Ο αποκλεισμός συγκεκριμένης πρωτεΐνης βελτίωσε την απόδοση στις καλλιέργειες πατάτας σε περιβάλλοντα χαμηλού αζώτου.
Επειδή τα αζωτούχα λιπάσματα συμβάλλουν στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους τροποποίησης των γεωργικών φυτών ώστε να βασίζονται σε λιγότερο άζωτο. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New Phytologist , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παρεμπόδιση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο στις πατάτες.
Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται Solanum tuberosum CYCLING DOF FACTOR 1 (StCDF1), συνδέεται με το DNA και παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της κονδυλοποίησης στις πατάτες. Σε αυτήν την τελευταία έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το StCDF1 ρυθμίζει την γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με το άζωτο. Ο αποκλεισμός του StCDF1 βελτίωσε την απόδοση των φυτών σε περιβάλλοντα χαμηλού αζώτου.
«Η φυσική παραλλαγή στη δέσμευση του StCDF1 με το γονίδιο NITRATE REDUCTASE της πατάτας αναδύεται ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη μείωση των αναγκών της πατάτας σε αζωτούχα λιπάσματα, καθώς αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί ένα περιοριστικό βήμα για τη μείωση των νιτρικών και αργότερα την αφομοίωση», δήλωσε η συν-ανταποκρίτρια συγγραφέας Salomé Prat, Research. Καθηγητής, του Κέντρου Έρευνας στη Γεωργική Γονιδιωματική, στην Ισπανία.
URL κατά τη δημοσίευση: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nph.20186