Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για το προβιοτικό Pediococcus acidilactici SK που υπάρχει στα φιστίκια Αιγίνης.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 2022, υπήρχαν περίπου 8,75 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) ενώ προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί και να ανέλθει σε 13,5–17,4 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η εξέλιξη του διαβήτη 1 έχει συσχετιστεί με δυσβίωση, αυξημένη εντερική διαπερατότητα και η επαγόμενη συστηματική φλεγμονή στο έντερο. Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου είναι και οι διατροφικές συνήθειες.
Στόχος μελέτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Ιδρύματος Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ήταν να αξιολογήσει την επίδραση των φιστικιών Αιγίνης στο μικροβίωμα του εντέρου και στους δείκτες αίματος διαβητικών αρουραίων. Αυτός ο ξηρός καρπός είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα λίπη (κυρίως ελαϊκό οξύ), διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες, μικροθρεπτικά συστατικά και τοκοφερόλες, ενώ περιέχει χαμηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Πρόσφατες αναφορές, υπογραμμίζουν ότι τα λειτουργικά φυτοχημικά και οι πολυφαινόλες των φιστικιών παραμένουν βιο-προσβάσιμα μετά την γαστρεντερική πέψη τους. Επομένως, αυτές οι ενώσεις μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο, να είναι διαθέσιμες ως πρεβιοτικές ίνες και να προκαλέσουν αλλοιώσεις στη μικροχλωρίδα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φιστίκια από την εταιρεία Agricultural Pistachios Cooperation of Molos-Thermopyles, Greece, από τα οποία απομόνωσαν τα προβιοτικά Pediococcus acidilactici SK.
Είκοσι τέσσερις αρσενικοί αρουραίοι Wistar μελετήθηκαν και χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες (υγιείς ή διαβητικούς) που έλαβαν το ελεύθερο ή το ακινητοποιημένο P . acidilactici SK για 4 εβδομάδες. Αποτελέσματα: Οι διαβητικοί αρουραίοι εμφάνισαν αυξημένη συγκέντρωση HDL-c, ενώ τα επίπεδα φλεγμονώδους IL-1β ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα διαβητικά ζώα που έλαβαν τα ακινητοποιημένα κύτταρα. Η διατροφική παρέμβαση οδήγησε σε μειωμένο αριθμό σταφυλόκοκκων και εντερόκοκκων κοπράνων στα διαβητικά ζώα, ενώ η δίαιτα με ελεύθερο και ακινητοποιημένο P . acidilactici κύτταρα SK κατέστησαν τα επίπεδα αυτών των πληθυσμών σε φυσιολογικές τιμές στα κόπρανα και τον εντερικό ιστό των διαβητικών ζώων. Αξιοσημείωτα, τα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium αυξήθηκαν μετά τη συμπλήρωση με ακινητοποιημένα κύτταρα SK P. acidilactici σε φιστίκια Αιγίνης.
Τα συμπληρώματα διατροφής με κύτταρα SK P. acidilactici (σε ελεύθερη ή ακινητοποιημένη μορφή) επηρέασαν ευεργετικά τη μικροβίωμα του εντέρου των διαβητικών αρουραίων που προκαλούνται από στρεπτοζοτοκίνη, οδηγώντας στην ανακούφιση της δυσβίωσης και της φλεγμονής και στον έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε ένα ζωικό μοντέλο και θα πρέπει να γίνουν δοκιμές και σε ανθρώπους για πιο αξιόπιστα συμπεράσματα. Αυτές οι μελέτες μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη λειτουργικών συστατικών τροφίμων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη διαχείριση του ΣΔ1.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ
Αναφορά: Πράπα, Ι., Γιάννη, ΑΕ, Κομπούρα, Β., Μητροπούλου, Γ., Πανάς, Π., Κωστομητσόπουλος, Ν., & Κουρκούτας, Υ. (2024). Λειτουργική τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου και των παραμέτρων αίματος σε διαβητικούς αρουραίους μετά από διατροφική παρέμβαση με ελεύθερα ή ακινητοποιημένα κύτταρα Pediococcus acidilactici SK σε φιστίκια Αιγίνης. Nutrients , 16 (23), 4221. https://doi.org/10.3390/nu16234221