Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια σοκολάτα είναι η καλύτερη;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠοια σοκολάτα είναι η καλύτερη;
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Χρόνια πολλά και σοκολατένια στους ερωτευμένους

- Advertisement -

Το πιο ερωτικό τρόφιμο : η ταπεινή σοκολάτα. Το μοναδικό τρόφιμο που λιώνει στο στόμα μας χωρίς να χρειάζεται να το μασήσουμε. Το τρόφιμο με πολύ υψηλό σκορ στο hedonic scale (ηδονική κλίμακα).

Αλλά η σοκολάτα έχει 6 πολυμορφικές μορφές και μόνο μία από αυτές είναι η επιθυμητή: η πέμπτη (V). Πιο αναλυτικά, το βούτυρο κακάο έχει τουλάχιστον έξι διαφορετικές δομές ή «κρυσταλλικές μορφές». Η ικανότητα μιας ουσίας να εμφανίζει διαφορετικές δομές είναι γνωστή ως «πολυμορφισμός». Αυτές οι κρυσταλλικές δομές διαφέρουν στον τρόπο διάταξης των μορίων, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τις ιδιότητές τους, όπως η εμφάνιση, η γεύση και η υφή. Αυτά, επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και την ποιότητα της σοκολάτας, επομένως είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι σοκολατοποιοί. Η διαδικασία κρυστάλλωσης και η πυρήνωση είναι ζωτικής σημασίας στη βιομηχανία σοκολάτας, επηρεάζοντας την παραγωγή, την ποιότητα και την ικανοποίηση των καταναλωτών.

Η μορφή V είναι η καλύτερη κρυσταλλική μορφή για τη σοκολάτα, από την άποψη ότι παρουσιάζει την καλύτερη εμφάνιση και γεύση. Αυτή η μορφή έχει γυαλιστερή εμφάνιση, παράγει ένα ηχητικό “χτύπημα” όταν σπάσει, λιώνει στο στόμα και έχει λεία υφή. Δυστυχώς, δεν είναι το πιο σταθερό από τα έξι, και απαιτεί μια διαδικασία που ονομάζεται «σκλήρυνση» προκειμένου να είναι η κύρια δομή που υπάρχει στην βιομηχανοποιημένη σοκολάτα. Για να μάθετε περισσότερα για την χημεία της σοκολάτας πατήστε ΕΔΩ.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα