Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο θρεπτικοί είναι οι εμπορικοί χυμοί; Ευρήματα νέας επιστημονικής ανάλυσης για τα “λειτουργικά” ροφήματα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο θρεπτικοί είναι οι εμπορικοί χυμοί; Ευρήματα νέας επιστημονικής ανάλυσης για τα "λειτουργικά" ροφήματα
spot_img

Εμπορικά φυτικά λειτουργικά ποτά: Συγκριτική μελέτη της θρεπτικής σύνθεσης και των βιοδραστικών ενώσεων

Τα ποτά φυτικής προέλευσης, που συνήθως αναφέρονται ως λειτουργικά ποτά, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία, καθώς περιέχουν βιοενεργά συστατικά. Ένα λειτουργικό ποτό θεωρείται ένα μη αλκοολούχο ποτό που παρέχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία μέσω της συμπερίληψης ενός βιοδραστικού συστατικού από φυτική, ζωική, θαλάσσια ή πηγή μικροοργανισμών και τα ευεργετικά τους αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται με την κατανάλωση κανονικών ποσοτήτων του ροφήματος ως μέρος της «κανονικής δίαιτας». Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες λειτουργικών ροφημάτων:

- Advertisement -
  • ποτά με βάση τα γαλακτοκομικά,
  • ποτά λαχανικών και φρούτων και
  • αθλητικά ή ενεργειακά ποτά.
Τα φυτικά ροφήματα που ανέλυσαν οι ερευνητές – Πίστωση εικόνας Beverages MDPI

Τα φρούτα και άλλα λαχανικά είναι η προτιμώμενη πηγή βιοδραστικών ενώσεων με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία για την πρόληψη ή/και τη θεραπεία ασθενειών. Μία από τις κύριες συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και των προϊόντων τους ώστε να παρέχεται επαρκής συνδυασμός βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την υγεία. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που καταναλώνονται είναι ροφήματα που παρασκευάζονται με φυτικά συστατικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, καροτενοειδή, ακόρεστα λιπαρά οξέα, προβιοτικά, πεπτίδια, μέταλλα και βιταμίνες. Έτσι, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα ποτά, όπως τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά, παρέχουν στα σκευάσματα διαφορετικά μικροθρεπτικά συστατικά και μια ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων. Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ λειτουργικών ποτών και μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και ορισμένων τύπων καρκίνου, καθώς και την ικανότητά τους να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Beverages, ανέλυσε διαφορετικά λειτουργικά ροφήματα φυτικής προέλευσης για να προσδιορίσει τις βιοδραστικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική τους δράση, εκτός από τη θρεπτική τους σύνθεση.

Ένα αρχικό συμπέρασμα είναι πως ενώ χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά συστατικά για κάθε σκεύασμα, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα που ελήφθησαν. Οι διατροφικές αξίες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων έχει χαμηλή θερμιδική συνεισφορά στη διατροφή και ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκαν από υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδραστικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, καροτενοειδή και βιταμίνη C, που σχετίζεται με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συμπερασματικά αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι τα φυτικά ροφήματα που εξετάστηκαν μπορεί να προσφέρουν σημαντικό αριθμό βιοδραστικών ενώσεων που σχετίζονται με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, υποστηρίζοντας τις προτιμήσεις των πελατών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα