Η σημασία της λεπτομέρειας του να ξέρεις πού απευθύνεσαι…
Για εκατομμύρια καταναλωτές, οι ετικέτες τροφίμων είναι κάτι περισσότερο από λίστες συστατικών – είναι απαραίτητοι οδηγοί για την ασφάλεια τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν ευαισθησία σε αλλεργίες, που ακόμη και μια μικρή παράβλεψη μπορεί να θέσει την υγεία τους σε σοβαρούς κινδύνους.
Ένα από τα επικίνδυνα συστατικά που υπάρχουν σε πολλά καθημερινά τρόφιμα είναι το σουσάμι, που από το 2023 έχει προστεθεί στη λίστα μαζί με οκτώ εξίσου σημαντικά αλλεργιογόνα τροφίμων: το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακόδερμα, τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια, το σιτάρι και τη σόγια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια γυαλιού σε ζυμαρικά – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία – Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζύμωνε με βρώμικο νερό έξω από το εστιατόριο με τους θαμώνες να κάθονται σε διπλανά τραπέζια! Απίστευτο βίντεο
Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, εμετός, διάρροια, εξάνθημα στο στόμα, δύσπνοια. Μια σοβαρή εκδήλωση αλλεργίας είναι η αναφυλαξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ενοικιάζονται κότες!» – Χρυσές δουλειές από τα prive κοτέτσια έφερε η γρίπη των πτηνών και η έλλειψη αυγών
Ένα πολύ κοινό τρόφιμο, η τριμμένη φρυγανιά που βάζουμε σε μπιφτέκια και κεφτεδάκια αλλά χρησιμοποιούμε και για το πανάρισμα άλλων τροφίμων ανακλήθηκε στην Αμερική, επειδή, όπως σας είχε ενημερώσει το cibum, ακριβώς δεν δήλωσε το σουσάμι, στην ετικέτα με τα συστατικά του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγίου Βαλεντίνου με λουλούδια – δηλητήριο. Τα ανησυχητικά αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών και ο θάνατος 11χρονου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για προϊόντα σφολιάτας με επικίνδυνο συστατικό – Έχουν διανεμηθεί και σε εστιατόρια και ομάδες αλληλεγγύης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο θρεπτικοί είναι οι εμπορικοί χυμοί; Ευρήματα νέας επιστημονικής ανάλυσης για τα “λειτουργικά” ροφήματα
Κι όμως ο παρασκευαστής προσαρμόστηκε στους όρους της αρχικής ανάκλησης
Το προϊόν La Fiesta Bread Crumbs ταξινομείται τώρα ως ανάκληση Κατηγορίας I του FDA, που προορίζεται για προϊόντα που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για την υγεία ή ακόμα και θάνατο.
Κι ενώ μετά την αρχική ανάκληση η La Fiesta Food Products έλαβε μέτρα για να ενημερώσει τους καταναλωτές και να διορθώσει την επισήμανση, έβαλε στα προϊόντα της νέα ετικέτα που περιέχει το αλλεργιογόνο αλλά μόνο στην Αγγλική γλώσσα! Ο FDA επενέβη και πάλι επισημαίνοντας ότι έπρεπε να μπει και στην Ισπανική, γεγονός που αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα σε έναν κλάδο που εξυπηρετεί μια ολοένα και πιο διαφορετική καταναλωτική βάση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 140 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε γλέντι – Το σοβαρό λάθος που έκανε η υπηρεσία catering
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα υψηλότερη ταξινόμηση κινδύνου για τις μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό
Ο ρόλος της γλώσσας στην ασφάλεια των τροφίμων
Το φαγητό είναι βαθιά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την κληρονομιά και πολλοί καταναλωτές βασίζονται σε αξιόπιστες μάρκες και γνωστά συστατικά για να προετοιμάσουν γεύματα που αντικατοπτρίζουν τις παραδόσεις τους. Ωστόσο, όταν υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο στις συσκευασίες τροφίμων, μπορεί να χαθούν βασικές πληροφορίες ασφάλειας, όπως φαίνεται σε αυτήν την ανάκληση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της απογραφής των ΗΠΑ του 2020 , η ανάγκη για πολύγλωσση επισήμανση των τροφίμων είναι κάτι περισσότερο από θέμα ευκολίας—είναι ανάγκη για τη δημόσια υγεία:
- 68 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μιλούν γλώσσα διαφορετική από την αγγλική στο σπίτι – δηλαδή περίπου το 22% του πληθυσμού.
- Τα ισπανικά είναι η πιο κοινή μη αγγλική γλώσσα στις ΗΠΑ, που ομιλείται από το 62% των μη αγγλόφωνων.
- Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιορισμένη γνώση αγγλικών (LEP), που σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πλήρως τις ετικέτες των προϊόντων και τις προειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα.
Χωρίς σαφείς προειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα σε πολλές γλώσσες, σημαντικό μέρος των καταναλωτών μπορεί να αγοράσει ακούσια μη ασφαλή προϊόντα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.
Πώς μπορεί η βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοστεί σε μια μεταβαλλόμενη βάση καταναλωτών
Η βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί πιο διαφοροποιημένη από ποτέ, αντανακλώντας τις αλλαγές στη μετανάστευση, τις παγκόσμιες τάσεις τροφίμων και τη ζήτηση των καταναλωτών για διεθνή προϊόντα. Πολλές μάρκες έχουν ήδη αγκαλιάσει τις δίγλωσσες συσκευασίες για να προσεγγίσουν ευρύτερο κοινό, αλλά αυτή η ανάκληση υπογραμμίζει την ανάγκη να επεκταθεί αυτή η δέσμευση στα μέτρα ασφάλειας των τροφίμων.
Για τις εταιρείες, ο αντίκτυπος της πολύγλωσσης επισήμανσης αλλεργιογόνων δεν αφορά μόνο τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς — είναι ένας τρόπος να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών , η διαφάνεια και η συμπερίληψη σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά.
Το μέλλον της ασφάλειας των τροφίμων και η πολύγλωσση επισήμανση
Για τους αγοραστές, αυτή η ανάκληση χρησιμεύει ως υπενθύμιση της εμπιστοσύνης που δίνεται στις ετικέτες των τροφίμων και του τρόπου επεξεργασίας των συστατικών. Για τις επωνυμίες, είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουν προληπτικά την πολυγλωσσική επισήμανση και την επικοινωνία με τα αλλεργιογόνα.
Με σχεδόν 70 εκατομμύρια μη αγγλόφωνους στις ΗΠΑ, η επισήμανση των τροφίμων πρέπει να συνεχίσει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα μιας πολύγλωσσης καταναλωτικής βάσης. Το επόμενο βήμα δεν είναι μόνο η διόρθωση σφαλμάτων – είναι η διασφάλιση ότι κάθε καταναλωτής έχει πρόσβαση στις πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων που χρειάζονται σε μια γλώσσα που κατανοεί.