Μια οικονομική λύση στις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις ανακάλυψαν ότι η οξίνιση του απορριπτόμενου γάλακτος με κιτρικό οξύ μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό H5N1, γνωστό ως γρίπη των πτηνών, προσφέροντας στους γαλακτοπαραγωγούς μια οικονομική και πρακτική εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή παστερίωση.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Dairy Science, έρχονται σε μια περίοδο που ο ιός έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε βοοειδή σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ, αυξάνοντας την ανάγκη για ασφαλείς πρακτικές διαχείρισης γαλακτοκομικών αποβλήτων.
Το απορριπτόμενο γάλα περιλαμβάνει το πρωτόγαλα (το πρώτο γάλα μετά τον τοκετό), γάλα από αγελάδες που έχουν λάβει αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, καθώς και γάλα που κρίνεται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η διαχείρισή του αποτελεί πρόκληση, καθώς το ακατέργαστο γάλα αποβλήτων μπορεί να μεταδώσει τον ιό H5N1, ειδικά όταν δεν εφαρμόζονται διαδικασίες παστερίωσης.
Ωστόσο, η παστερίωση είναι συχνά δαπανηρή, με λιγότερες από το 50% των μεγάλων γαλακτοκομικών φαρμών στις ΗΠΑ να την εφαρμόζουν.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η οξίνιση του γάλακτος με κιτρικό οξύ σε pH 4,1-4,2 απενεργοποιεί αποτελεσματικά τον H5N1 μέσα σε έξι ώρες, χωρίς την ανάγκη ψύξης. Η διαδικασία αυτή είναι όχι μόνο αποτελεσματική, αλλά και οικονομικά προσιτή, καθώς το κιτρικό οξύ είναι φθηνό και ευρέως διαθέσιμο.
Η οξίνιση του γάλακτος αποβλήτων δεν απαιτεί ψύξη, μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη και βελτιώνοντας την ασφάλεια των εργαζομένων στις φάρμες. Επιπλέον, το οξινισμένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για τη διατροφή των μόσχων πριν τον απογαλακτισμό, καθιστώντας τη διαδικασία ακόμη πιο πρακτική.
Η ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει την οξίνιση απευθείας σε γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, αναπτύσσοντας πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για τους παραγωγούς, ώστε να εφαρμόζουν τη διαδικασία αυτή με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.