Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Δημοσιεύτηκε η έκθεση για τη γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Δημοσιεύτηκε η έκθεση για τη γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη
spot_img

Συλλέχθηκαν δείγματα από 51.411 άγρια πτηνά.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί με την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία), υλοποιούν προγράμματα επιτήρησης για την ανίχνευση των ιών της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά, ιδιαίτερα τα μεταναστευτικά, τα οποία συχνά εισάγουν τους ιούς στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

- Advertisement -

Η έκθεση της EFSA για το 2023 συνοψίζει τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων, που περιλαμβάνουν ιολογικές και ορολογικές έρευνες για την ανίχνευση των ιών υψηλής (HPAIV) και χαμηλής παθογονικότητας (LPAIV), με έμφαση στα πουλερικά υψηλού κινδύνου και τα άγρια πτηνά. Παρέχει επίσης εργαλεία, όπως χάρτες κατανομής των άγριων πτηνών, για την υποστήριξη των χωρών στις προσπάθειες ανίχνευσης και πρόληψης, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στην καταπολέμηση των ιών της γρίπης των πτηνών.

Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 21.183 δειγματοληψίες σε πουλερικά, με 29 θετικά δείγματα για τους ιούς A (H5) και A(H7), ποσοστό οροθετικότητας 0,15%. Οι υδρόβιες κατηγορίες, όπως οι πάπιες και οι χήνες, παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας. Ωστόσο, τα ποσοστά θετικών δειγμάτων ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις διαφορές στα συστήματα επιτήρησης. Επιπλέον, οι ιολογικές έρευνες αποκάλυψαν 180 δείγματα θετικά στον A (H5/H7), με 161 από αυτά να ταυτοποιούνται ως HPAI A (H5N1).

Η επιτήρηση των άγριων πτηνών, μέσω δειγματοληψίας πτηνών-δεικτών, επικεντρώθηκε σε πτηνά που βρέθηκαν νεκρά, τραυματισμένα ή παρουσίαζαν κλινικά συμπτώματα. Το 2023 συλλέχθηκαν δείγματα από 51.411 άγρια πτηνά, με 16,8% θετικότητα στους ιούς της γρίπης των πτηνών. Από αυτά, 6717 δείγματα ανιχνεύθηκαν ως θετικά για HPAIV, κυρίως του υποτύπου A (H5N1). Τα είδη με τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας περιλάμβαναν τον μαυροκέφαλο γλάρο, την κοινή γλαρόνια και τον βουβό κύκνο.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της στοχευμένης επιτήρησης, καθώς και της συνεχιζόμενης συλλογής και ανάλυσης δεδομένων σχετικά με τον πληθυσμό και την κατανομή των πουλερικών και των άγριων πτηνών. Παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις μεθόδους συλλογής δεδομένων, η EFSA και οι εθνικές αρχές χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να ενισχύσουν τις στρατηγικές επιτήρησης και να βελτιώσουν την κατανόηση της εξάπλωσης των ιών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα