Η φυσική λύση για πιο ήπιες σάλτσες και σούπες.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα που μπορεί να επιδεινωθεί από συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι ντομάτες, αν και εξαιρετικά θρεπτικές, είναι ιδιαίτερα όξινες και συχνά ενοχοποιούνται για την πρόκληση καούρας και δυσφορίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς της διατροφής και της μαγειρικής, υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειωθεί η οξύτητά τους χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους.

Ο σεφ Tim Frey προτείνει μια εύκολη λύση: Η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας μαγειρικής σόδας σε σάλτσες και σούπες ντομάτας μπορεί να μειώσει το οξύ, καθιστώντας τις πιο φιλικές προς το πεπτικό σύστημα.
Όπως εξηγεί, μια κουταλιά μαγειρικής σόδας βοηθά στην εξισορρόπηση της οξύτητας, βελτιώνοντας παράλληλα τη γεύση. Η σωστή ανάδευση και το επιπλέον μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά διασφαλίζουν ότι η σόδα δεν θα αφήσει ανεπιθύμητη γεύση στο φαγητό.
Η διατροφοθεραπεύτρια Elena Rolt εξηγεί τον επιστημονικό μηχανισμό πίσω από αυτή τη μέθοδο. Οι ντομάτες περιέχουν κιτρικό και μηλικό οξύ, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή στομαχικού οξέος, επιδεινώνοντας την παλινδρόμηση. Η μαγειρική σόδα, μια αλκαλική ένωση, εξουδετερώνει αυτά τα οξέα, συμβάλλοντας στη μείωση της γαστρικής οξύτητας.
Σύμφωνα με τη Rolt, η προσθήκη μιας μικρής πρέζας μαγειρικής σόδας (περίπου 1/8 του κουταλιού του γλυκού) είναι αρκετή για να μειώσει διακριτικά την οξύτητα, χωρίς να επηρεάσει αισθητά τη γεύση του φαγητού. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του πιάτου.
Τέλος, το NHS συνιστά σε όσους αντιμετωπίζουν συχνά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να συμβουλευτούν φαρμακοποιό ή γιατρό.