Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Iδρύεται η εθνική επιτροπή slow food in greece

ΑρχικήΝέαIδρύεται η εθνική επιτροπή slow food in greece
spot_img

Σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, στα γραφεία της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food*, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου αποφασίστηκε η ίδρυση της εθνικής επιτροπής Slow Food in Greece.

Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι από τις κοινότητες Slow Food στην Ελλάδα: Πάτμου, Ικαρίας, Πελοποννήσου, Μακεδονίας, Λέσβου και της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food στην Αθήνα. Συζητήθηκαν κοινά προβλήματα αλλά και προτάσεις που θα συμβάλλουν σε μια ενιαία λειτουργία, με κοινούς στόχους και σκοπούς. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε διαδικτυακή σύνδεση με τα κεντρικά της Slow Food στην Ιταλία και συγκεκριμένα με τον Michele Rumiz αλλά και την υπεύθυνη για τα Βαλκάνια Alessandra Villa. Έγινε μάλιστα δεκτή με ενθουσιασμό από τα κεντρικά της Slow Food η απόφαση την σύσταση εθνικής επιτροπής στην Ελλάδα.

Αποφασίστηκε η δημιουργία ιστοσελίδας και social media της εθνικής επιτροπής Slow Food in Greece, ώστε να παρουσιάζονται από κοινού οι δράσεις των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία λίστας 100 προϊόντων στον κατάλογο της Κιβωτού της Γεύσης της Slow Food και η δημιουργία της Συμμαχίας των σεφ και κατ’ επέκταση των εστιατορίων, με παρουσία όλων σε 170 χώρες. Τα παραπάνω αποφασίστηκε να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου ενός έτους και αποτελούν τους βασικούς στόχους που ετέθησαν στην πρώτη συνάντηση των κοινοτήτων.

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρης Γίτσας, ο οποίος χαιρέτισε την συνάντηση, ενώ παρέστη και ο νέος κτηνοτρόφος Λάμπρος Γίτσας. Να σημειωθεί πως η Μπριγάδας των σεφ – Slow Food είναι μέλος της ΕΔΟΚ.Η πρώτη αυτή συνάντηση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αποτελεί  το 1ο σκαλοπάτι για μια ιδιαίτερα μεγάλη συνεργασία, με προσδοκία να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη διάδοση του κινήματος της Slow Food στη χώρα μας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Συμμετείχαν, ο Ιωσήφ Ζησιάδης, πρόεδρος της Slow Food Ελβετίας, της Slow Food Πάτμου και μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food. Ο Σταύρος Ραντάς και η  Jasmin Costantini, από την Slow Food Ικαρίας. Ο Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food – Αθήνα και leader της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Μακεδονίας. Η Βίκυ Κωστοπούλου, ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food και μέλος του Δ.Σ. καθώς επίσης, leader της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Λέσβου. Η Χριστίνα Δημοπούλου, leader της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Πελοποννήσου. Η Κέλλυ Δημητρούλια, ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Πελοποννήσου. Η Γιώτα Πολυχρονίδου, ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Μακεδονίας.

*Η CHEF’S BRIGADE GREECE – SLOW FOOD COMMUNITY, ιδρύθηκε από τους πιο βραβευμένους σεφ για τη συμβολή τους στη διατήρηση της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας, επιστήμονες του τομέα της διατροφής, παραγωγούς και ειδικούς του αγροδιατροφικού μάρκετινγκ.

Είναι μέλος του διεθνούς κινήματος SLOW FOOD, και συμμετέχει ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη του διατροφικού συστήματος με έμφαση στην προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Μέσα από δράσεις όπως η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η εκπόνηση προγραμμάτων για τη ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της διατροφής με τη εστίαση, η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και η διάσωση και ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού, συμβάλλει στη αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιοποικιλότητα, την προστασία των οικοσυστημάτων και του πλανήτη, την κυκλική οικονομία, η οποία εξασφαλίζει δίκαιη διαβίωση στους παραγωγούς, και ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα