωριμάσουν».

Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης ότι ενώ τα ευρήματα δεν απαιτούν ακραίες αλλαγές στα παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και εμπορίου τροφίμων, είναι απαραίτητη η ταχεία δράση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. 

«Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι χώρες στοχεύουν να επιτύχουν κρίσιμους στόχους μετριασμού του κλίματος στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και η αποκατάσταση του οικοσυστήματος σε μετατρεπόμενους βοσκότοπους μπορεί να είναι ένα κρίσιμο μέρος αυτού», παρατηρεί ο Hayek. «Τα ευρήματα της μελέτης μας θα μπορούσαν να προσφέρουν μονοπάτια προς τα εμπρός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τόσο του μετριασμού του κλίματος όσο και των ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια. Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται για φιλόδοξους στόχους αναδάσωσης , ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την ιεράρχηση των πιο αποτελεσματικών περιοχών για προσπάθειες δέσμευσης άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες ανάγκες σε τρόφιμα».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο