Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετάβαση από πλαστική σε μεταλλική συσκευασία: Συμβουλές αξιολόγησης και προσαρμογής στο προϊόν

ΑρχικήΝέαΜετάβαση από πλαστική σε μεταλλική συσκευασία: Συμβουλές αξιολόγησης και προσαρμογής στο προϊόν
spot_img

cibum team

Με την ΕΕ να πιέζει για κυκλική οικονομία, την εισαγωγή του φόρου για τα πλαστικά και την απίστευτη ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου, γίνεται εύκολα κατανοητό το γιατί ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών αντικαθιστούν τα πλαστικά δοχεία τους με εναλλακτικά, μεταλλικά υλικά. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό στην πράξη;

Η μετάβαση από την πλαστική στη μεταλλική συσκευασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς να φέρει κάποια ζητήματα, για τα οποία οι κατασκευαστές πρέπει να γνωρίζουν πώς να τα ξεπεράσουν, αν δεν θέλουν να συναντήσουν απροσδόκητες εκπλήξεις.

Η ομάδα του Campden BRI, δίνει τις δικές της συμβουλές σε όσους επιθυμούν να επιλέξουν τη χρήση μεταλλικών συσκευασιών.

Οι κατασκευαστές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες κατά τη μετάβαση σε μεταλλικές συσκευασίες, όπως:

  • Συνθήκες μεταφοράς: «Κατά τη διάρκεια της αποστολής θα μπορούσε το προϊόν μου να βιώσει ένα εύρος θερμοκρασιών όταν βρίσκεται στο δοχείο, προκαλώντας την διαστολή της συσκευασίας μου ή το σχηματισμό συμπύκνωσης με αποτέλεσμα τη διάβρωση;»
  • Μεταναστευτικές προκλήσεις: «Υπάρχει πιθανότητα η μετανάστευση μετάλλου να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων αλουμινίου στο προϊόν μου, σε σημείο που να υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο* των Κατασκευαστών Κονσερβών για Ποτά της Ευρώπης (BCME);»
  • Ζητήματα αλλοίωσης: «Θα πρέπει να πραγματοποιήσω δοκιμές σε καταναλωτές για να διασφαλίσω ότι η μετανάστευση μετάλλων δεν επηρεάζει τη γεύση του προϊόντος».
  • Διάρκεια ζωής: “Θα αλλάξει η διάρκεια ζωής του προϊόντος;” “Μπορώ να εξασφαλίσω μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των ιδιοτήτων της μεταλλικής συσκευασίας;”

Οι δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών δυσλειτουργιών της συσκευασίας ή του αντίκτυπου στην ποιότητα του προϊόντος, βοηθώντας τους κατασκευαστές να αποφύγουν μια απροσδόκητη οικονομική επιβάρυνση ή ένα εξασθενημένο προϊόν.

Ένας καλός τρόπος δοκιμής, είναι μια μελέτη περίπτωσης που αποδεικνύει τη συμβατότητα της συσκευασίας με το προϊόν.

Ένας κατασκευαστής αναψυκτικών με βάση τα φρούτα, ήθελε να αξιολογήσει μια νέα μορφή συσκευασίας για το προϊόν χυμού πορτοκαλιού, τα κουτιά αλουμινίου. Πραγματοποιήθηκε μια ανεξάρτητη μελέτη με αναλυτική και φυσική δοκιμή του δοχείου καθώς και αξιολόγηση των αισθητηριακών πτυχών του προϊόντος κατά την αποθήκευση σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες.

Διενεργήθηκε οπτική αξιολόγηση διάβρωσης για την εκτίμηση της απόδοσης των κουτιών αλουμινίου και τον εντοπισμό ελαττωματικών περιοχών. Εν τω μεταξύ, μια ανάλυση στοιχείων καθόρισε την μετανάστευση αλουμινίου στο ποτό για μια περίοδο αποθήκευσης 12 μηνών. Ο οργανοληπτικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο προϊόν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βαθμολόγησης ποιότητας, για να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις οργανοληπτικές ιδιότητες κατά την αποθήκευση.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η αποθήκευση του χυμού (στη νέα συσκευασία αλουμινίου) σε χώρες με ζεστό καιρό, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, τονίζοντας την ανάγκη να εξεταστεί μια διαφορετική διάρκεια ζωής για τα προϊόντα που προορίζονται να πωληθούν σε χώρες με πιο θερμά κλίματα. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι, στους 25ο C, η συσκευασία του προϊόντος ανταποκρίθηκε όπως αναμενόταν, δείχνοντας παρουσία αλουμινίου εντός του συνιστώμενου ορίου. Για την οργανοληπτική εκτίμηση, αποκαλύφθηκε ότι μια αλλαγή τόσο στο χρώμα όσο και στη γεύση θα συνέβαινε εάν το προϊόν ήταν αποθηκευμένο στους 40ο C, ενώ τα προϊόντα που διατηρήθηκαν σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος (23ο C) δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή.

Τα αποτελέσματα αυτά επέτρεψαν στον κατασκευαστή να καθορίσει τι θα έπρεπε να εξετάσει πριν χρησιμοποιήσει τη νέα μορφή συσκευασίας αλουμινίου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα υπήρχε κίνδυνος για την υγεία από τη μετανάστευση του αλουμινίου στο προϊόν.

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες δοκιμές και τα αντίστοιχα ζητήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Ανάλυση διάβρωσης. Αυτή η ανάλυση σας βοηθά να διερευνήσετε τι μπορεί να προκαλεί τη διάβρωση (είτε εξωτερική είτε εσωτερική) της μεταλλικής συσκευασίας σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε εάν το ζήτημα προέρχεται από την κατασκευή, το προϊόν ή από αλλού.
  • Ανάλυση scoreline (για συσκευασίες easy open). Για ευκολία ανοίγματος μιας συσκευασίας με τράβηγμα δαχτυλιδιού, μπορεί να μετρηθεί το βάθος της scoreline (η γραμμή στο άνω μέρος της συσκευασίας με το μικρότερο πάχος, στην οποία σχηματίζεται το άνοιγμα) χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM) για να λάβει εικόνες και ακριβείς μετρήσεις. Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διερεύνηση ζητημάτων ακεραιότητας.
  • Εκτίμηση ραφής – πόσο ισχυρές είναι οι ραφές της κονσέρβας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η μεταλλική συσκευασία δεν θα έχει προβλήματα. Οι τεχνικές περιλαμβάνουν χειροκίνητη τεχνολογία και τεχνολογία όρασης για να προσδιοριστεί εάν τα δοχεία τροφίμων και ποτών είναι εντός προδιαγραφών.

* ορίζεται από το BCME ένα συνιστώμενο όριο 2ppm αλουμινίου ανά δοχείο στους 25ο C μετά από έξι μήνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα