Μολυσμένο τρόφιμο με το επικίνδυνο βακτήριο Listeria monocytogenes το οποίο προκαλεί λιστερίωση μία επικίνδυνη για τους καταναλωτές λοίμωξη.
Την 36η ανάκληση του 2024 και την 3η μέσα στο Νοέμβριο ανακοίνωσε σήμερα η αλυσίδα supermarket Lidl στη Γαλλία. Ο λόγος είναι πως εντοπίστηκε επικίνδυνο βακτήριο σε τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση με συμπτώματα όπως πυρετό και διάρροια μέχρι ναυτία και μυϊκούς πόνους, ενώ μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για έγκυες γυναίκες, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε νοσηλεία ακόμη και θάνατο.
- Δείτε επίσης: Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις
- Δείτε επίσης: 14 στα 18 δημοφιλή εμφιαλωμένα μεταλλικά νερά περιέχουν φυτοφάρμακα – Τι έδειξαν εργαστηρικοί έλεγχοι
Πρόκειται για καπνιστό σολομό Νορβηγίας μάρκας Nautica σε συσκευασία με 4 φέτες των 140gr και σε συσκευασία των 200gr. «Μην καταναλώσετε άλλο-επιστρέψτε το προϊόν στο κατάστημα – καταστρέψτε το προϊόν» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλία στην ανακοίνωση ανάκληση ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές πως «Άτομα που έχουν καταναλώσει τα «προϊόντα» που αναφέρονται παραπάνω και παρουσιάζουν πυρετό, μεμονωμένα ή συνοδεύονται από πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα, καλούνται να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να αναφέρουν αυτή την κατανάλωση. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές μορφές με νευρολογικές επιπλοκές και μητρική ή εμβρυϊκή βλάβη σε έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα συμπτώματα. Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες».
Τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκαν πολλά κρούσματα λιστερίωσης σε Ευρωπαϊκές χώρες και τόσο το ECDC όσο και η EFSA εξέδωσαν ανακοίνωση για το θέμα. Συνολικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, έως τις 22 Απριλίου 2024, είχαν αναφερθεί 17 κρούσματα στη Δανία, ένα στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία. Από τις 20 περιπτώσεις λιστερίωσης, πέντε έχουν πεθάνει, υποδηλώνοντας υψηλή σοβαρότητα της λοίμωξης, ιδιαίτερα μεταξύ ηλικιωμένων με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις περιστατικών, μικροβιολογική ανάλυση και ανάλυση ιχνηλασιμότητας, το συμπέρασμα είναι ότι τα προϊόντα καπνιστού σολομού σε φέτες είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης.
- Δείτε επίσης: Ανακαλούνται σχεδόν 11.000 βιολογικά αυγά με σαλμονέλα – Μπήκαν κατά λάθος σε λιανική διανομή
- Δείτε επίσης: Ανακλήθηκαν πάνω από 3000 κιβώτια με κολοκυθάκια λόγω listeria
Τα βακτήρια Listeria μπορούν να επιβιώσουν στο ψυγείο και ακόμη και στην κατάψυξη. Έτσι, τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τα είδη τροφίμων που είναι πιο πιθανό να περιέχουν βακτήρια λιστέρια.
- Δείτε επίσης: Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και άλλα συστατικά ψησίματος ώστε να διαρκέσουν
- Δείτε επίσης: Ο καλύτερος τρόπος για να μαλακώσετε γρήγορα το βούτυρο
Μόλυνση γραμμής παραγωγής τροφίμων από λιστέρια
Η λιστέρια μπορεί να σχηματίσει βιοφίλμ, στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων τα οποία δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν. Ο ενδελεχής καθαρισμός, ακόμη και σε περιοχές παραγωγής που είναι δύσκολο να προσπελαστούν, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικός. Εάν η λιστέρια εξαπλωθεί σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναμόλυνση τροφίμων που έχουν ήδη υποστεί διαδικασία θέρμανσης ή παστερίωσης. Πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικές απαιτήσεις υγιεινής, όπως η χρήση ξεχωριστών σκευών κουζίνας για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Δείτε επίσης: Πόσο διαρκούν τα αρτοσκευάσματα
- Δείτε επίσης: Η διατροφική συνήθεια που κάνει τους Ιάπωνες να ζουν περισσότερο
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.