ΑρχικήΝέαΗ EFSA για τους επιβλαβείς οργανισμούς στις καλλιέργειες πατάτας

Η EFSA για τους επιβλαβείς οργανισμούς στις καλλιέργειες πατάτας

2 λεπτά ανάγνωσης

Αυτές είναι οι κύριες προκλήσεις για την επιτήρηση των ρυθμιζόμενων ιών της πατάτας και των φυτοπλασμάτων.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA παρουσίασε μια έρευνα επιβλαβών οργανισμών στις καλλιέργειες πατάτας εκτός ΕΕ. Αυτά τα παθογόνα υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τη Νότια Αμερική να φιλοξενεί τα περισσότερα από αυτά, αλλά δεν είναι γνωστό ότι εμφανίζονται στην ΕΕ.

- Advertisement -

Όλοι οι ρυθμιζόμενοι ιοί και φυτοπλάσματα μεταδίδονται με βλαστικό πολλαπλασιασμό μέσω κονδύλων πατάτας. Ως εκ τούτου, η διακίνηση κονδύλων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εξάπλωση αυτών των ιών.

Εκτός από τον ιό της πατάτας Τ, όλοι οι ιοί και το «Candidatus Phytoplasma americanum» αναφέρονται ή υπάρχουν υποψίες ότι μεταδίδονται μέσω φορέων. Επιπλέον, αρκετοί ιοί μπορούν να εξαπλωθούν μέσω μηχανικής ή σπορομετάδοσης. Αναμένεται ότι όλοι οι ρυθμιζόμενοι ιοί της πατάτας και τα φυτοπλάσματα θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στα μέρη της ΕΕ όπου καλλιεργούνται πατάτες και άλλες καλλιέργειες ξενιστών.

- Advertisement -

Τα φυτά πατάτας είναι ο κύριος ξενιστής για τις έρευνες ανίχνευσης και οριοθέτησης στην ΕΕ για τα περισσότερα από αυτά τα παθογόνα, ενώ άλλα είδη ξενιστών θα πρέπει να εξετάζονται για έρευνες οριοθέτησης. Αρκετοί ιοί έχουν ευρύτερο φάσμα ξενιστών, το οποίο συχνά περιλαμβάνει και άλλα σολανώδη είδη, συμπεριλαμβανομένων των φυτών πιπεριάς και τομάτας.

Οι έρευνες ανίχνευσης των ρυθμιζόμενων ιών της πατάτας και των φυτοπλασμάτων θα πρέπει να επικεντρώνονται στην οπτική εξέταση των υπέργειων τμημάτων των φυτών πατάτας, αλλά θα πρέπει να συλλέγονται δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακές δοκιμές και ταυτοποίηση.

Η ανίχνευση των ρυθμιζόμενων ιών της πατάτας και των φυτοπλασμάτων στα συλλεγόμενα δείγματα φύλλων απαιτεί την εφαρμογή είτε ειδικών είτε γενικών δοκιμών, ή συνδυασμό αυτών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μολυσμένα ζυμαρικά πίσω από 88 κρούσματα με διάρροια και εμετούς – Οι κάμερες έδειξαν τι συνέβη στην κουζίνα του εστιατορίου

Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε μια ασυνήθιστη διαδρομή επιμόλυνσης και οι κάμερες έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις.

Θανάσης Καλλιντέρης: Έχασε τα πάντα, ξεκίνησε από την αρχή με 100 ευρώ και σήμερα πρωταγωνιστεί στα ελληνικά microgreens

Η απώλεια στις χρηματαγορές, τα μεροκάματα και το «all in» πίσω από μια ξεχωριστή επιχειρηματική ιστορία

Τόνος: Έως και 1600 διαφορετικά παράσιτα στο 96% των δειγμάτων επιστημονικής έρευνας – Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Εντοπίστηκαν συνολικά περισσότερα από 1.600 παράσιτα, ενώ παρουσία καταγράφηκε και στον μυϊκό ιστό, δηλαδή στο τμήμα του ψαριού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.