Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα βακτήρια του εντέρου των παιδιών, κλειδί για τη θεραπεία της διάρροιας

ΑρχικήυγείαΤα βακτήρια του εντέρου των παιδιών, κλειδί για τη θεραπεία της διάρροιας
spot_img

Ερευνητές εντόπισαν ποικιλία σιταριού που μπορεί να θεραπεύσει τη διάρροια.

Η διάρροια στοιχίζει τη ζωή 500.000 παιδιών κάθε χρόνο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τώρα, Δανοί και Αιθίοπες ερευνητές έχουν συνδέσει τη χρόνια διάρροια με ένα συγκεκριμένο πρότυπο βακτηρίων του εντέρου, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες ικανές να σώσουν ζωές.

Τα έντερά μας φιλοξενούν ένα μικροβιοτικό σύμπαν στο οποίο τα βακτήρια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι ανθεκτικό, να παράγει βιταμίνες και να μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε σε ευεργετικές ενώσεις. Οι ανισορροπίες σε αυτό το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να συνδέονται με διάφορες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η διάρροια.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οξεία και χρόνια διάρροια είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα μεταξύ των παιδιών και οδηγεί σε θάνατο μισού εκατομμυρίου παιδιών κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο. Η οξεία διάρροια συχνά υποχωρεί από μόνη της και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Αλλά μόλις εξελιχθεί σε χρόνια μορφή, μπορεί να αφήσει τα παιδιά σοβαρά άρρωστα και υπανάπτυκτα, καθιστώντας τη θεραπεία πολύ πιο δύσκολη. Μέχρι τώρα, η αιτία της χρόνιας διάρροιας παρέμενε ασαφής.

“Η επίμονη διάρροια σε ενήλικες μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, αλλά σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, για ένα παιδί, μπορεί να έχει ισόβιες συνέπειες. Ενώ η οξεία διάρροια έχει γίνει πολύ πιο θεραπεύσιμη τα τελευταία πενήντα χρόνια, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη θεραπεία της χρόνιου τύπου, που είναι αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μας», εξηγεί ο Dennis Sandris Nielsen, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications , ο Nielsen και ο Αιθίοπας συνάδελφός του Getnet Tesfaw χαρτογράφησαν το μικροβίωμα του εντέρου σε περισσότερα από 1.300 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στην Αιθιοπία. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι σαφές: τα παιδιά με χρόνια ή επίμονη διάρροια έχουν σημαντικά χαμηλότερη και διαφορετική βακτηριακή ποικιλομορφία σε σύγκριση με τα υγιή παιδιά.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ της σύνθεσης των βακτηρίων του εντέρου και της διάρκειας της διάρροιας. Τα παιδιά με χρόνια διάρροια όχι μόνο έχουν περισσότερα επιβλαβή βακτήρια, αλλά κυρίως λιγότερα ωφέλιμα”, είπε ο Tesfaw.

Ένας φαύλος κύκλος διάρροιας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αλληλουχία DNA για να εντοπίσουν διάφορα ωφέλιμα και επιβλαβή βακτήρια σε δείγματα κοπράνων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά με χρόνια διάρροια έχουν υπερεκπροσώπηση επιβλαβών βακτηρίων, όπως το Escherichia και το Campylobacter, ενώ η παρουσία ωφέλιμων βακτηρίων, όπως το Faecalibacterium , είναι σημαντικά μειωμένη.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα παιδιά με χρόνια διάρροια στερούνται βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία παράγονται συνήθως από ωφέλιμα βακτήρια και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία του εντέρου.

Ως οξεία διάρροια ορίζεται η διάρκεια από μία έως έξι ημέρες, ενώ η χρόνια διάρροια επιμένει για μία εβδομάδα ή περισσότερο. Σύμφωνα με τη Nielsen, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρόνια διάρροια αναπτύσσεται εάν χαθούν ωφέλιμα, βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν μικρόβια σε βαθμό που τα μικροβιώματα του εντέρου των παιδιών για άγνωστους λόγους δεν μπορούν να ανακάμψουν μετά από, για παράδειγμα, αντιβιοτική θεραπεία για οξείες περιπτώσεις.

“Η εξέλιξη σε επίμονη διάρροια φαίνεται να οφείλεται στην απώλεια ωφέλιμων βακτηρίων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή αιτία, αλλά εικάζουμε ότι ενώ τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της οξείας διάρροιας, σκοτώνουν επίσης τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να εισέλθουν σε έναν φαύλο κύκλο όπου η χρόνια διάρροια κυριαρχεί επειδή δεν καταναλώνουν τις κατάλληλες τροφές για να αποκαταστήσουν αυτά τα ευεργετικά βακτήρια, εξηγεί ο ερευνητής.

Τοπική «υπερτροφή» για διάσωση

Η νέα χαρτογράφηση των βακτηρίων του εντέρου σε παιδιά με χρόνια διάρροια προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση των αιτιών του προβλήματος και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων, στοχευμένων θεραπειών που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Σύμφωνα με τον Tesfaw, ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός μιας βέλτιστης δίαιτας που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του μικροβιώματος στα προσβεβλημένα παιδιά. Ιδανικά, αυτή η δίαιτα θα ήταν οικεία στον τοπικό πληθυσμό, προσβάσιμη και βιώσιμη. Οι ερευνητές έχουν ήδη στο μυαλό τους ένα πιθανό βασικό συστατικό.

“Στην Αιθιοπία, έχουν ένα σιτάρι υπερτροφής που ονομάζεται teff, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Έχει σαφώς τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα διατροφής που θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η χρόνια διάρροια”, λέει ο Nielsen.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και οι ερευνητές ελπίζουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για ένα νέο ερευνητικό έργο στο εγγύς μέλλον.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο