Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;
spot_img

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

Όταν σκεφτόμαστε τα θρεπτικά συστατικά, συνήθως αφορούν στοιχεία που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Αλλά μια προσεκτική ματιά στην επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν επίσης να απορροφήσουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά από τον αέρα.

Σε μια νεα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition, επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ορισμένες βιταμίνες, καθώς αναπνέουμε περίπου 9.000 λίτρα αέρα την ημέρα και 438 εκατομμύρια λίτρα στη διάρκεια της ζωής μας. Σε αντίθεση με το φαγητό, η αναπνοή δεν σταματά ποτέ.

Μέχρι σήμερα, μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από τις επιπτώσεις του αέρα στην υγεία έχει επικεντρωθεί στη ρύπανση. Η έμφαση δίνεται στο φιλτράρισμα του κακού και όχι στο τι θα μπορούσε να είναι ευεργετικό. Επίσης, επειδή μια και μόνο αναπνοή περιέχει ελάχιστες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, δεν έχει φανεί να έχει νόημα.

Για χιλιετίες, διαφορετικοί πολιτισμοί εκτιμούσαν τη φύση και τον καθαρό αέρα ως υγιεινά. Το οξυγόνο, για παράδειγμα, είναι τεχνικά ένα θρεπτικό συστατικό, καθώς είναι μια χημική ουσία που «απαιτείται από το σώμα για τη διατήρηση βασικών λειτουργιών».

Πώς λειτουργούν τα αεροθρεπτικά συστατικά;

Τα αεροθρεπτικά συστατικά εισέρχονται στο σώμα μας απορροφώντας τα μέσω δικτύων μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στη μύτη, τους πνεύμονες, το οσφρητικό επιθήλιο (η περιοχή όπου ανιχνεύεται η όσφρηση) και τον στοματοφάρυγγα (το πίσω μέρος του λαιμού).

Οι πνεύμονες μπορούν να απορροφήσουν 260 φορές μεγαλύτερα μόρια από το έντερο, για την ακρίβεια. Αυτά τα μόρια απορροφώνται ανέπαφα στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο.

Τα ναρκωτικά που μπορούν να εισπνευστούν (όπως η κοκαΐνη, η νικοτίνη και τα αναισθητικά, για να αναφέρουμε μερικά) εισέρχονται στον οργανισμό μέσα σε δευτερόλεπτα. Είναι αποτελεσματικά σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις από αυτές που θα χρειάζονταν αν καταναλώνονταν από το στόμα.

Συγκριτικά, το έντερο διασπά τις ουσίες στα μικρότερα μέρη τους με ένζυμα και οξέα. Μόλις αυτά εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μεταβολίζονται και αποτοξινώνονται από το συκώτι.

Το έντερο είναι εξαιρετικό στο να προσλαμβάνει άμυλα, σάκχαρα και αμινοξέα, αλλά δεν είναι τόσο καλό στο να προσλαμβάνει ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση των φαρμάκων, ώστε να μπορούμε να τα λαμβάνουμε αποτελεσματικά από το στόμα.

Πιο πρόσφατα, ερευνητές στην Ιρλανδία μελέτησαν μαθητές που ζούσαν κοντά σε παράκτιες περιοχές πλούσιες σε φύκια, όπου τα ατμοσφαιρικά επίπεδα αερίου ιωδίου ήταν πολύ υψηλότερα. Τα παιδιά αυτά είχαν σημαντικά περισσότερο ιώδιο στα ούρα τους και είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη ιωδίου σε σχέση με εκείνα που ζούσαν σε παράκτιες περιοχές με λιγότερα φύκια ή σε αγροτικές περιοχές. Δεν υπήρχαν διαφορές ως προς το ιώδιο στη διατροφή τους.

Αυτό υποδηλώνει ότι το ιώδιο που μεταφέρεται από τον αέρα, ειδικά σε μέρη με πολλά φύκια, θα μπορούσε να βοηθήσει στη συμπλήρωση του ιωδίου που λαμβάνεται από τη διατροφή. Αυτό το καθιστά ένα αεροθρεπτικό συστατικό που το σώμα μας θα μπορούσε να απορροφήσει μέσω της αναπνοής.

Το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο μέσω των νευρώνων που αντιλαμβάνονται την όσφρηση στη μύτη. Το μαγγάνιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, αλλά η υπερβολική ποσότητά του μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο. Αυτό παρατηρείται στους ηλεκτροσυγκολλητές, οι οποίοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα από τον αέρα και έχουν επιβλαβή επίπεδα συσσώρευσης μαγγανίου.

Οι τρίχες στο οσφρητικό και αναπνευστικό σύστημα διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς που μπορούν να συνδεθούν με μια σειρά άλλων πιθανών αεροθρεπτικών ουσιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται θρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, η βιταμίνη C, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ακόμη και τα αμινοξέα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο