Όποιος είναι αλλεργικός στο αυγό θα μπορούσε να έχει σοβαρή αντίδραση εάν φάει το προϊόν.
Τι πιο νόστιμο από τα φρεσκοψημένα, τραγανά μπουρεκάκια με τη λαχταριστή γέμιση… Κι όμως το προϊόν μπορεί να κρύβει έναν ύπουλο κίνδυνο, όταν για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται αλλεργιογόνα που δεν αναγράφονται στη συσκευασία και ο καταναλωτής με ευαισθησία, έχει εμπιστευτεί την εταιρεία ότι θα τον προστατεύσει όπως προβλέπει ο νόμος.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξέδωσε προειδοποίηση για τα Pasty Oven Pasties, γεμιστά μπουρεκάκια με δύο είδη γέμισης, επειδή το προϊόν περιέχει αυγό, ένα από τα εννέα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα, που δεν δηλώνεται στην ετικέτα όπως απαιτείται. Όποιος είναι αλλεργικός στο αυγό θα μπορούσε να έχει σοβαρή αντίδραση εάν φάει το προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγίου Βαλεντίνου με λουλούδια – δηλητήριο. Τα ανησυχητικά αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών και ο θάνατος 11χρονου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 140 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε γλέντι – Το σοβαρό λάθος που έκανε η υπηρεσία catering
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα υψηλότερη ταξινόμηση κινδύνου για τις μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό
Το αλλεργιογόνο έχει χρησιμοποιηθεί ως άλλειμα στο φύλλο του προϊόντος, ώστε αυτό να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα κατά το ψήσιμο. Τα προϊόντα δεν βρίσκονται πια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά οι καταναλωτές μπορεί να τα έχουν ακόμη στα ψυγεία τους. Επίσης πουλήθηκαν σε εστιατόρια της εταιρείας στο Μίσιγκαν και στάλθηκαν επίσης σε ομάδες συγκέντρωσης τροφίμων στο Μίσιγκαν, τη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν. Δεν σερβιρίστηκαν στα σχολεία και δεν αποτελούν μέρος του Εθνικού Προγράμματος για τα σχολικά γεύματα.

Τα κατεψυγμένα, έτοιμα προς κατανάλωση μπουρεκάκια κρέατος και πουλερικών παρασκευάστηκαν πριν από τις 11 Δεκεμβρίου 2024 και έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ο FDA έθεσε κατηγορία μεγαλύτερου κινδύνου για φρυγανιά ενώ ο παρασκευαστής έλαβε μέτρα μετά την αρχική ανάκληση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια γυαλιού σε ζυμαρικά – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία – Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα είδη:
“The Pasty Oven Pasty WITH CHICKEN & CHEESE”, Πλαστικές συσκευασίες 8 ουγγιών με ημερομηνία λήξης από 11 Δεκεμβρίου 2025 και πριν
«The Pasty Oven Pasty PIZZA PASTY WITH PEPPERONI», Πλαστικές συσκευασίες 8 ουγκιών που περιέχουν με ημερομηνίες λήξης από 11 Δεκεμβρίου 2025 και πριν
“The Pasty Oven Pasty WITH CHICKEN & CHEESE” πολυσυσκευασίες που περιέχουν 30 μονάδες 8 ουγκιών με ημερομηνίες λήξεως από 11 Δεκεμβρίου 2025 και πριν
Πολυσυσκευασίες που περιέχουν 30 μονάδες των 8 ουγκιών “The Pasty Oven Pasty PIZZA PASTY WITH PEPPERONI” με ημερομηνίες λήξεως από 11 Δεκεμβρίου 2025 και πριν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Γερμανία κέρδισε τον “πόλεμο” του μπαλσάμικου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζύμωνε με βρώμικο νερό έξω από το εστιατόριο με τους θαμώνες να κάθονται σε διπλανά τραπέζια! Απίστευτο βίντεο
Αλλεργία στο αυγό
Η αλλεργία στο αυγό είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τις αλλεργίες τους μέχρι την προσχολική ηλικία. Είναι σπάνιο να εμφανιστεί αλλεργία στο αυγό αργότερα στη ζωή. Τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι του αυγού περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Η πρωτεΐνη ωοαλβουμίνη, στο ασπράδι του αυγού, προκαλεί συχνότερα αλλεργική αντίδραση. Είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και αλλάζει η τεταρτοταγής δομή της όταν θερμαίνεται. Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι ανέχονται τα θερμικά επεξεργασμένα αυγά. Η αντίδραση σε άλλες πρωτεΐνες του αυγού, όπως το ωοβλεννοειδές, προδικάζει μία αλλεργία που θα αποδράμει πιο «δύσκολα», σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτή η πρωτεΐνη δεν επηρεάζεται από τη θερμική επεξεργασία. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν πιο έντονα στα ωμά αυγά και πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές που περιέχουν αυγά, τα οποία, δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.
Συμπτώματα αλλεργίας στα αυγά
Τα αλλεργικά άτομα που τρώνε αυγά παρουσιάζουν αντίδραση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως από λίγα λεπτά έως και μία ώρα μετά.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας προέρχονται από:
1. Την γαστρεντερική οδό (κνησμός στη στοματική κοιλότητα, ναυτία και έμετος, κοιλιακό άλγος και/ή διάρροια)
2. Το δέρμα (κνησμός, κνίδωση, οίδημα ή επιδείνωση του εκζέματος)
3. Την αναπνευστική οδό (συμφόρηση, δύσπνοια, βήχας)
4. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).
Σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης αυγού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
Διατροφικές συμβουλές
Διατροφικά, η αφαίρεση των αυγών δεν είναι προβληματική, καθώς μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως κρέας, ψάρι ή/και γάλα.
Η αλλεργία στα αυγά μπορεί να είναι πρακτικά δύσκολη, ειδικά αφού η επιλογή έτοιμων τροφών είναι κάπως περιορισμένη. Ορισμένα πρόσθετα μπορεί να παρασκευάζονται ή να περιέχουν αυγά, για παράδειγμα αλβουμίνη, ωοαλβουμίνη και λυσοζύμη (E-1105). Τέτοια προϊόντα πρέπει να φέρουν την ένδειξη ότι περιέχουν αυγά.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.