Ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των παραγόντων κινδύνου.
Τα κρούσματα E. coli που σχετίζονται με τα φυλλώδη λαχανικά έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς, με το στέλεχος που παράγει τοξίνη Shiga (STEC), ιδίως το O157, να είναι ένα διαδεδομένο στέλεχος. Η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, η γειτνίαση με ζώα, το έδαφος, ακόμη και οι εργαζόμενοι που χειρίζονται τα προϊόντα.
Tο E. coli μπορεί να παραμείνει σε πολλαπλά στάδια επεξεργασίας λόγω της μοναδικής μορφολογίας των φυλλώδη λαχανικών, όπως οι τραχιές επιφάνειες και οι πτυχές, οι οποίες παρέχουν σημεία προσκόλλησης βακτηρίων και προστασία από τα απολυμαντικά.
- Δείτε επίσης: Καρμίνη: Η δημοφιλής χρωστική από έντομα που χαρίζει λαμπερό κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα
Μια πρόσφατη μελέτη υπογράμμισε το ρόλο του μολυσμένου νερού άρδευσης ως σημαντικού παράγοντα μόλυνσης των φυλλωδών λαχανικών. Τα ευρήματα των ερευνητών έδειξαν ότι στους αγρούς που εκτέθηκαν σε μολυσμένες πηγές νερού παρατηρήθηκε υψηλότερος επιπολασμός E. coli στα προϊόντα σε σύγκριση με εκείνους με μη μολυσμένες πηγές. Ως εκ τούτου, τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της μόλυνσης στον αγρό και σε όλο το περιβάλλον επεξεργασίας είναι απαραίτητα.
Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign, που αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση E. coli σε πέντε διαφορετικά φυλλώδη λαχανικά, μαρούλι romaine, μαρούλι με πράσινα φύλλα, σπανάκι, λάχανο και λαχανίδες, έδειξε πως η χαμηλή θερμοκρασία που υπάρχει στο ψυγείο (4 ° C), μειώνει απότομα τον πληθυσμό του βακτηρίου.
Η υγιεινή διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από E. coli σε περιβάλλοντα επεξεργασίας. Ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση, ιδίως στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της διασταυρούμενης μόλυνσης. Ο νόμος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) υπογραμμίζει τους ελέγχους υγιεινής ως βασικό προληπτικό μέτρο.
- Δείτε επίσης: Γιατί τα αυγά στην Ελλάδα βρίσκονται στα ράφια του σουπερμάρκετ, ενώ στις ΗΠΑ στο ψυγείο;
Η πρόκληση του μετριασμού του E. coli στα φυλλώδη λαχανικά απαιτεί μια αυστηρή, πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει αυστηρές πρακτικές υγιεινής, βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και χρήση προηγμένων μεθόδων μικροβιακού ελέγχου.
Ενσωματώνοντας τις υψηλών προδιαγραφών πρακτικές υγιεινής με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η HPP, η επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία και οι βακτηριοφάγοι, οι εγκαταστάσεις φυλλώδους λαχανικών μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο μόλυνσης.
Η συνεχής έρευνα και η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών της ασφάλειας τροφίμων, των ρυθμιστικών αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου είναι ζωτικής σημασίας για την τελειοποίηση αυτών των προσεγγίσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των φυλλώδη λαχανικών στην αγορά.