Ειδικοί ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς και επιπλέον φόρο σε επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη όπως μιλκσέικ, μπισκότα, γιαούρτια και δημητριακά πρωινού
για τον τομέα των τροφίμωνΗ κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επεκτείνει τον φόρο ζάχαρης πέρα από τα αναψυκτικά για να καλύψει όλα τα είδη τροφίμων, σύμφωνα με μια σημαντική νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Μαρτίου.
Η έκθεση Transforming UK Food Systems Program (TUKFS), με τίτλο « Ρυθμιστικά εργαλεία για μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή», υπογραμμίζει πώς η υπάρχουσα εισφορά αναψυκτικών μείωσε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ποτά κατά 44% και προτείνει μια παρόμοια προσέγγιση που επεκτείνεται σε όλους τους τύπους τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εισαγωγή μιας νέας εισφοράς για το αλάτι, παρόμοια με τον φόρο ζάχαρης, είναι μια άλλη πρόταση που υποβάλλεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά συνιστώμενων κανονισμών, οι οποίοι προτείνονται όχι μόνο για να μεταμορφώσουν τη δημόσια υγεία στο ΗΒ, αλλά και για να προσφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο.
Ο καθηγητής Chris Hilson, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Η επέκταση του φόρου ζάχαρης σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας. Η τρέχουσα εισφορά έχει μειώσει με επιτυχία τη ζάχαρη στα αναψυκτικά, αλλά πρέπει να δούμε την ίδια επιτυχία με προϊόντα όπως μιλκσέικ, μπισκότα, γιαούρτια και δημητριακά πρωινού για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Υποχρεωτικά μέτρα στον κλάδο των τροφίμων, όπως ο φόρος αλατιού, θα πρέπει να εξεταστούν επίσης από τους βουλευτές.
«Αυστηρότεροι κανονισμοί στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα πιο υγιές περιβάλλον, καθώς και έναν πιο υγιή πληθυσμό. Ο καθορισμός στόχων για τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο του Ηνωμένου Βασιλείου στο κλίμα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρκίνου».
Η έκθεση ζητά αυστηρότερους κανονισμούς για τον τομέα των τροφίμων και απομάκρυνση από την τρέχουσα προσέγγιση, η οποία βασίζεται περισσότερο σε εθελοντικά μέτρα. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα, όπως οι ενημερωτικές ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων, έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν σοβαρές περιβαλλοντικές βλάβες και κακά αποτελέσματα για την υγεία σε πληθυσμιακή κλίμακα.
Οι ισχυρότερες πολιτικές θα υποστήριζαν επίσης οικονομικούς στόχους αντί να τους εμποδίσουν, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, καθώς ένα υγιές περιβάλλον και εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Άλλες βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:
- Καθορισμός τομεακών στόχων για τα αέρια θερμοκηπίου για τη γεωργία.
- Προσθήκη γαλακτοκομικών και βοείου κρέατος στα προγράμματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
- Απαίτηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων να αναφέρουν τις πωλήσεις ανθυγιεινών προϊόντων τους.
- Υποχρεωτική η επισήμανση τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε όλα τα προϊόντα.
Η καθηγήτρια Christine Riefa, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Η έκθεση προσφέρει ένα ολοκληρωμένο μενού ρυθμιστικών εργαλείων για να μεταμορφώσει το διατροφικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου.
“Οι εθελοντικές προσεγγίσεις δεν απέδωσαν και τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης. Οι εταιρείες και οι αγρότες που θέλουν να τα πάνε καλύτερα υπονομεύονται από αυτούς που επωφελούνται από την αγνόηση των ανησυχιών για την υγεία και το περιβάλλον.”
Ο καθηγητής Chris Hilson πρόσθεσε: «Η ισχυρότερη νομοθεσία θα υποστήριζε την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια. Δεν μπορούμε να παράγουμε τροφή χωρίς υγιή εδάφη, ακμάζοντες επικονιαστές και σταθερό κλίμα, και καμία οικονομία δεν ωφελείται από έναν πληθυσμό που αρρωσταίνει από κακή διατροφή». Η έκθεση έρχεται καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποκαλύψει τη στρατηγική της για τα τρόφιμα και τον οδικό χάρτη της 25ετούς γεωργίας, που αναμένεται αργότερα φέτος.