Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς καταλαβαίνουμε τα φρέσκα ψάρια

ΑρχικήΝέαΠώς καταλαβαίνουμε τα φρέσκα ψάρια
spot_img

Με αυτά τα μυστικά θα μάθετε να διαλέγετε τα σωστά ψάρια

«Είναι φρέσκο το ψάρι μου»… Καλά αυτό το έλεγε και ο ιχθυέμπορος στον Αστερίξ αλλά το πιο φρέσκο ψάρι στον πάγκο του είχε φθάσει με βοϊδάμαξες από χιλιόμετρα μακριά, μήνες πριν! Το να αγοράζουμε ψάρια είναι σκέτη πρόκληση, καθώς πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να διακρίνουμε την ποιότητα τους.

Για να μην ανησυχείτε για την προέλευση και τη φρεσκάδα του ψαριού που αγοράζετε, παρακάτω θα βρείτε μερικά χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το ψάρι σας είναι φρέσκο, είτε κατά την αγορά του, είτε σε κάποιο εστιατόριο.


Κατά την αγορά:

  1. Βασιστείτε στην αίθηση της μυρωδιάς. Ένα πρόσφατα αλιευμένο ψάρι πρέπει να είναι σχεδόν άοσμο. Εάν το ψάρι μυρίζει θάλασσα τότε είναι τουλάχιστον μιας ημέρας, ενώ εάν έχει μια βαριά και ανυπόφορη μυρωδιά τότε σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο. Εάν μυρίζει σαν αμμωνία τότε καλό είναι να μείνετε μακριά και μην το αγοράσετε.
  2. Σκληρό και Άκαμπτο σώμα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του φρέσκου ψαριού είναι η σκληρότητα και η ακαμπτότητα του σώματος του. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι δεν έχει αρχίσει να διασπάται ή να αυτοδιαλύεται, κάτι που συμβαίνει όταν περνάει αρκετός χρόνος από την ώρα που έχει αλιευτεί.
  3. Δείτε το χρώμα του. Το φρέσκο ψάρι έχει έντονο, καθαρό χρώμα και γυαλίζει. Αν είναι θαμπό και ματ, άφησέ το στον πάγκο.
  4. Κοιτάξτε τα στα μάτια: Το φρέσκο ψάρι έχει μάτια διαυγή, καθαρά, γυαλιστερά, που μοιάζουν ζωντανά.
  5. Τα φρέσκα φιλέτα ψαριών πρέπει να είναι λαμπερά και να φαίνονται υγρά και όχι στεγνά με κίτρινες ή καφέ αποχρώσεις.

Κατά το καθάρισμα – μαγείρεμα:

  1. Όταν καθαρίζουμε το ψάρι, απολεπίζεται εύκολα, τα εντόσθια του θα πρέπει να βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να διαλύονται, και να «ανοίγει» όταν το τηγανίζουμε.
  2. Τα βράγχια πρέπει να είναι κόκκινα, με έντονο χρώμα, που δείχνουν φρεσκάδα.
  3. Η κοιλιά των φρέσκων ψαριών είναι φουσκωτή και σκληρή.

Κατά την κατανάλωση

  1. Λευκό κόκαλο. Όταν έχουμε παραγγείλει ψάρι σε ταβέρνα ή εστιατόριο, καλό θα ήταν να ελέγξουμε εάν τα κόκαλα είναι λευκά, τα οποία υποδηλώνουν φρεσκάδα, ενώ το σκούρο χρώμα υποδηλώνει ότι το ψάρι είναι παλιό και μη κατάλληλο για κατανάλωση.
  2. Ευκολία αποχώρησης της σάρκας από το κόκαλο. Είναι σημαντικό να ελέγχετε το πόσο εύκολα αποχωρίζεται η σάρκα από το κόκαλο. Στα φρέσκα ψάρια, η σάρκα θα αποσπάται εύκολα χωρίς να κολλάει. Αυτό συμβαίνει γιατί η σάρκα του ψαριού είναι σφιχτή και συγκρατείται καλά στο κόκαλο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο