Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαγιά ως γαλακτωματωποιητής τροφίμων; Και όμως…

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜαγιά ως γαλακτωματωποιητής τροφίμων; Και όμως...
spot_img

Πιθανή εναλλακτική λύση σε γαλακτωματοποιητές που προέρχονται από γάλα και άλλα γνωστά αλλεργιογόνα.

Πολλοί καταναλωτές μπορεί να μην γνωρίζουν σε τι χρησιμοποιούνται οι γαλακτωματοποιητές, αλλά υπάρχουν σε πολλά καθημερινά προϊόντα, από τα τρόφιμα μέχρι τα καλλυντικά. Διατηρούν αναμεμειγμένες τις ουσίες που συνήθως δεν αναμειγνύονται, όπως το νερό και το λάδι και είτε παρασκευάζονται συνθετικά είτε προέρχονται από γάλα, αυγά και σόγια, τα οποία είναι γνωστά ως κύρια τροφικά αλλεργιογόνα. Τώρα ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα εξέτασαν τις πρωτεΐνες ζύμης ως γαλακτωματοποιητές.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή της Μεταπτυχιακής Σχολής Μηχανικών Masayuki Azuma και τον αναπληρωτή καθηγητή Yoshihiro Ojima έδειξε προηγουμένως ότι τρεις πρωτεΐνες κυτταρικού τοιχώματος ζυμομύκητα (Gas1, Gas3 και Gas5) έχουν υψηλή γαλακτωματοποιητική δραστηριότητα. Ωστόσο, είναι ισχυρά συνδεδεμένα και αγκυρωμένα στο κυτταρικό τοίχωμα, έτσι αυτή τη φορά βρήκαν γαλακτωματοποιητικές πρωτεΐνες που μπορούν εύκολα να απελευθερωθούν από τη ζύμη.

Από αυτές τις πρωτεΐνες, η Fba1 έδειξε την ισχυρότερη γαλακτωματοποιητική δράση. Στην κυτταρική επιφάνεια υπάρχει επίσης η πρωτεΐνη Tdh2, η οποία στα πειράματα εμφάνισε ιδιότητες τόσο ισχυρές όσο αυτή του Fba1 και συγκρίσιμες με αυτές της καζεΐνης, ενός εμπορικού γαλακτωματοποιητή που συνήθως προέρχεται από γάλα.

«Η αναγνώριση των κύριων γαλακτωματοποιητικών πρωτεϊνών στα συστατικά του κυτταρικού τοιχώματος της ζύμης αναμένεται να προωθήσει τη χρήση αυτών των εκχυλισμάτων ζύμης», δήλωσε ο καθηγητής Azuma. «Αυξάνοντας την παραγωγικότητα των αναγνωρισμένων πρωτεϊνών, αναμένουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν ως καθαρισμένες πρωτεΐνες γαλακτωματοποίησης». Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Food Hydrocolloids.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σήμα κινδύνου από ερευνητές: Βλαβερά τα τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμό “περισσότερης πρωτεΐνης”

Επιστημονική έρευνα για το πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που γράφουν ότι περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη.

Lidl: Αποκαλύφθηκε η αιτία ανάκλησης του δημοφιλούς Χριστουγεννιάτικου γλυκού

Οι αρχές της Δανίας αποκάλυψαν την αιτία ανάκλησης των σοκολατένιων χριστουγεννιάτικων γλυκών που έχει προκαλέσει πανικό στους Έλληνες γονείς.

Lidl: Επίσημη καταγγελία του cibum.gr στον ΕΦΕΤ για τα σοκολατάκια που ανακλήθηκαν

Το cibum υπέβαλε επίσημη καταγγελία στον ΕΦΕΤ και αναφορά στα Lidl, ζητώντας απαντήσεις για το τι περιέχουν τα σοκολατάκια που ανακλήθηκαν και καταναλώθηκαν από παιδιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο