Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.
Άλλος ένας σπάνιος ορότυπος σαλμονέλας ανιχνεύτηκε σε σπανάκι προέλευσης Ιταλίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση των Νορβηγικών αρχών στο RASFF, εντοπίστηκε ο ορότυπος Salmonella enterica Stanleyville που βρίσκεται συνήθως στο περιβάλλον αλλά σπάνια προσβάλλει τον άνθρωπο. Σπάνιες περιπτώσεις, αυτού του ορότυπου έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο η ειδοποίηση κινδύνου στο RASFF είναι στην κατηγορία “σοβαρός” ενώ οι Νορβηγικές αρχές έχουν ήδη ανακαλέσει τέσσερα είδη φρέσκιας συσκευασμένης σαλάτας με ρόκα με αυστηρές συστάσεις στους καταναλωτές να μην τα καταναλώσουν.
Πρόκειται για τις φρέσκιες σαλάτες που πωλήθηκαν από τα σουπερμάρκετ REMA, Norgesgruppen (KIWI, Meny, Spar, Eurospar, Joker και Nærbutikken) και Bunnpris σε όλη τη χώρα:
- Ρόκα Πράσινη & Φρέσκια, 65 γρ
- Μίγμα Green&Fresh Babyleaf, 65 γρ
- Έτοιμο Preppa Ruccula, 65 γρ
- Τελειωμένο Preppa Babyleaf Mix, 65 γρ
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία είχε ενημερώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, για ρόκα μολυσμένη με σαλμονέλα Umbilo ένα σπάνιο ορότυπο της Salmonella enterica, προέλευσης Ιταλίας που διανεμήθηκε σε 24 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Salmonella enterica ορότυπου Umbilo ( S. Umbilo), ήταν 200 μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024, ενώ ένας άνθρωπος πέθανε. Εκτός από τη σαλάτα ρόκα και το Baby σπανάκι της ίδιας Ιταλικής εταιρείας, φαίνεται να ευθύνεται για αρκετές σαλμονελώσεις.
Ο ορότυπος Salmonella Stanleyville έχει εντοπιστεί και σε κρέας γαλοπούλας από την Πολωνία, το 2021. Τα κύρια συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί από Salmonella enterica Stanleyville περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και έμετο ενώ έχει προκαλέσει και εμπύρετη ουρολοίμωξη. Η ουρολοίμωξη της σαλμονέλας είναι ασυνήθιστη και αναφέρεται συχνότερα σε ασθενείς με προδιάθεση, όπως ανοσολογική ανεπάρκεια ή προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.