Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημοφιλή δημητριακά με χημική ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και λευχαιμίας – Ευρήματα μελέτης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔημοφιλή δημητριακά με χημική ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και λευχαιμίας - Ευρήματα μελέτης
spot_img

Η χημική ουσία βρέθηκε και στα εξαιρετικά δημοφιλή δημητριακά Cinnamon Toast Crunch, της εταιρείας GENERAL MILLS.

Η ουσία 4-Methylimidazole (4-MEI) είναι ένας χημικός σχηματισμός που μπορεί να προκύψει ως υποπροϊόν κατά την παραγωγή καραμελόχρωματος (Caramel Color), το οποίο χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά τύπου κόλα, σάλτσες σόγιας, ψωμιά, καφέ και άλλα προϊόντα.

- Advertisement -

Η χημική ουσία βρέθηκε και στα εξαιρετικά δημοφιλή δημητριακά Cinnamon Toast Crunch, της εταιρείας GENERAL MILLS, που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν από το National Toxicology Program (NTP) των ΗΠΑ, η έκθεση σε υψηλές δόσεις 4-MEI προκάλεσε καρκίνο σε ποντίκια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατατάσσει το 4-MEI ως πιθανώς καρκινογόνο (Group 2B) για τον άνθρωπο, καθώς υπάρχουν επαρκή δεδομένα για ζώα αλλά ανεπαρκή για ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα δοσολογίας, τα ποντίκια που τρέφονταν με 4-MEI εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα και λευχαιμία. Αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε επίπεδα έκθεσης σημαντικά υψηλότερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις για την ανθρώπινη έκθεση από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν καραμελέ χρώμα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θεωρεί ότι τα επίπεδα 4-MEI στα τρόφιμα είναι ασφαλή και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αλλά την ίδια ώρα η Καλιφόρνια (Proposition 65) έχει θέσει όριο για το 4-MEI στα αναψυκτικά, απαιτώντας προειδοποιήσεις εάν η ποσότητα ξεπερνά τα 29 μg ανά ημερήσια κατανάλωση.

Τι λέει η εταιρεία που το χρησιμοποιεί;

Η General Mills, ο κατασκευαστής του Cinnamon Toast Crunch,  επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιεί χρώμα καραμέλας κατηγορίας 4 στο προϊόν, το οποίο μπορεί να περιέχει 4-MEI. Από την άλλη πλευρά, η FDA δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η χημική ουσία δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση κάθε μέρα που περνά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξυπνάτε συχνά για τουαλέτα το βράδυ; Σταματήστε αμέσως αυτά τα φαγητά!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι – Η απάντηση της αλυσίδας

Έρευνα Ιταλικής Οργάνωσης προστασίας και ενημέρωσης των καταναλωτών για την παρουσία αρσενικού και καδμίου, σε 12 προϊόντα ρυζιού Arborio

Η “Ψεύτικη” σοκολάτα πλέον κυριαρχεί – Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας – Πώς να το καταλάβετε

Η ψεύτικη σοκολάτα είναι το νέο "κολπάκι" πολλών παρασκευαστών για να μειώσουν το κόστος. Αν και δεν είναι εύκολο οι καταναλωτές να διακρίνουν οπτικά αν ένα προϊόν περιέχει πραγματική σοκολάτα ή κακάο με φυτικά λίπη, υπάρχει τρόπος και να το καταλάβετε και να μην ξαναγοράσετε!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα