Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Πρωταθλητής η Ελλάδα στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕΕ: Πρωταθλητής η Ελλάδα στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος
spot_img

Το 2023, παραδόθηκαν 732.000 τόνοι πρόβειου γάλακτος στα γαλακτοκομεία στην Ελλάδα, περίπου 32% του συνόλου της ΕΕ.

Βασικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή τροφική αλυσίδα – Έκδοση 2024

Γνωρίζατε ότι η ΕΕ παρήγαγε 272 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2023; Γνωρίζετε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε άτομο στην ΕΕ δαπάνησε 3.980 ευρώ σε τρόφιμα, ποτά και υπηρεσίες τροφοδοσίας το 2022;

Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στην έκδοση του 2024 των Βασικών Φιγούρων για την ευρωπαϊκή τροφική αλυσίδα της eurostat . Η δημοσίευση παρέχει μια επιλογή βασικών δεικτών που εμφανίζονται με σαφείς απεικονίσεις και συνοδεύονται από μια σύντομη περιγραφή των κύριων ευρημάτων.

Αυτή η δημοσίευση προσφέρει στατιστικές πληροφορίες για τις τάσεις και τις εξελίξεις στα 3 κύρια μέρη της αλυσίδας: 

  • παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς γεωργικής και αλιευτικής παραγωγής και της επεξεργασίας τροφίμων και ποτών· 
  • δραστηριότητες διανομής, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και η διανομή, το χονδρεμπόριο και το λιανικό εμπόριο και το σερβίρισμα τροφίμων και ποτών· 
  • την ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων και ποτών και επιλεγμένα περιβαλλοντικά ζητήματα (για παράδειγμα, χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη γεωργία και απόβλητα στην τροφική αλυσίδα).

Σε πιο αναλυτικό επίπεδο, οι μεγαλύτερες κατηγορίες της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ το 2023 ήταν το γάλα
(75,2 δισ. ευρώ, 14,0%), λαχανικά και κηπευτικά προϊόντα (71,0 δισ. €, 13,2%), δημητριακά (57,4 δισ. €·
10,7%), χοίρους (48,4 δισεκατομμύρια ευρώ, 9,0%) και βοοειδή (36,3 δισ. ευρώ, 6,8%).

Με συνολική αύξηση 33,0% στην αξία της παραγωγής και κάπως χαμηλότερη αύξηση (27,8%) σε
τιμές παραγωγής γεωργικών αγαθών και υπηρεσιών, ο δείκτης όγκου της παραγωγής για τη γεωργία της ΕΕ
Ο κλάδος αυξήθηκε συνολικά κατά 4,0% μεταξύ 2013 και 2023.
Μεταξύ 2022 και 2023, ο δείκτης όγκου για την Ε.Ε η ζωική παραγωγή μειώθηκε 2,6%, ενώ η φυτική παραγωγή μειώθηκε 2,5% και οι αγροτικές υπηρεσίες υποχώρησαν 1,3%. Αντίθετα, η παραγωγή δευτερογενών δραστηριοτήτων αυξήθηκε κατά 3,2%.

Η παραγωγή του γεωργικού κλάδου ήταν υψηλότερη το 2023 σε σχέση με το 2008 για όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Κροατία. Το κόστος της ενδιάμεσης κατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε στην Εσθονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, ενώ η η αξία της παραγωγής υπερδιπλασιάστηκε στην Ουγγαρία και Πολωνία.

Το 2023, η προστιθέμενη αξία από τον αγροτικό τομέα της Ε.Ε βιομηχανία ισοδυναμούσε με 1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος προϊόν (ΑΕΠ)· Ως εκ τούτου, αυτή η αναλογία παρέμεινε η ίδια
όπως και το 2008.
Η αναλογίατης προστιθέμενης αξίας της γεωργικής βιομηχανίας προς το ΑΕΠ ήταν ιδιαίτερα υψηλότερος στη Ρουμανία (3,1%) και στην Ελλάδα (2,7%) από ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ το 2023- η Ισπανία (2,2%)
και η Βουλγαρία (2,1%) ήταν οι μόνες άλλες χώρες της ΕΕ με αναλογίες άνω του 2,0%.

Σε 14 χώρες της ΕΕ, η αξία προστιθέμενης αξίας από τη γεωργική βιομηχανία ήταν ισοδύναμη σε λιγότερο από 1,0% του ΑΕΠ- τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα (και οι δύο 0,2%).
Μεταξύ του 2008 και του 2023, ο λόγος της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής βιομηχανίας προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 12 χώρες της ΕΕ χώρες. Η Ελλάδα (0,5 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ισπανία (0,3 μονάδες) είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Αντίθετα, το σχετικό βάρος της γεωργικής βιομηχανίας μειώθηκε στη Βουλγαρία (μείωση κατά 2,7 μονάδες), τη Ρουμανία (2,3 μονάδες), την Κροατία (0,8 μονάδες), την Εσθονία και τη Λιθουανία
(και οι δύο 0,6 μονάδες).

Κρέας

Το 2023 η παραγωγή χοιρινού κρέατος εντός της Ε.Ε ήταν 20,6 εκατομμύρια τόνοι, λίγο περισσότερο από το ήμισυ (50,6%) της συνολικής παραγωγής κρέατος της ΕΕ. Η εκτιμώμενη παραγωγή του κρεατος πουλερικών ήταν 13,3 εκατομμύρια τόνοι, σχεδόν δύο φορές όσο και η ποσότητα του βοείου κρέατος (6,4 εκατ
τόνοι)· οι ποσότητες παραγωγής πρόβειου κρέατος και κατσικίσιου ήταν πολύ μικρότερη.

Πέρυσι σχεδόν το ένα τέταρτο (23,6%, ή 4,9 εκατομμύρια τόνους) της παραγωγής χοιρινού κρέατος της ΕΕ είναι από την Ισπανία, ενώ η Γερμανία συνέβαλε με ελαφρώς μικρότερο ποσοστό (20,4%). Εκτός από της Γαλλία (10,0%), καθεμία από τις υπόλοιπες χώρες είχαν μονοψήφια μερίδια. Το 2023, η Πολωνία κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής κρέατος πουλερικών (20,6% του συνόλου της ΕΕ, ή 2,7 εκατομμύρια τόνους). Υπήρχαν 4 επιπλέον χώρες της ΕΕ με διψήφια μερίδια – Ισπανία (12,8%), Γερμανία (11,8%), Γαλλία (11,5%) και Ιταλία (10,0%).

Η Ισπανία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο της ΕΕ στην παραγωγή πρόβειου κρέατος το 2023 (26,5%, ή
105 000 τόνους), ενώ το μεγαλύτερο της παραγωγής των υπολοίπων προήλθε από τη Γαλλία (18,4%), την Ιρλανδία (17,7%) και Ελλάδα (11,6%).

Γάλα

Το 2023, η παραγωγή γάλακτος στις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ανήλθε σε 160,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος – μέτρια αύξηση 0,8 εκατομμυρίων τόνων (ή 0,5%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ παραδίδεται σε γαλακτοκομεία. Οι εκμεταλλεύσεις χρησιμοποίησαν 11,6 εκατομμύρια τόνους . Από τα 149,3 εκατομμύρια τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, 145,0 εκατομμύρια τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από άλλα ζώα, όπως πρόβατα, κατσίκες και βουβάλια.

Τυρί

Μερικά από τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ περιλαμβάνουν το γάλα κατανάλωσης, τον ορό γάλακτος (υποπροϊόν για την παρασκευή τυριού), βούτυρο και τυρί. Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός στην ΕΕ για καθένα από αυτά τα προϊόντα το 2023: με 14,1 εκατομμύρια τόνοι ορού γάλακτος (περίπου 27% του συνόλου της ΕΕ), 4,1 εκατ τόνοι πόσιμου γάλακτος (19%), 2,4 εκατομμύρια τόνοι
τυρί (22%) και 400.000 τόνους βουτύρου (20%). Οι άλλες κύριες χώρες παραγωγής τυριού εντός της
ΕΕ περιελάμβανε τη Γαλλία (1,9 εκατομμύρια τόνοι το 2023, περίπου 18% του συνόλου της ΕΕ), Ιταλία (1,3 εκατομμύρια τόνοι, 13%), την Ολλανδία (1,0 εκατ. τόνοι, 10%) και την Πολωνία (980 000 τόνοι, 9%). Ολλανδία και Πολωνία είχαν το 2ο και 3ο υψηλότερο επίπεδο παραγωγής για τον ορό γάλακτος, με κατ’ εκτίμηση 8,8 εκατομμύρια τόνους και 5,2 εκατ. τόνους, αντίστοιχα. Γαλλία και Ιρλανδία ήταν οι 2ος και 3ος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου στην ΕΕ, με 343 000 και 255 000 τόνους, αντίστοιχα.

Υπάρχουν μερικές χώρες της ΕΕ όπου άλλα ζώα εκτρέφονται και συνεισφέρουν ουσιαστικά στο συνολικό γάλα. Αυτό συμβαίνει σε πολλές άνυδρες περιοχές, ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου. Το 2023, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία λογιστικοποιήθηκαν συλλογικά για περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα του μη αγελαδινού γάλακτος που παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία της ΕΕ.
Το 2023, παραδόθηκαν 732.000 τόνοι προβείου γάλακτος στα γαλακτοκομεία στην Ελλάδα (περίπου 32% του συνόλου της ΕΕ), και σχετικά υψηλό επίπεδο καταγράφηκε επίσης στην Ισπανία (622.000 τόνοι· 27%).
Οι κύριοι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος ήταν η Γαλλία (537 000 τόνοι παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία το 2023· περίπου 30% του συνόλου της ΕΕ), Ισπανία (433 000 τόνοι, 24%) και Κάτω Χώρες (422 000 τόνοι, 23%).

Για περισσότερα στοιχεία πατήστε στον σύνδεσμο https://ec.europa.eu/eurostat/documents/15216629/20555393/KS-01-24-000-EN-N.pdf/937addab-5089-aa08-3b95-bf0fa0beee3d?version=2.0&t=1733490102343

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο