Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025
7.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

10 θάνατοι από μολυσμένα αλλαντικά – Πως η εταιρεία παραγωγής προσπαθεί να ανακάμψει

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων10 θάνατοι από μολυσμένα αλλαντικά – Πως η εταιρεία παραγωγής προσπαθεί να ανακάμψει
spot_img

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και νέα αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε η εταιρεία που προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τους 10 θανάτους από λιστέρια.

Η εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Boar’s Head στις ΗΠΑ, που πριν τις θανατηφόρες δηλητηριάσεις από λιστέρια, δήλωνε ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια προσπαθεί να αναστρέψει το κλίμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

- Advertisement -

Τα μολυσμένα με Listeria monocytogenes αλλαντικά της εταιρείας, ήταν η αιτία για 10 θανάτους ενώ 61 καταναλωτές με λιστερίωση νοσηλεύτηκαν. Ο πραγματικός αριθμός των ασθενειών που συνδέονται με το ξέσπασμα είναι πιθανώς υψηλότερος από αυτόν που αναφέρεται, επειδή μερικοί άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ιατρική φροντίδα και δεν ελέγχονται για λιστέρια, ανέφερε το CDC. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιδημία λιστερίωσης από το 2011 στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά το ξέσπασμα ανακλήθηκε ποσότητα «μαμούθ»: 3.266 τόνοι αλλαντικών ενώ έκλεισε και το εργοστάσιο το Jarratt της Βιρτζίνια και διέκοψε οριστικά την παραγωγή liverwurst

Η εταιρεία μετά και τη βροχή αγωγών προσπαθεί να αναστρέψει το κλίμα με πρωτοβουλίες για την ασφάλεια τροφίμων. Πρώτο βήμα είναι η σύσταση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου ασφάλειας τροφίμων το οποίο διευθύνει ο πρώην Αναπληρωτής Επίτροπο της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) Frank Yiannas. Επίσης εφαρμόζει νέα μέτρα ελέγχουν για λιστέρια όμως μεθόδους παστερίωσης υψηλής πίεσης και νερού, μαζί με φυσικά συστατικά για την αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης. Η εταιρεία ενίσχυσε και την περιβαλλοντική της παρακολούθηση αυξάνοντας τη δειγματοληψία Listeria και εφαρμόζοντας προηγμένες μικροβιακές δοκιμές που παρέχουν ταχύτερους χρόνους ανίχνευσης και απόκρισης.  Η Boar’s Head δημοσίευσε μια επιστολή  αναφέροντας το επίπεδο προστασίας που είναι γνωστό ως Απαιτήσεις ελέγχου του USDA’s Alternative 2 Listeria . Παρά αυτές τις προσπάθειες, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν οι καταναλωτές, θα εμπιστευτούν ξανά πλήρως την επωνυμία του Boar’s Head.

Οι πρακτικές υγιεινής έχουν ενισχυθεί σε όλες τις εγκαταστάσεις του Boar’s Head, με εκτεταμένο καθημερινό καθαρισμό και τακτικούς ελέγχους υγιεινής. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υποβληθεί σε επανεκπαίδευση σε επικαιροποιημένα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων. Η εταιρεία εφάρμοσε και την «Ημέρα Υπόσχεσης για την Ασφάλεια των Τροφίμων» με επίσημη πρώτη στις 13 Φεβρουαρίου. Tα εργοστάσια διέκοψαν την παραγωγή και επικεντρώθηκαν στην εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων των εργαζομένων και τίμησαν με ενός λεπτού σιγή, τους νεκρούς της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.

Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (FSIS) δημοσίευσε μία νέα έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις «ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής» και  συστημικές παραβιάσεις της ασφάλειας των τροφίμων που χρονολογούνται από το 2022 στις εγκαταστάσεις στο Jarratt, Va. Μεταξύ των ευρημάτων είναι υπολείμματα κρέατος και λίπους από την παραγωγή της προηγούμενης ημέρας στον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού συσκευασίας και στον χώρο επεξεργασίας έτοιμων προς κατανάλωση (RTE) κατά τη διάρκεια προλειτουργικών ελέγχων υγιεινής. ζητήματα που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις και τη δομή (π.χ. ρωγμές, τρύπες και σπασμένα δάπεδα) που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την υγρασία και να συμβάλουν σε συνθήκες υγρασίας. Επίσης διαπιστώθηκε πτώση συμπυκνωμάτων, σε ακάλυπτα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα.

Προηγούμενη επιθεώρηση, είχε καταγράψει δεκάδες παραβάσεις μεταξύ των οποίων μούχλα, παρουσία εντόμων κοντά σε τρόφιμα και ζωύφια σε διάφορα σημεία του εργοστασίου όπως μυρμήγκια, καθώς και ένα σκαθάρι και μια κατσαρίδα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι ο έλεγχος των τροφίμων ως κρατική ευθύνη και η ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων

Καρκινογόνος Υδράργυρος στις κονσέρβες τόνου: Επιθέσεις εναντίον μεγάλων σουπερμάρκετ από καταναλωτικές οργανώσεις

Ποια σουπερμάρκετ μπήκαν στο στόχαστρο καταναλωτικών Οργανώσεων Ασφάλειας Τροφίμων, από τα οποία ζητούν να λάβουν άμεσα μέτρα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα