Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα “πάθουμε” αν συνδυάσουμε μέλι με σκόρδο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι θα "πάθουμε" αν συνδυάσουμε μέλι με σκόρδο
spot_img

Δείτε πόσα καλά μπορεί να αποφέρει ο συγκεκριμένος συνδυασμός

Τόσο το μέλι όσο και το σκόρδο είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ένωση θείου που ενεργοποιείται όταν το σκόρδο συνθλίβεται ή τεμαχίζεται. Η αλλισίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Το μέλι, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ο συνδυασμός μέλι και σκόρδου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποκρούσει τα κοινά κρυολογήματα, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Το “δίδυμο” που φροντίζει την καρδιά

Το σκόρδο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για την ικανότητά του να υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας, τα οποία μπορούν όλα να συμβάλουν σε μια πιο υγιή καρδιά. Το σκόρδο βοηθά επίσης στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το μέλι, αν και δεν συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς, μπορεί να συμπληρώσει τα αποτελέσματα του σκόρδου. Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα, προάγοντας περαιτέρω την υγεία της καρδιάς. Μαζί, το μέλι και το σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην υποστήριξη της συνολικής καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Ενισχύουν την πέψη

Το σκόρδο και το μέλι έχουν και τα δύο πεπτικά οφέλη που μπορούν να λειτουργήσουν καλά μαζί. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την πέψη διεγείροντας την παραγωγή οξέων του στομάχου και προάγοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων του εντέρου. Βοηθά επίσης στη μείωση του φουσκώματος, των αερίων και της δυσπεψίας. Το μέλι, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα. Έχει φυσικές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην επούλωση των ελκών, στην ηρεμία της παλινδρόμησης οξέος και στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο. Επιπλέον, το μέλι δρα ως πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Όταν καταναλώνονται μαζί, το μέλι και το σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγιούς πέψης, στην ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας και στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

Αποτοξινώνουν τον οργανισμό

Τόσο το σκόρδο όσο και το μέλι έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το σκόρδο βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος, βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Διεγείρει την παραγωγή ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στη διάσπαση και την εξάλειψη των επιβλαβών ουσιών. Το μέλι είναι γνωστό για την ικανότητά του να καθαρίζει το πεπτικό σύστημα και να αποβάλλει τις τοξίνες. Έχει μια ήπια καθαρτική δράση που μπορεί να βοηθήσει με τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και την αποβολή των αποβλήτων. Μαζί, το σκόρδο και το μέλι σχηματίζουν έναν ισχυρό συνδυασμό αποτοξίνωσης που μπορεί να βοηθήσει να απαλλάξει το σώμα από τις βλαβερές τοξίνες, να υποστηρίξει τη λειτουργία του ήπατος και να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Ενισχύουν την υγεία του δέρματος

Το σκόρδο και το μέλι έχουν χρησιμοποιηθεί και τα δύο στην παραδοσιακή ιατρική για την προώθηση υγιούς, λαμπερού δέρματος. Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής, του εκζέματος και άλλων δερματικών παθήσεων. Προωθεί επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων. Το μέλι, ένα φυσικό υγραντικό, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα και μπορεί να προάγει την επούλωση για κοψίματα, εγκαύματα και άλλες δερματικές πληγές. Έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής και στην πρόληψη των λοιμώξεων. Η κατανάλωση μελιού και σκόρδου μαζί μπορεί να προσφέρει εσωτερικά και εξωτερικά οφέλη, προάγοντας καθαρότερο, υγιέστερο δέρμα από μέσα προς τα έξω.

Βελτιώνουν την αναπνευστική υγεία

Το σκόρδο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων όπως ο βήχας, η βρογχίτιδα και το άσθμα. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες βοηθούν στον καθαρισμό των αεραγωγών, στη μείωση της παραγωγής βλέννας και στην καταπολέμηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Το μέλι, με τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του πονόλαιμου, του βήχα και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Όταν συνδυάζονται, το μέλι και το σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, των αλλεργιών και της συμφόρησης ενώ προάγουν τη συνολική υγεία των πνευμόνων.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ο συνδυασμός μελιού και σκόρδου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της συσσώρευσης λίπους, καθιστώντας το ευεργετικό για την απώλεια βάρους. Το μέλι, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να χρησιμεύσει ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα επεξεργασμένα σάκχαρα, αποτρέποντας τις αιχμές της ινσουλίνης και υποστηρίζοντας τον μεταβολισμό του λίπους. Μαζί, το μέλι και το σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης, να τονώσουν το μεταβολισμό και να υποστηρίξουν την καύση λίπους, διευκολύνοντας τη διατήρηση ενός υγιούς βάρος.

Πώς να προσθέσετε μέλι και σκόρδο στην καθημερινή διατροφή

  • Τονωτικό με σκόρδο και μέλι

Θρυμματίστε ή ψιλοκόψτε 2-3 σκελίδες σκόρδο και ανακατέψτε τις με μια κουταλιά της σούπας ωμό μέλι. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για περίπου 10-15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η αλισίνη στο σκόρδο. Πάρτε αυτό το τονωτικό μία ή δύο φορές την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη του για την υγεία.

  • Τσάι με σκόρδο με μέλι

Βράζουμε το λιωμένο σκόρδο σε ζεστό νερό για 5 λεπτά, στη συνέχεια το σουρώνουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι. Αυτός είναι ένας καταπραϋντικός τρόπος για να καταναλώσετε το δίδυμο, ειδικά για τον πονόλαιμο και την υγεία του αναπνευστικού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού

Ανακαλείται γάλα λόγω μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών

Μολυσμένο με τον ιό της γρίπης των πτηνών γάλα, αποσύρθηκε από τα ράφια - Άγνωστος ο κίνδυνος για τους καταναλωτές λένε οι αρχές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο