ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠοια σοκολάτα είναι η καλύτερη;

Ποια σοκολάτα είναι η καλύτερη;

3 λεπτά ανάγνωσης

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Χρόνια πολλά και σοκολατένια στους ερωτευμένους…

- Advertisement -

Το πιο ερωτικό τρόφιμο : η ταπεινή σοκολάτα. Το μοναδικό τρόφιμο που λιώνει στο στόμα μας χωρίς να χρειάζεται να το μασήσουμε. Το τρόφιμο με πολύ υψηλό σκορ στο hedonic scale (ηδονική κλίμακα).

Ποια σοκολάτα είναι η καλύτερη; - Cibum.gr

Αλλά η σοκολάτα έχει 6 πολυμορφικές μορφές και μόνο μία από αυτές είναι η επιθυμητή: η πέμπτη (V). Πιο αναλυτικά, το βούτυρο κακάο έχει τουλάχιστον έξι διαφορετικές δομές ή «κρυσταλλικές μορφές». Η ικανότητα μιας ουσίας να εμφανίζει διαφορετικές δομές είναι γνωστή ως «πολυμορφισμός». Αυτές οι κρυσταλλικές δομές διαφέρουν στον τρόπο διάταξης των μορίων, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τις ιδιότητές τους, όπως η εμφάνιση, η γεύση και η υφή. Αυτά, επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και την ποιότητα της σοκολάτας, επομένως είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι σοκολατοποιοί. Η διαδικασία κρυστάλλωσης και η πυρήνωση είναι ζωτικής σημασίας στη βιομηχανία σοκολάτας, επηρεάζοντας την παραγωγή, την ποιότητα και την ικανοποίηση των καταναλωτών.

- Advertisement -

Η μορφή V είναι η καλύτερη κρυσταλλική μορφή για τη σοκολάτα, από την άποψη ότι παρουσιάζει την καλύτερη εμφάνιση και γεύση. Αυτή η μορφή έχει γυαλιστερή εμφάνιση, παράγει ένα ηχητικό “χτύπημα” όταν σπάσει, λιώνει στο στόμα και έχει λεία υφή. Δυστυχώς, δεν είναι το πιο σταθερό από τα έξι, και απαιτεί μια διαδικασία που ονομάζεται «σκλήρυνση» προκειμένου να είναι η κύρια δομή που υπάρχει στην βιομηχανοποιημένη σοκολάτα. Για να μάθετε περισσότερα για την χημεία της σοκολάτας πατήστε ΕΔΩ.

Ποια σοκολάτα είναι η καλύτερη; - Cibum.gr
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Λιγότερη φέτα και υψηλότερες τιμές – Φόβος για «φέτα» που δεν είναι φέτα: Πώς να ξεχωρίζετε την αυθεντική

Ζωονόσοι και μειωμένη παραγωγή πιέζουν τη φέτα, ενώ οι έλεγχοι εντοπίζουν λευκά τυριά που παρουσιάζονται ως ΠΟΠ.

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.