Δεν είναι η πρώτη φορά που ακατάλληλα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία βγαίνουν στην Ευρωπαϊκή αγορά
Η Ventura, ηγέτης στην αγορά αποξηραμένων φρούτων στην Ιταλία, ανακάλεσε μια παρτίδα αποξηραμένων σύκων από την Τουρκία λόγω «παρουσίας ωχρατοξίνης Α πάνω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο κανονισμός της ΕΕ 2023/915».

Η ανακληθείσα παρτίδα είναι η 350020356/2-11-486-24 που πωλείται σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων με ημερομηνία λήξης 06/2025 που παράγεται στην Τουρκία από την OSMAN AKÇA A.Ş.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζύμωνε με βρώμικο νερό έξω από το εστιατόριο με τους θαμώνες να κάθονται σε διπλανά τραπέζια! Απίστευτο βίντεο
Σύμφωνα με την προειδοποίηση ανάκλησης «τα σύκα δεν πρέπει να καταναλώνονται, και οι συσκευασίες πρέπει να επιστραφούν στο σημείο πώλησης όπου έγινε η αγορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγίου Βαλεντίνου με λουλούδια – δηλητήριο. Τα ανησυχητικά αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών και ο θάνατος 11χρονου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνη Φρυγανιά: Γιατί ο FDA έθεσε κατηγορία μεγαλύτερου κινδύνου ενώ ο παρασκευαστής έλαβε αμέσως μέτρα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια γυαλιού σε ζυμαρικά – Ειδοποίηση RASFF
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακατάλληλα αποξηραμένα σύκα βγαίνουν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Πριν από λίγους μήνες η Τσεχία ενημέρωσε μέσω του ευρωπαϊκού RASFF την Αυστρία και τη Σλοβακία για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένα σύκα που πωλούνται στο Makro Cash & Carry σε ποσότητα για την Αφλατοξίνη Β1 19,1 μg/kg με όριο τα 6 μg/kg και για ολικές αφλατοξίνες 37,5 μg/kg με μέγιστο όριο τα 10 μg/kg δηλαδή υπέρβαση του ορίου κατά 218% και 275% αντίστοιχα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Γερμανία κέρδισε τον “πόλεμο” του μπαλσάμικου
Κίνδυνοι για την υγεία από την ωχρατοξίνη Α
Η ωχρατοξίνη Α (OTA) είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται φυσικά από μύκητες του γένους Aspergillus και Penicillium και βρίσκεται ως μολυσματικός παράγοντας σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, κόκκους καφέ, αποξηραμένα φρούτα, κρασί και χυμό σταφυλιού, μπαχαρικά και γλυκόριζα. Η ωχρατοξίνη Α σχηματίζεται κατά την ξήρανση στον ήλιο και την αποθήκευση των καλλιεργειών. Αυτή η τοξίνη μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, καθώς έχει συνδεθεί με νεφρική βλάβη και καρκίνο.
Αρκετά πειράματα σε ζώα έχουν συνδέσει την έκθεση σε ωχρατοξίνη Α με όγκους των νεφρών og νεφροτοξικότητα, αλλά οι συνέπειες της στην ανθρώπινη υγεία είναι λιγότερο κατανοητές. Έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη όγκου σε αρουραίους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 140 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε γλέντι – Το σοβαρό λάθος που έκανε η υπηρεσία catering
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα υψηλότερη ταξινόμηση κινδύνου για τις μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για προϊόντα σφολιάτας με επικίνδυνο συστατικό – Έχουν διανεμηθεί και σε εστιατόρια και ομάδες αλληλεγγύης
Η έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση σε OTA με νεφρικές παθήσεις όπως:
- Ο καρκίνος των νεφρών
- Βαλκανική ενδημική νεφροπάθεια (BEN)
- Χρόνια διάμεση νεφροπάθεια (CIN)
Τόσο in vitro όσο και in vivo μελέτες έχουν δείξει ότι η OTA είναι γονιδιοτοξικό, αλλά δεν είναι προφανές πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.
Λειτουργία του εντέρου και μυκοτοξίνες
Οι μυκοτοξίνες έχουν βαθιά επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα μετά την κατάποση σε μολυσμένα τρόφιμα. Στο πεπτικό σύστημα, ο εντερικός φραγμός λειτουργεί ως ένα είδος προστατευτικού φίλτρου, αφαιρώντας τις τοξικές μυκοτοξίνες προτού προλάβουν να κάνουν κακό. Ωστόσο, ορισμένες μυκοτοξίνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα. Οι μυκοτοξίνες, για παράδειγμα, έχουν συνδεθεί με αλλαγές στη λειτουργία του φραγμού και στη διατροφική απορρόφηση στο έντερο. Η ιστομορφολογία του εντέρου μπορεί επίσης να μεταβληθεί από τις μυκοτοξίνες.
Η ωχρατοξίνη Α (OTA) και η μικροχλωρίδα του εντέρου
Διεξήχθη μια μελέτη σχετικά με την επίδραση της ωχρατοξίνης Α στη μικροχλωρίδα του εντέρου χρησιμοποιώντας βιοαντιδραστήρες, με κάθε βιοαντιδραστήρα να αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό τμήμα του ανθρώπινου γαστρεντερικού σωλήνα ενός ενήλικα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 7 ημέρες έκθεσης σε ΟΤΑ, διασπούν την εντερική μικροχλωρίδα Ωχρατοξίνη Α και η ποικιλότητα των μικροβίων άλλαξε αποκλειστικά στο κατιόν κόλον.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η OTA άλλαξε την ισορροπία της μικροχλωρίδας και μπορεί να μείωσε την ανοσία μειώνοντας τον πληθυσμό των ευεργετικών βακτηρίων όπως ο γαλακτοβάκιλλος και τα bifidobacteria (JustFiber μπορεί να εξουδετερώσει κάποια από αυτά).
Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα ανώτατα επίπεδα της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα, είχαν καθοριστεί από την ΕΕ το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006
Το 2020 όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων η EFSA γνωμοδότησε εκ νέου για την ωχρατοξίνη Α και αποφάνθηκε ότι πρέπει να θεσπιστούν όρια και για τρόφιμα που δεν έχουν μπει στη “λίστα” των ανώτατων ορίων όπως μερικά αποξηραμένα φρούτα, ορισμένα προϊόντα γλυκόρριζας, αποξηραμένα βότανα, ορισμένα συστατικά για αφεψήματα βοτάνων, ορισμένοι ελαιούχοι σπόροι, φιστίκια, σκόνη κακάο, βύνη και στα μη αλκοολούχα ποτά βύνης, στους αποξηραμένους χουρμάδες και στο σιρόπι χουρμά. Επίσης η Αρχή υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα αρτοποιίας, τα αποξηραμένα σταφίλια, ο καβουρδισμένος καφές και ο διαλυτός καφές. Επιπλέον, οι ισχύουσες διατάξεις για την ωχρατοξίνη Α σε ορισμένα μπαχαρικά έχουν διευρυνθεί σε όλα τα μπαχαρικά.
Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 της Επιτροπής, της 5ης Αυγούστου 2022, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.
Τα νέα ανώτατα όρια ωχρατοξίνης Α για τα τρόφιμα:
2.2 | Ωχρατοξίνη Α | Μέγιστο επίπεδο (μg/kg) |
2.2.1 | Μη επεξεργασμένα δημητριακά | 5,0 |
2.2.2 | Όλα τα προϊόντα, που παράγονται/μεταποιημένα από μη επεξεργασμένα δημητριακά, (με εξαίρεση τα τρόφιμα που αναφέρονται στα σημεία 2.2.3, 2.2.4, 2.2.5, 2.2.12 και 2.2.13) Δημητριακά που διατίθενται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή | 3,0 |
2.2.3 | Αρτοποιία, σνακ δημητριακών και δημητριακά πρωινού —προϊόντα που δεν περιέχουν ελαιούχους σπόρους, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα —προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον 20 % αποξηραμένα προϊόντα αμπέλου και/ή αποξηραμένα σύκα —άλλα προϊόντα που περιέχουν ελαιούχους σπόρους, ξηρούς καρπούς ή/και αποξηραμένα φρούτα | 2,0 4,0 3,0 |
2.2.4 | Μη αλκοολούχα ποτά βύνης | 3,0 |
2.2.5 | Η γλουτένη σίτου δεν διατίθεται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή | 8,0 |
2.2.6 | Αποξηραμένα φρούτα—αποξηραμένα προϊόντα αμπέλου (σταφίδες και σουλτανίνες) και ξερά σύκα —άλλα αποξηραμένα φρούτα | 8,0 2,0 |
2.2.7 | Σιρόπι χουρμά | 15 |
2.2.8 | Καβουρδισμένος καφές —καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ και αλεσμένος καβουρδισμένος καφές, εξαιρουμένου του διαλυτού καφέ —διαλυτός καφές (στιγμιαίος καφές) | 3,0 5,0 |
2.2.9 | Οίνος (συμπεριλαμβανομένου του αφρώδους οίνου, με εξαίρεση τους οίνους λικέρ και τους οίνους με αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 15 % vol.) και οίνος φρούτων | 2,0 |
2.2.10 | Αρωματισμένο κρασί, αρωματισμένα ποτά με βάση το κρασί και αρωματισμένα κοκτέιλ με προϊόντα κρασιού | 2,0 |
2.2.11 | Χυμός σταφυλιού, συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού ως ανασυσταμένο, νέκταρ σταφυλιού, γλεύκος σταφυλιών και συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών ως ανασυσταμένο, που διατίθεται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή | 2,0 |
2.2.12 | Επεξεργασμένες τροφές με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά και παιδικές τροφές | 0,50 |
2.2.13 | Διαιτητικές τροφές για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά | 0,50 |
2.2.14 | Μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων μπαχαρικών, εκτός από το Capsicum spp. Capsicum spp. (αποξηραμένα φρούτα τους, ολόκληρα ή αλεσμένα, συμπεριλαμβανομένων των τσίλι, τσίλι σε σκόνη, καγιέν ή πάπρικα) Μείγματα μπαχαρικών | 15 20 15 |
2.2.15 | Γλυκόριζα ( Glycyrrhiza glabra , Glycyrrhiza inflate και άλλα είδη) —ρίζα γλυκόριζας, συμπεριλαμβανομένου του συστατικού σε αφεψήματα βοτάνων —εκχύλισμα γλυκόριζας ( 42 ) για χρήση σε τρόφιμα, ιδίως σε ποτά και ζαχαροπλαστική —γλυκά γλυκόριζας που περιέχει ≥ 97 % εκχύλισμα γλυκόριζας σε ξηρή βάση —άλλο ζαχαροπλαστείο γλυκόριζας | 20 80 50 10,0 |
2.2.16 | Αποξηραμένα βότανα | 10,0 |
2.2.17 | Ρίζες τζίντζερ για χρήση σε αφεψήματα βοτάνων Ρίζες marshmallow, ρίζες πικραλίδας και άνθη πορτοκαλιάς για χρήση σε αφεψήματα βοτάνων ή σε υποκατάστατα καφέ | 15 20 |
2.2.18 | Ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, σπόροι πεπονιού, σπόροι κάνναβης, σόγια | 5,0 |
2.2.19 | Τα φιστίκια πρέπει να υποβληθούν σε διαλογή ή άλλη φυσική επεξεργασία, πριν διατεθούν στην αγορά για τελικό καταναλωτή ή χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα Φιστίκια Αιγίνης που διατίθενται στην αγορά για τελικό καταναλωτή ή χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα | 10,0 5,0 |
2.2.20 | Κακάο σε σκόνη 3,0 |
Για να διαβάσετε ολόκληρο τον κανονισμό πατήστε ΕΔΩ