Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έξι παιδικοί φίλοι από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν τα ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο

ΑρχικήΝέαΈξι παιδικοί φίλοι από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν τα ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο
spot_img

cibum team

Να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο τα ελληνικά βότανα έβαλαν στόχο έξι παιδικοί φίλοι από τη Θεσσαλονίκη.

Ορμώμενοι από τον προορισμό των εφηβικών καλοκαιρινών τους διακοπών, το χωριό Μηλέα στα υψίπεδα του Ολύμπου, ταξιδεύουν με την αγροτική συνεταιριστική επιχείρηση Collecteave τα αρωματικά τους φυτά από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι την Ολλανδία και τη Σουηδία, ενώ βάζουν πλώρη στο επόμενο διάστημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

Οι 32άρηδες Αχιλλέας Κούσουλας, Φώτης Καρράς, Ιωάννης Δεληκάρης, Γιώργος Δεληκάρης, Άκης Θεοδωράκης και Αλέξανδρος Γιαβρόγλου, αν και προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα, δημιούργησαν την Collecteave από αγάπη για τη φύση και από περιέργεια για τον εντυπωσιακό πλούτο των αρωματικών φυτών και βοτάνων στην ελληνική χλωρίδα.

Η Collecteave συνδυάζει στο όνομά της την έννοια της συλλογικότητας (collectivity), που προωθούν οι έξι φίλοι, αφού είναι μια κοινή προσπάθεια, το τσάι του βουνού (tea), αλλά και τη διαδικασία της συγκομιδής (collect). Ο συνδυασμός υψόμετρου, σύστασης του εδάφους και μηδενικής προσθήκης νερού με τις πρακτικές βιολογικής παραγωγής που ακολουθούν προσδίδει, όπως λέει στη voria.gr ο Ιωάννης Δεληκάρης, την υψηλή ποιότητα και τη διαφορετική γεύση των βοτάνων τους. Σε όλη την παραγωγική διαδικασία ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καταλυτικός, αφού η χρήση μηχανικών μέσων είναι ελάχιστη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Όλα γίνονται με το χέρι, ενώ η συγκομιδή και η παραδοσιακή ξήρανση σε βέλτιστες συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούνται τα ωφέλιμα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φυτών, μαζί με το ζωηρό τους χρώμα.

Σήμερα οι κωδικοί της Collecteave είναι οκτώ, με την εταιρεία να έχει παρουσία σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή, την Κατερίνη και τον Βόλο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο μάλιστα οι έξι φίλοι θα δημιουργήσουν υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και το δικό τους συσκευαστήριο. Στα σχέδιά τους δε είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές όπου βρίσκονται ήδη και να ανοίξουν νέες, ενώ παράλληλα προσθέτουν καινούριες καλλιέργειες και αναπτύσσουν περαιτέρω και τις υφιστάμενες.

Οι διακοπές στη Μηλέα και η επιθυμία για κάτι δικό τους

Οι έξι φίλοι συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς από τα παιδικά τους χρόνια. Αν και ο καθένας ακολούθησε διαφορετικές σπουδές και τον δικό του επαγγελματικό δρόμο – στην παρέα υπάρχει από γεωπόνος μέχρι λογιστής – ήθελαν ανέκαθεν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Αποφάσισαν λοιπόν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να τα καταφέρουν.

Αγαπώντας τη φύση και το περιβάλλον και όντες υπέρμαχοι των βιολογικών προϊόντων, η ιδέα τους ήταν εξαρχής να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί. Αν και γνώριζαν ότι ο πρωτογενής τομέας και η βιολογική παραγωγή θα ήταν δύσκολη υπόθεση, δεν φοβήθηκαν και επιστρατεύοντας την όρεξη και το κέφι τους αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και να εστιάσουν στο τσάι του βουνού. Επέλεξαν έτσι το χωριό Μηλέα στον Όλυμπο, από όπου κατάγεται το ένα μέλος της παρέας, ο Φώτης Καρράς, και στο οποίο πήγαιναν από έφηβοι κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Έφτασαν μάλιστα να καλλιεργούν περί τα 55 στρέμματα σε μια ευρύτερη έκταση 100 στρεμμάτων, ξεκινώντας με τσάι του βουνού, που είναι η βασική τους καλλιέργεια και συνεχίζοντας και με άλλα είδη, από φασκόμηλο και λουίζα μέχρι μελισσόχορτο, ρίγανη, φλισκούνι και άγριο τριαντάφυλλο. Τα πρώτα φυτά φυτεύτηκαν το 2016 και το πρώτο προϊόν βγήκε στην αγορά το 2019, δίνοντας έτσι στους έξι φίλους το χρονικό περιθώριο να οργανωθούν και να προετοιμαστούν για το εγχείρημά τους. Μαζί με τις μητέρες και τις κοπέλες τους έριξαν πολλή προσωπική δουλειά, από το να περιφράξουν το χωράφι τους μέχρι να συγκομίζουν την παραγωγή.

Από την πρώτη στιγμή στόχος τους ήταν μια καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία, από το χωράφι στο ράφι, αλλά και η έντονη εξωστρέφεια, με το βλέμμα στραμμένο στις ξένες αγορές, εκεί όπου θεωρούν ότι το ελληνικό τσάι του βουνού έχει μεγάλη προοπτική.

 

 

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα