Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έξι παιδικοί φίλοι από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν τα ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο

ΑρχικήΝέαΈξι παιδικοί φίλοι από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν τα ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο
spot_img

cibum team

Να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο τα ελληνικά βότανα έβαλαν στόχο έξι παιδικοί φίλοι από τη Θεσσαλονίκη.

Ορμώμενοι από τον προορισμό των εφηβικών καλοκαιρινών τους διακοπών, το χωριό Μηλέα στα υψίπεδα του Ολύμπου, ταξιδεύουν με την αγροτική συνεταιριστική επιχείρηση Collecteave τα αρωματικά τους φυτά από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι την Ολλανδία και τη Σουηδία, ενώ βάζουν πλώρη στο επόμενο διάστημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

Οι 32άρηδες Αχιλλέας Κούσουλας, Φώτης Καρράς, Ιωάννης Δεληκάρης, Γιώργος Δεληκάρης, Άκης Θεοδωράκης και Αλέξανδρος Γιαβρόγλου, αν και προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα, δημιούργησαν την Collecteave από αγάπη για τη φύση και από περιέργεια για τον εντυπωσιακό πλούτο των αρωματικών φυτών και βοτάνων στην ελληνική χλωρίδα.

Η Collecteave συνδυάζει στο όνομά της την έννοια της συλλογικότητας (collectivity), που προωθούν οι έξι φίλοι, αφού είναι μια κοινή προσπάθεια, το τσάι του βουνού (tea), αλλά και τη διαδικασία της συγκομιδής (collect). Ο συνδυασμός υψόμετρου, σύστασης του εδάφους και μηδενικής προσθήκης νερού με τις πρακτικές βιολογικής παραγωγής που ακολουθούν προσδίδει, όπως λέει στη voria.gr ο Ιωάννης Δεληκάρης, την υψηλή ποιότητα και τη διαφορετική γεύση των βοτάνων τους. Σε όλη την παραγωγική διαδικασία ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καταλυτικός, αφού η χρήση μηχανικών μέσων είναι ελάχιστη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Όλα γίνονται με το χέρι, ενώ η συγκομιδή και η παραδοσιακή ξήρανση σε βέλτιστες συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούνται τα ωφέλιμα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φυτών, μαζί με το ζωηρό τους χρώμα.

Σήμερα οι κωδικοί της Collecteave είναι οκτώ, με την εταιρεία να έχει παρουσία σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή, την Κατερίνη και τον Βόλο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο μάλιστα οι έξι φίλοι θα δημιουργήσουν υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και το δικό τους συσκευαστήριο. Στα σχέδιά τους δε είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές όπου βρίσκονται ήδη και να ανοίξουν νέες, ενώ παράλληλα προσθέτουν καινούριες καλλιέργειες και αναπτύσσουν περαιτέρω και τις υφιστάμενες.

Οι διακοπές στη Μηλέα και η επιθυμία για κάτι δικό τους

Οι έξι φίλοι συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς από τα παιδικά τους χρόνια. Αν και ο καθένας ακολούθησε διαφορετικές σπουδές και τον δικό του επαγγελματικό δρόμο – στην παρέα υπάρχει από γεωπόνος μέχρι λογιστής – ήθελαν ανέκαθεν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Αποφάσισαν λοιπόν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να τα καταφέρουν.

Αγαπώντας τη φύση και το περιβάλλον και όντες υπέρμαχοι των βιολογικών προϊόντων, η ιδέα τους ήταν εξαρχής να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί. Αν και γνώριζαν ότι ο πρωτογενής τομέας και η βιολογική παραγωγή θα ήταν δύσκολη υπόθεση, δεν φοβήθηκαν και επιστρατεύοντας την όρεξη και το κέφι τους αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και να εστιάσουν στο τσάι του βουνού. Επέλεξαν έτσι το χωριό Μηλέα στον Όλυμπο, από όπου κατάγεται το ένα μέλος της παρέας, ο Φώτης Καρράς, και στο οποίο πήγαιναν από έφηβοι κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Έφτασαν μάλιστα να καλλιεργούν περί τα 55 στρέμματα σε μια ευρύτερη έκταση 100 στρεμμάτων, ξεκινώντας με τσάι του βουνού, που είναι η βασική τους καλλιέργεια και συνεχίζοντας και με άλλα είδη, από φασκόμηλο και λουίζα μέχρι μελισσόχορτο, ρίγανη, φλισκούνι και άγριο τριαντάφυλλο. Τα πρώτα φυτά φυτεύτηκαν το 2016 και το πρώτο προϊόν βγήκε στην αγορά το 2019, δίνοντας έτσι στους έξι φίλους το χρονικό περιθώριο να οργανωθούν και να προετοιμαστούν για το εγχείρημά τους. Μαζί με τις μητέρες και τις κοπέλες τους έριξαν πολλή προσωπική δουλειά, από το να περιφράξουν το χωράφι τους μέχρι να συγκομίζουν την παραγωγή.

Από την πρώτη στιγμή στόχος τους ήταν μια καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία, από το χωράφι στο ράφι, αλλά και η έντονη εξωστρέφεια, με το βλέμμα στραμμένο στις ξένες αγορές, εκεί όπου θεωρούν ότι το ελληνικό τσάι του βουνού έχει μεγάλη προοπτική.

 

 

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα