Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσα φυτοφάρμακα “φάγαμε” το 2024 και ποια προϊόντα είχαν τα περισσότερα – Δημοσιεύτηκαν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ελέγχων του ΥΠΑΑΤ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσα φυτοφάρμακα "φάγαμε" το 2024 και ποια προϊόντα είχαν τα περισσότερα - Δημοσιεύτηκαν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ελέγχων του ΥΠΑΑΤ
spot_img

Ποια προϊόντα είχαν τα περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ για το 2024

Τα συγκεντρωτικά ευρήματα των ελέγχων που έγιναν σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα το 2024 δημοσίευσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το 2024 αναλύθηκαν συνολικά 3.759 δείγματα από τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Από αυτά, τα 2.652 δείγματα ήταν εγχώρια (70,5%), 153 δείγματα προέρχονταν από χώρες της ΕΕ (4,1%) και 921 δείγματα προέρχονταν από Τρίτες Χώρες (δηλαδή από χώρες εκτός ΕΕ) (24,5%), ενώ η προέλευση 33 δειγμάτων ήταν αδιευκρίνιστη (0,9%).

- Advertisement -

Όσον αφορά την κατανομή των σημείων δειγματοληψίας για το έτος 2024, 1.189 δείγματα λήφθηκαν από supermarket και ακολούθησαν σε φθίνουσα σειρά: λαϊκές αγορές (691 δείγματα), συνοριακοί σταθμοί ελέγχου (558 δείγματα), σημεία διαλογής / μεταποίησης (451 δείγματα), καταστήματα λιανικής διάθεσης (περιλαμβάνονται οπωροπωλεία, minimarket, καταστήματα ξηρών καρπών, κτλ. 344 δείγματα), καταστήματα χονδρικής διάθεσης (259 δείγματα), λαχαναγορές (214 δείγματα), αποθήκες παραγωγών και εμπορικών επιχειρήσεων (46 δείγματα) και 7 δείγματα που λήφθηκαν από τον αγρό/θερμοκήπιο.

Από τα δείγματα που αναλύθηκαν, τα 1.765, δηλ. το 46,95%, δεν περιείχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε 1.872 δείγματα (δηλ. το 53,05% των συνολικών δειγμάτων) εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων εντοπίστηκαν σε 240 δείγματα (δηλ. το 6,4% των συνολικών δειγμάτων). Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της μέτρησης (50%) μόνο 122 δείγματα (δηλ. το 3,24% των συνολικών δειγμάτων) θεωρήθηκαν μη συμμορφούμενα με τη νομοθεσία. Σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση, τα 36 δείγματα (δηλ. το 0,96% των συνολικών δειγμάτων) μπορούν να χαρακτηριστούν ως δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Τα περισσότερα προϊόντα με υπέρβαση στην παρουσία φυτοφαρμάκων ήταν προερχόμενα από τρίτες χώρες και η δραστική ουσία PHOSMET που είναι μη εγκεκριμένη ανιχνεύτηκε περισσότερο. Επίσης τα σουπερμάρκετ είχαν τα λιγότερο μη συμμορφούμενα φρούτα και λαχανικά ενώ οι αποθήκες είχαν τα περισσότερα.

Ποια προϊόντα βρέθηκαν με υπέρβαση των ορίων σε δραστικές ουσίες

Ποσοστιαία, τα κυδώνια ήταν τα προϊόντα στα οποία ανιχνεύτηκε περισσότερο υπέρβαση των ορίων και ακολουθούν τα κελυφωτά φιστίκια. Πιο συγκεκριμένα 5 στα 14 κυδώνια (35,7%) ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο φυτοφαρμάκων, 4 στα 17 δείγματα φιστικιών (κελυφωτά) ξεπέρασαν το όριο -ποσοστό 23,5%- και ακολουθούν ντομάτες 23 στις 233 -ποσοστό 14,1%- και τα ρόδια 4 στα 33 -ποσοστό 12,1%. Όσον αφορά στα εισαγόμενα, τα προϊόντα προέλευσης Τουρκίας ήταν αυτά που παρουσίασαν τον μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων με υπερβάσεις φυτοφαρμάκων αλλά και με πιθανή επικινδυνότητα και ακολουθούν προϊόντα από την Αίγυπτο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

cibum.gr: 1.500.000 μοναδικοί χρήστες τον Μάρτιο

Το κορυφαίο ελληνικό site για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων τον Μάρτιο είχε 7.300.000 μοναδικές προβολές σελίδας και 1.500.000 μοναδικούς χρήστες... Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!

Φυτοφάρμακα σε Ελληνικά φρούτα και λαχανικά αποκαλύφθηκαν στους ελέγχους του Φεβρουαρίου

Τα λαχανικά και φρούτα που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά και βρέθηκαν να περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα, είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Τι μπορείτε να πάθετε από… παγάκια – Ο Μικροβιολόγος τροφίμων Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης Αναλύει τον “ύπουλο” κίνδυνο

Ο κίνδυνος από μολυσμένα παγάκια συχνά παραβλέπεται - Αιτίες μόλυνσης και πως μπορούν να αποτραπούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα