Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων

ΑρχικήυγείαΗ κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
spot_img

Οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης εμφανίζουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% ταχύτερα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη.

Οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης εμφανίζουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% ταχύτερα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS Medicine».

- Advertisement -

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μελέτησαν δεδομένα για 172.556 άτομα ηλικίας 40-71 ετών από τη βάση δεδομένων UK Biobank, τα οποία παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο 6,9 χρόνια. Από αυτούς το 17.8% είχε ιστορικό διαγνωσμένης κατάθλιψης. Στην αρχή της μελέτης εντοπίστηκε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν περισσότερες σωματικές παθήσεις(τρεις κατά μέσο όρο) από τα άτομα χωρίς κατάθλιψη (δύο κατά μέσο όρο). Οι πιο συχνές σωματικές παθήσεις κατά την έναρξη της μελέτης ήταν η υπέρταση (33,4% των ατόμων με ιστορικό κατάθλιψης έναντι 29,6% των ατόμων χωρίς ιστορικό κατάθλιψης), η αλλεργική και η χρόνια ρινίτιδα (32,4% έναντι 26,7%) και η οστεοαρθρίτιδα (27% έναντι 19,1%).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης εμφάνισαν κατά μέσο όρο 0,2 πρόσθετες σωματικές παθήσεις ανά έτος, ενώ οι ενήλικες χωρίς κατάθλιψη 0,16. Οι πιο συχνές νέες παθήσεις ήταν η οστεοαρθρίτιδα (15,7% των ατόμων με κατάθλιψη έναντι 12,5% για τα άτομα χωρίς), η υπέρταση (12,9% έναντι 12%) και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (13,8% έναντι 9,6%).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η προηγούμενη διάγνωση της κατάθλιψης αποτελεί δείκτη κινδύνου για την ανάπτυξη μακροχρόνιων καταστάσεων σωματικής υγείας κατά τη μέση και μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, τα περισσότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδιασμένα για τη θεραπεία μεμονωμένων παθήσεων. Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://plos.io/4jE6PEo

Μ.Κουζινοπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα