Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μήπως αγοράζετε παρμεζάνα – «μαϊμού»; Δείτε πώς θα το καταλάβετε

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΜήπως αγοράζετε παρμεζάνα - «μαϊμού»; Δείτε πώς θα το καταλάβετε
spot_img

Η φλούδα του τυριού θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ναι, ναι τα προϊόντα «μαϊμού» δεν ταλαιπωρούν μόνο τη βιομηχανία της μόδας αλλά και τον κόσμο των τροφίμων – και κυρίως του τυριού. Το πιο γνωστό τυρί της Ιταλίας, η Παρμεζάνα Reggiano, είναι ένα από τα πιο παραποιημένα τυριά στον κόσμο, με απομιμήσεις αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις ένα χρόνο, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Parmigiano Reggiano. 

- Advertisement -

Όλα ξεκινούν από την ταξινόμηση — και ίσως τη δημοτικότητα. Το Parmigiano Reggiano , αυτή η ξηρή, πικάντικη, αλμυρή λιχουδιά τυριών με ιστορία που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, απέκτησε προστατευόμενη ονομασία προέλευση (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1996. Τι σημαίνει αυτό: Σύμφωνα με τους όρους αυτής της ονομασίας, μόνο το τυρί που παράγεται στη μικρή περιοχή της βόρειας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων κάποιων επαρχιών της βόρειας Ιταλίας μπορεί να έχει την ονομασία Parmigiano Reggiano στην Ευρώπη. Υπάρχουν περίπου 300 γαλακτοκομεία στις περιοχές παραγωγής ΠΟΠ και οτιδήποτε προέρεται εκτός αυτής της περιοχής , δεν είναι αληθινό τυρί Parmigiano Reggiano . 

Ενώ το πλήρες όνομα, Parmigiano Reggiano DPO (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), είναι προστατευόμενη ονομασία, το πρόβλημα έγκειται στη χαλαρή μετάφραση, της λέξης “Parmesan”. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να χαρακτηριστεί ως «παρμεζάνα», το τυρί πρέπει απλά να τρίβεται και να είναι εύθραυστο, να περιέχει ορισμένα επίπεδα λίπους και υγρασίας και να παλαιώσει για τουλάχιστον 10 μήνες.

Ακολουθούν διάφορες συμβουλές και κόλπα ειδικών για να εντοπίσετε τη γνήσια παρμεζάνα.

Διαβάζετε τη φλούδα!

Μετά από ένα χρόνο παλαίωσης, κάθε κεφάλι του Parmigiano Reggiano ελέγχεται σχολαστικά με βελόνα και σφυρί από την Κοινοπραξία μέσω ειδικών, γνωστών ως Cheese Masters, οι οποίοι αξιολογούν το τυρί χτυπώντας το με ένα σφυρί για να ακούσουν για ατέλειες όπως τρύπες αέρα και φυσαλίδες, ρωγμές και άλλα. Μόνο τα κεφάλια τυριού που περνούν αυτή τη δοκιμή λαμβάνουν ένα οβάλ σημάδι στην εξωτερική φλούδα με τη λεζάντα, “Parmigiano-Reggiano Consorzio di Tutela”, οπότε η φλούδα του τυριού θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Δυστυχώς, το τυρί που δεν τα καταφέρνει σε αυτή τη δοκιμή, αν και είναι απόλυτα νόστιμο και βρώσιμο, συχνά κυκλοφορεί στην αγορά ως ψεύτικο Parmigiano Reggiano.

Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προμηθευτήτε το γνήσιο τυρί είναι να αναζητήσετε την ετικέτα DOP (τον κόκκινο κύκλο με κίτρινα γράμματα).

Η λίστα συστατικών είναι ένας άλλος γρήγορος τρόπος για να εντοπίσετε την πλαστή παρμεζάνα. «Τα συστατικά θα πρέπει απλώς να γράφουν «ωμό αγελαδινό γάλα, αλάτι, πυτιά και καλλιέργειες», οτιδήποτε άλλο και δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία προστασίας του προϊόντος».

Επιπλέον, όταν ψωνίζετε τυρί σε μια αγορά ή παντοπωλείο και βλέπετε ένα κεφάλι παρμεζάνα στη βιτρίνα αναζητήστε τους μοναδικούς αριθμούς με κουκκίδες που γράφουν “Parmigiano Reggiano” και “DOP”. Κάθε κεφάλι τυριού θα έχει επιγραφές με τον μήνα και το έτος παρασκευής, αλλά και έναν αριθμό αναγνώρισης για το γαλακτοκομείο στο οποίο παρασκευάστηκε.

Ένα ποιοτικό τυροκομείο θα προσφέρει φέτες του τυριού με τον φλοιό/κρούστα, έτσι ώστε να μπορείτε να το αναγνωρίσετε εύκολα, ακόμα κι αν ένα μέρος του είναι κομμένο σε φέτες. Άλλα καταστήματα μπορεί να σας κόψουν μια φέτα από το κεφάλι του τυριού που μπορείτε να δείτε εκ των προτέρων. Να είστε επιφυλακτικοί με τα κομμάτια τυριού, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβετε από πού προέρχονται και ελέγξτε την τιμή: Αν το τυρί φαίνεται πολύ φθηνό για να είναι αληθινό – όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τσάντα Gucci για 40 $ στην Chinatown της Νέας Υόρκης – μάλλον θα είναι μαϊμού.

Επίσης, αν τα συστατικά που αναγράφονται στην “Παρμεζάνα” σας λένε “παστεριωμένο γάλα χωρίς αποβουτυρωμένο γάλα , καλλιέργεια τυριού, αλάτι, ένζυμα, σκόνη κυτταρίνης, σορβικό κάλιο για την προστασία της γεύσης”, απλά δεν είναι πραγματική παρμεζάνα. Το Parmigiano Reggiano παρασκευάζεται μόνο με γάλα, αλάτι και πυτιά — και το γάλα πρέπει να έρθει από την περιοχή σε λιγότερο από 20 ώρες από την αγελάδα στο τυρί.

Επίσης, οι ετικέτες προτριμμένου τυριού μπορεί να έχουν την ένδειξη “σκληρό τυρί ιταλικού τύπου” στα ψιλά γράμματα. Προτιμήστε να αγοράσετε πραγματικό Parmigiano Reggiano και να το τρίψετε μόνοι σας ή να το τρίψει ο υπάλληλος του τυροκομείου εκείνη την ώρα μπροστά σας. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο