Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κόλπο κάποιων αγροτών για να μην ανιχνεύονται τα φυτοφάρμακα

ΑρχικήΝέαΤο κόλπο κάποιων αγροτών για να μην ανιχνεύονται τα φυτοφάρμακα
spot_img

Το τέχνασμα για τη μη συσσώρευση της ίδιας ουσίας και την υπέρβαση του νόμιμου ορίου

Πριν μερικές εβδομάδες, η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών ανέλυσε 12 έτοιμες σαλάτες και αποκάλυψε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά τη σαλμονέλα, τη λιστέρια και το escherichia coli, αλλά επισημαίνει τη σημαντική παρουσία φυτοφαρμάκων, με εώς και 8 σε ένα μόνο προϊόν. 

Η δοκιμή πυροδότησε την αντίδραση του κλάδου των φρέσκων προϊόντων, ο οποίος, μέσω της εμπορικής ένωσης Unione italiana food, έγραψε μια επιστολή, υπογεγραμμένη από τον γενικό διευθυντή Mario Piccialuti, με την οποία, μεταξύ άλλων, θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιθανές επιβλαβείς συνέπειες του λεγόμενου φαινόμενου κοκτέιλ που προκύπτει όταν ίχνη ή υπολείμματα διαφορετικών φυτοφαρμάκων υπάρχουν ταυτόχρονα σε ένα μόνο προϊόν.

Κάνει το κοκτέιλ φυτοφαρμάκων κακό στην υγεία;

Η Ιταλική Ένωση Τροφίμων γράφει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει την επίδραση του κοκτέιλ στην υγεία των καταναλωτών. Η EFSA διεξάγει μια μελέτη για το θέμα εδώ και χρόνια, η οποία θεωρεί το 2030 ως το έτος κατά το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σωρευτικές εκτιμήσεις κινδύνου που έχουν καθοριστεί για τα κατάλοιπα. Μετά από αυτή την ημερομηνία και με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, θα είναι δυνατή η συζήτηση με αντικειμενικό και συγκεκριμένο τρόπο».

Η Il Salvagente απαντά πώς αυτό δεν είναι αλήθεια αφού μόλις τον περασμένο Μάιο δημοσιεύτηκε μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Sherbrooke στον Καναδά και εξέτασε την επίδραση του συνδυασμού διαφορετικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο Luc Gaudreau, συγγραφέας της μελέτης εξήγησε: «Γνωρίζουμε τις λεγόμενες ασφαλείς δόσεις κάθε προϊόντος, αλλά η έρευνά μας έχει τονίσει ότι πολλές μικρές συγκεντρώσεις πολλών διαφορετικών προϊόντων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς όσο μια ενιαία υψηλή συμπυκνωμένη δόση ενός μόνο φυτοφαρμάκου . Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες».

Για να μελετήσει τις επιπτώσεις των χαμηλών δόσεων φυτοφαρμάκων στα κύτταρα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε μια σειρά συνδυασμών ευρέως χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, εξετάζοντας τις αλληλεπιδράσεις με τα κύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο διάφορα φυτοφάρμακα μπορούν να ενεργοποιήσουν κυτταρικές αντιδράσεις, αλλά τα περισσότερα από αυτά προκαλούν σημαντικά αποτελέσματα όταν συνδυάζονται σε χαμηλές δόσεις. Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι συνεργιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών μορίων φυτοφαρμάκων , ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον. Εάν πολλά φυτοφάρμακα συνδυασμένα σε χαμηλές δόσεις μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και να προκαλέσουν βλάβη στο DNA, είναι πιθανό να έχουν επίσης άγνωστες επιπτώσεις σε γενετικές ασθένειες.

Φυτοφάρμακα και αόρατα ίχνη

Όσον αφορά τα όρια κάθε μεμονωμένης ουσίας, η Ιταλική Ένωση Τροφίμων υπογραμμίζει ότι τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν μετά τη δοκιμή δεν υπογραμμίζουν καμία περίσσεια υπολειμματικών ουσιών καθώς « τιμές κάτω από 0,01 mg/kg δεν θεωρούνται υπολείμματα, σύμφωνα με το νόμο, Όπως και με τις κοινές αναλυτικές μεθόδους, οι συγκεντρώσεις κάτω από αυτό το όριο δεν είναι πλέον ποσοτικά ανιχνεύσιμες. Αυτές οι τιμές μπορεί επομένως να υπόκεινται σε αναλυτικό σφάλμα ή μόλυνση του περιβάλλοντος και επομένως να μην οφείλονται σε επεξεργασίες που πραγματοποιούνται από αγρότες».

Η παρουσία φυτοφαρμάκων πάντα κάτω από το νόμιμο όριο, όσο καθησυχαστική κι αν είναι, προσφέρεται για μια λιγότερο καλοπροαίρετη ερμηνεία, ειδικά όταν πρόκειται για διαφορετικά φυτοφάρμακα με την ίδια δράση. Δηλαδή, τι κάνουν 8 διαφορετικά φυτοφάρμακα με παρόμοια δράση σε ένα λαχανικό, ακόμη κι αν το καθένα από αυτά έχει τιμή κάτω από 0,01 mg/kg;

Όπως εξήγησε ο ειδικός στη βιολογική γεωργία Roberto Pinton, είναι «ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για να αποτρέψουν τη συσσώρευση της ίδιας ουσίας και την υπέρβαση του νόμιμου ορίου». Εν ολίγοις, αντί να χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες ποσότητες ενός μόνο φυτοφαρμάκου, που θα ανιχνευθεί πάνω από τα όρια σε περίπτωση ελέγχου, χρησιμοποιούνται πολλά, ίσως με την ίδια λειτουργία, για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, παραμένοντας κάτω από τα νόμιμα όρια, που τίθενται επί του παρόντος για τις μεμονωμένες ουσίες και όχι για τη συνολική μέτρηση. Μάλιστα, «υπάρχουν ήδη σκευάσματα στην αγορά που συνδυάζουν διαφορετικά δραστικά συστατικά για να έχουν ένα αποτέλεσμα».

Έξυπνο ναι, καλό για την υγεία των καταναλωτών, σίγουρα όχι!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο