Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία – Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία - Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο
spot_img

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακατάλληλα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία βγαίνουν στην Ευρωπαϊκή αγορά

Η Ventura, ηγέτης στην αγορά αποξηραμένων φρούτων στην Ιταλία, ανακάλεσε μια παρτίδα αποξηραμένων σύκων από την Τουρκία λόγω «παρουσίας ωχρατοξίνης Α πάνω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο κανονισμός της ΕΕ 2023/915».

- Advertisement -

Η ανακληθείσα παρτίδα είναι η 350020356/2-11-486-24 που πωλείται σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων με ημερομηνία λήξης 06/2025 που παράγεται στην Τουρκία από την OSMAN AKÇA A.Ş.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση ανάκλησης «τα σύκα δεν πρέπει να καταναλώνονται, και οι συσκευασίες πρέπει να επιστραφούν  στο σημείο πώλησης όπου έγινε η αγορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακατάλληλα αποξηραμένα σύκα βγαίνουν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Πριν από λίγους μήνες η Τσεχία ενημέρωσε μέσω του ευρωπαϊκού RASFF την Αυστρία και τη Σλοβακία για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένα σύκα που πωλούνται στο Makro Cash & Carry σε ποσότητα για την Αφλατοξίνη Β1 19,1 μg/kg  με όριο τα 6 μg/kg και για ολικές αφλατοξίνες 37,5 μg/kg με μέγιστο όριο τα 10 μg/kg δηλαδή υπέρβαση του ορίου κατά 218% και 275% αντίστοιχα.

Κίνδυνοι για την υγεία από την ωχρατοξίνη Α

Η ωχρατοξίνη Α (OTA) είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται φυσικά από μύκητες του γένους Aspergillus και Penicillium και βρίσκεται ως μολυσματικός παράγοντας σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, κόκκους καφέ, αποξηραμένα φρούτα, κρασί και χυμό σταφυλιού, μπαχαρικά και γλυκόριζα. Η ωχρατοξίνη Α σχηματίζεται κατά την ξήρανση στον ήλιο και την αποθήκευση των καλλιεργειών. Αυτή η τοξίνη μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, καθώς έχει συνδεθεί με νεφρική βλάβη και καρκίνο.

Αρκετά πειράματα σε ζώα έχουν συνδέσει την έκθεση σε ωχρατοξίνη Α με όγκους των νεφρών og νεφροτοξικότητα, αλλά οι συνέπειες της στην ανθρώπινη υγεία είναι λιγότερο κατανοητές. Έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη όγκου σε αρουραίους. 

Η έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση σε OTA με νεφρικές παθήσεις όπως:

  • Ο καρκίνος των νεφρών
  • Βαλκανική ενδημική νεφροπάθεια (BEN)
  • Χρόνια διάμεση νεφροπάθεια (CIN)

Τόσο in vitro όσο και in vivo μελέτες έχουν δείξει ότι η OTA είναι γονιδιοτοξικό, αλλά δεν είναι προφανές πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό

 Λειτουργία του εντέρου και μυκοτοξίνες

Οι μυκοτοξίνες έχουν βαθιά επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα μετά την κατάποση σε μολυσμένα τρόφιμα. Στο πεπτικό σύστημα, ο εντερικός φραγμός λειτουργεί ως ένα είδος προστατευτικού φίλτρου, αφαιρώντας τις τοξικές μυκοτοξίνες προτού προλάβουν να κάνουν κακό. Ωστόσο, ορισμένες μυκοτοξίνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα. Οι μυκοτοξίνες, για παράδειγμα, έχουν συνδεθεί με αλλαγές στη λειτουργία του φραγμού και στη διατροφική απορρόφηση στο έντερο. Η ιστομορφολογία του εντέρου μπορεί επίσης να μεταβληθεί από τις μυκοτοξίνες.

 Η ωχρατοξίνη Α (OTA) και η μικροχλωρίδα του εντέρου

Διεξήχθη μια μελέτη σχετικά με την επίδραση της ωχρατοξίνης Α στη μικροχλωρίδα του εντέρου χρησιμοποιώντας βιοαντιδραστήρες, με κάθε βιοαντιδραστήρα να αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό τμήμα του ανθρώπινου γαστρεντερικού σωλήνα ενός ενήλικα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 7 ημέρες έκθεσης σε ΟΤΑ, διασπούν την εντερική μικροχλωρίδα Ωχρατοξίνη Α και η ποικιλότητα των μικροβίων άλλαξε αποκλειστικά στο κατιόν κόλον.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η OTA άλλαξε την ισορροπία της μικροχλωρίδας και μπορεί να μείωσε την ανοσία μειώνοντας τον πληθυσμό των ευεργετικών βακτηρίων όπως ο γαλακτοβάκιλλος και τα bifidobacteria (JustFiber μπορεί να εξουδετερώσει κάποια από αυτά).

Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα ανώτατα επίπεδα της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα, είχαν καθοριστεί από την ΕΕ το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006

Το 2020 όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων η EFSA γνωμοδότησε εκ νέου για την ωχρατοξίνη Α και αποφάνθηκε ότι πρέπει να θεσπιστούν όρια και για τρόφιμα που δεν έχουν μπει στη “λίστα” των ανώτατων ορίων όπως μερικά αποξηραμένα φρούτα, ορισμένα προϊόντα γλυκόρριζας, αποξηραμένα βότανα, ορισμένα συστατικά για αφεψήματα βοτάνων, ορισμένοι ελαιούχοι σπόροι, φιστίκια, σκόνη κακάοβύνη και στα μη αλκοολούχα ποτά βύνης, στους αποξηραμένους χουρμάδες και στο σιρόπι χουρμά. Επίσης η Αρχή υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα αρτοποιίας, τα αποξηραμένα σταφίλια, ο καβουρδισμένος καφές και ο διαλυτός καφές. Επιπλέον, οι ισχύουσες διατάξεις για την ωχρατοξίνη Α σε ορισμένα μπαχαρικά έχουν διευρυνθεί σε όλα τα μπαχαρικά.

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 της Επιτροπής, της 5ης Αυγούστου 2022, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Τα νέα ανώτατα όρια ωχρατοξίνης Α για τα τρόφιμα:

2.2Ωχρατοξίνη ΑΜέγιστο επίπεδο (μg/kg) 
2.2.1Μη επεξεργασμένα δημητριακά5,0
2.2.2Όλα τα προϊόντα, που παράγονται/μεταποιημένα από μη επεξεργασμένα δημητριακά, (με εξαίρεση τα τρόφιμα που αναφέρονται στα σημεία 2.2.3, 2.2.4, 2.2.5, 2.2.12 και 2.2.13)
Δημητριακά που διατίθενται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή
3,0
2.2.3Αρτοποιία, σνακ δημητριακών και δημητριακά πρωινού
—προϊόντα που δεν περιέχουν ελαιούχους σπόρους, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα
—προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον 20 % αποξηραμένα προϊόντα αμπέλου και/ή αποξηραμένα σύκα
—άλλα προϊόντα που περιέχουν ελαιούχους σπόρους, ξηρούς καρπούς ή/και αποξηραμένα φρούτα
2,0

4,0

3,0
2.2.4Μη αλκοολούχα ποτά βύνης3,0
2.2.5Η γλουτένη σίτου δεν διατίθεται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή8,0
2.2.6Αποξηραμένα φρούτα—αποξηραμένα προϊόντα αμπέλου (σταφίδες και σουλτανίνες) και ξερά σύκα
—άλλα αποξηραμένα φρούτα
8,0
2,0
2.2.7Σιρόπι χουρμά15
2.2.8Καβουρδισμένος καφές
—καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ και αλεσμένος καβουρδισμένος καφές, εξαιρουμένου του διαλυτού καφέ
—διαλυτός καφές (στιγμιαίος καφές)

3,0

5,0
2.2.9Οίνος (συμπεριλαμβανομένου του αφρώδους οίνου, με εξαίρεση τους οίνους λικέρ και τους οίνους με αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 15 % vol.) και οίνος φρούτων2,0
2.2.10Αρωματισμένο κρασί, αρωματισμένα ποτά με βάση το κρασί και αρωματισμένα κοκτέιλ με προϊόντα κρασιού2,0
2.2.11Χυμός σταφυλιού, συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού ως ανασυσταμένο, νέκταρ σταφυλιού, γλεύκος σταφυλιών και συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών ως ανασυσταμένο, που διατίθεται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή2,0
2.2.12Επεξεργασμένες τροφές με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά και παιδικές τροφές0,50
2.2.13Διαιτητικές τροφές για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά0,50
2.2.14Μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων μπαχαρικών, εκτός από το Capsicum spp.
Capsicum spp. (αποξηραμένα φρούτα τους, ολόκληρα ή αλεσμένα, συμπεριλαμβανομένων των τσίλι, τσίλι σε σκόνη, καγιέν ή πάπρικα)
Μείγματα μπαχαρικών
15

20

15
2.2.15Γλυκόριζα ( Glycyrrhiza glabra , Glycyrrhiza inflate και άλλα είδη)
—ρίζα γλυκόριζας, συμπεριλαμβανομένου του συστατικού σε αφεψήματα βοτάνων
—εκχύλισμα γλυκόριζας ( 42 ) για χρήση σε τρόφιμα, ιδίως σε ποτά και ζαχαροπλαστική
—γλυκά γλυκόριζας που περιέχει ≥ 97 % εκχύλισμα γλυκόριζας σε ξηρή βάση
—άλλο ζαχαροπλαστείο γλυκόριζας
20

80

50
10,0
2.2.16Αποξηραμένα βότανα10,0
2.2.17Ρίζες τζίντζερ για χρήση σε αφεψήματα βοτάνων
Ρίζες marshmallow, ρίζες πικραλίδας και άνθη πορτοκαλιάς για χρήση σε αφεψήματα βοτάνων ή σε υποκατάστατα καφέ
15
20
2.2.18Ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, σπόροι πεπονιού, σπόροι κάνναβης, σόγια5,0
2.2.19Τα φιστίκια πρέπει να υποβληθούν σε διαλογή ή άλλη φυσική επεξεργασία, πριν διατεθούν στην αγορά για τελικό καταναλωτή ή χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα
Φιστίκια Αιγίνης που διατίθενται στην αγορά για τελικό καταναλωτή ή χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα
10,0
5,0
2.2.20Κακάο σε σκόνη 3,0

Για να διαβάσετε ολόκληρο τον κανονισμό πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα