Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τόφου: Μια σημαντική πηγή πρωτεϊνης για τους vegan

ΑρχικήΟικιακάΤόφου: Μια σημαντική πηγή πρωτεϊνης για τους vegan
spot_img

cibum team

Το τόφου είναι τυρί που προέρχεται από γάλα σόγιας. Είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς γλουτένη και χαμηλό σε θερμίδες. Δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά σε μία χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Ποια η διατροφική του αξία του

Θεωρείται ότι παρέχει πολλά από τα ίδια οφέλη που παρέχει η σόγια, οπότε από την οπτική πλευρά της διατροφής και της υγείας θεωρείται ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Πιο συγκεκριμένα, το τόφου είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και σιδήρο ασβεστίο και μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπρόσθετα, περιέχει βιταμίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά και σε ισοφλαβόνες, όλα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Ποια τα οφέλη του

To οφέλη του τόφου στην υγεία προέρχονται από την βασική του ύλη που είναι η σόγια.

· Καρδιαγγειακά

Η κατανάλωση τόφου,ως εναλλακτική της ζωικής πρωτεΐνης, είναι ευεργετική για την καρδιά και την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων καθώς μπορούν να αντικαταστήσουν λιγότερο υγιεινές επιλογές, όπως το κόκκινο κρέας. Επίσης παρέχουν άφθονα πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

· Μνήμη & Γνωστική Λειτουργία Σε όλες τις μελέτες τα άτομα που κατανάλωναν προιόντα σόγιας σημείωσαν βελτιώσεις στην προσοχή, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και στην μνήμη.

· Εμμηνόπαυση

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν αλλά και της οστεοπόρωσης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Τα προϊόντα σόγιας μπορεί να είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση για τα προϊόντα κρέατος, αλλά ωστόσο έχουν αναφερθεί ορισμένες αντενδείξεις με ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία.

Άτομα που εμφανίζουν δυσλειτουργία του θυροειδούς (υποθυροειδισμό) και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να προσέξουν την κατανάλωση προϊόντων σόγιας όπως το τόφου, καθώς λόγω των ισοφλαβονών μπορεί να επηρεαστεί η δράση των φαρμάκων.

Ας μην ξεχνάμε πως το κλειδί για την καλή υγεία είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με ισορροπία και ποικιλία στην διατροφή.

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο