Η φλούδα του τυριού θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ναι, ναι τα προϊόντα «μαϊμού» δεν ταλαιπωρούν μόνο τη βιομηχανία της μόδας αλλά και τον κόσμο των τροφίμων – και κυρίως του τυριού. Το πιο γνωστό τυρί της Ιταλίας, η Παρμεζάνα Reggiano, είναι ένα από τα πιο παραποιημένα τυριά στον κόσμο, με απομιμήσεις αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις ένα χρόνο, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Parmigiano Reggiano.
Όλα ξεκινούν από την ταξινόμηση — και ίσως τη δημοτικότητα. Το Parmigiano Reggiano , αυτή η ξηρή, πικάντικη, αλμυρή λιχουδιά τυριών με ιστορία που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, απέκτησε προστατευόμενη ονομασία προέλευση (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1996. Τι σημαίνει αυτό: Σύμφωνα με τους όρους αυτής της ονομασίας, μόνο το τυρί που παράγεται στη μικρή περιοχή της βόρειας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων κάποιων επαρχιών της βόρειας Ιταλίας μπορεί να έχει την ονομασία Parmigiano Reggiano στην Ευρώπη. Υπάρχουν περίπου 300 γαλακτοκομεία στις περιοχές παραγωγής ΠΟΠ και οτιδήποτε προέρεται εκτός αυτής της περιοχής , δεν είναι αληθινό τυρί Parmigiano Reggiano .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγίου Βαλεντίνου με λουλούδια – δηλητήριο. Τα ανησυχητικά αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών και ο θάνατος 11χρονου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ενοικιάζονται κότες!» – Χρυσές δουλειές από τα prive κοτέτσια έφερε η γρίπη των πτηνών και η έλλειψη αυγών
Ενώ το πλήρες όνομα, Parmigiano Reggiano DPO (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), είναι προστατευόμενη ονομασία, το πρόβλημα έγκειται στη χαλαρή μετάφραση, της λέξης “Parmesan”. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να χαρακτηριστεί ως «παρμεζάνα», το τυρί πρέπει απλά να τρίβεται και να είναι εύθραυστο, να περιέχει ορισμένα επίπεδα λίπους και υγρασίας και να παλαιώσει για τουλάχιστον 10 μήνες.
Ακολουθούν διάφορες συμβουλές και κόλπα ειδικών για να εντοπίσετε τη γνήσια παρμεζάνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια γυαλιού σε ζυμαρικά – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία – Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζύμωνε με βρώμικο νερό έξω από το εστιατόριο με τους θαμώνες να κάθονται σε διπλανά τραπέζια! Απίστευτο βίντεο
Διαβάζετε τη φλούδα!
Μετά από ένα χρόνο παλαίωσης, κάθε κεφάλι του Parmigiano Reggiano ελέγχεται σχολαστικά με βελόνα και σφυρί από την Κοινοπραξία μέσω ειδικών, γνωστών ως Cheese Masters, οι οποίοι αξιολογούν το τυρί χτυπώντας το με ένα σφυρί για να ακούσουν για ατέλειες όπως τρύπες αέρα και φυσαλίδες, ρωγμές και άλλα. Μόνο τα κεφάλια τυριού που περνούν αυτή τη δοκιμή λαμβάνουν ένα οβάλ σημάδι στην εξωτερική φλούδα με τη λεζάντα, “Parmigiano-Reggiano Consorzio di Tutela”, οπότε η φλούδα του τυριού θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Δυστυχώς, το τυρί που δεν τα καταφέρνει σε αυτή τη δοκιμή, αν και είναι απόλυτα νόστιμο και βρώσιμο, συχνά κυκλοφορεί στην αγορά ως ψεύτικο Parmigiano Reggiano.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Γερμανία κέρδισε τον “πόλεμο” του μπαλσάμικου
Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προμηθευτήτε το γνήσιο τυρί είναι να αναζητήσετε την ετικέτα DOP (τον κόκκινο κύκλο με κίτρινα γράμματα).
Η λίστα συστατικών είναι ένας άλλος γρήγορος τρόπος για να εντοπίσετε την πλαστή παρμεζάνα. «Τα συστατικά θα πρέπει απλώς να γράφουν «ωμό αγελαδινό γάλα, αλάτι, πυτιά και καλλιέργειες», οτιδήποτε άλλο και δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία προστασίας του προϊόντος».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα υψηλότερη ταξινόμηση κινδύνου για τις μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για προϊόντα σφολιάτας με επικίνδυνο συστατικό – Έχουν διανεμηθεί και σε εστιατόρια και ομάδες αλληλεγγύης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνη Φρυγανιά: Γιατί ο FDA έθεσε κατηγορία μεγαλύτερου κινδύνου ενώ ο παρασκευαστής έλαβε αμέσως μέτρα;
Επιπλέον, όταν ψωνίζετε τυρί σε μια αγορά ή παντοπωλείο και βλέπετε ένα κεφάλι παρμεζάνα στη βιτρίνα αναζητήστε τους μοναδικούς αριθμούς με κουκκίδες που γράφουν “Parmigiano Reggiano” και “DOP”. Κάθε κεφάλι τυριού θα έχει επιγραφές με τον μήνα και το έτος παρασκευής, αλλά και έναν αριθμό αναγνώρισης για το γαλακτοκομείο στο οποίο παρασκευάστηκε.
Ένα ποιοτικό τυροκομείο θα προσφέρει φέτες του τυριού με τον φλοιό/κρούστα, έτσι ώστε να μπορείτε να το αναγνωρίσετε εύκολα, ακόμα κι αν ένα μέρος του είναι κομμένο σε φέτες. Άλλα καταστήματα μπορεί να σας κόψουν μια φέτα από το κεφάλι του τυριού που μπορείτε να δείτε εκ των προτέρων. Να είστε επιφυλακτικοί με τα κομμάτια τυριού, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβετε από πού προέρχονται και ελέγξτε την τιμή: Αν το τυρί φαίνεται πολύ φθηνό για να είναι αληθινό – όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τσάντα Gucci για 40 $ στην Chinatown της Νέας Υόρκης – μάλλον θα είναι μαϊμού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 140 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε γλέντι – Το σοβαρό λάθος που έκανε η υπηρεσία catering
Επίσης, αν τα συστατικά που αναγράφονται στην “Παρμεζάνα” σας λένε “παστεριωμένο γάλα χωρίς αποβουτυρωμένο γάλα , καλλιέργεια τυριού, αλάτι, ένζυμα, σκόνη κυτταρίνης, σορβικό κάλιο για την προστασία της γεύσης”, απλά δεν είναι πραγματική παρμεζάνα. Το Parmigiano Reggiano παρασκευάζεται μόνο με γάλα, αλάτι και πυτιά — και το γάλα πρέπει να έρθει από την περιοχή σε λιγότερο από 20 ώρες από την αγελάδα στο τυρί.
Επίσης, οι ετικέτες προτριμμένου τυριού μπορεί να έχουν την ένδειξη “σκληρό τυρί ιταλικού τύπου” στα ψιλά γράμματα. Προτιμήστε να αγοράσετε πραγματικό Parmigiano Reggiano και να το τρίψετε μόνοι σας ή να το τρίψει ο υπάλληλος του τυροκομείου εκείνη την ώρα μπροστά σας.