Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert: Τα 15+1 τρόφιμα πέραν πάσης υποψίας που είναι καλύτερα να αποφεύγουμε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαAlert: Τα 15+1 τρόφιμα πέραν πάσης υποψίας που είναι καλύτερα να αποφεύγουμε
spot_img

Μπορεί να τα καταναλώνουμε λιγότερο ή περισσότερο συχνά, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνουν κακό στον οργανισμό μας. Στη συνέχεια ακολουθούν 15+1 προϊόντα, τα οποία καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε για το δικό μας καλό.

Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων

Ακόμα και αν η ετικέτα αναγράφει 100% φυσικός χυμός, το ρόφημα δεν είναι τόσο υγιεινό όσο θα νόμιζε κανείς. Επειδή περνάει πολύς χρόνος από την ώρα που τα φρούτα στύβονται μέχρις ότου να έρθει η ώρα να μεταφερθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ. Στο ενδιάμεσο αποθηκεύονται σε μεγάλες δεξαμενές οξυγόνου, αλλά επειδή, έτσι η γεύση χανεται, πρέπει μετά να προστεθούν αρωματικές ουσίες για να κερδίσουν πάλι την απαιτούμενη γεύση. Γι’ αυτό το λόγο προτιμότερος είναι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός.

Ακατέργαστο μέλι

Δεν είναι παστεριωμένο, άρα, περιέχει ακόμη επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, αδυναμία ή ναυτία για περίπου 24 ώρες ή υπερβολική εφίδρωση. Ούτε τα μωρά κάνει να το φάνε μιας και μπορεί να πάθουν βρεφική αλλαντίαση.

Τόνος

Δεδομένης της τεράστιας μόλυνσης των ωκεανών όταν τρώμε τόνο οι μεγάλες ποσότητες υδραργύρου που έχει απορροφήσει το συγκεκριμένο ψάρι καταλήγουν στα νεφρά, στον εγκέφαλο και σε άλλους μαλακούς ιστούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας. Παραδείγματος χάρη εάν κάποιος καταναλώσει πολύ υδράργυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης, έλλειψης σιδήρου ή ακόμη και εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος.

Ενεργειακά ποτά

Μπορεί, αναμφισβήτητα, να μας δίνουν ενέργεια εάν νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε τόνωση μέσα στη μέρα χάρη στην καφεΐνη, ταυρίνη, γκουαράνα και βιταμίνη Β που περιέχουν, όμως, μεγάλες ποσότητες από τα εν λόγω συστατικά βλάπτουν τον οργανισμό και είναι σα να έχουμε καταναλώσουμε αλκοόλ.

Δημητριακά για πρωινό

Περιέχουν πολλά γενετικά τροποποιημένα συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν δεν μπορεί κανείς να αγοράσει τη βιολογική έκδοση ή να φτιάξει τα δικά του υγιεινά δημητριακά τότε πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι, φρούτα, σαλάτες ή ψωμί ολικής αλέσεως αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές προτάσεις για να ξεκινήσει σωστά η μέρα.

Επεξεργασμένα κρέατα

Χοτ ντογκ, σαλάμι, μπέικον, καπνιστά και αλατισμένα κρέατα περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – στην εν λόγω κατηγορία κρεάτων που μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας για δύο λόγους. Πρώτον, η επεξεργασία που υφίστανται γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νιτροζαμίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Δεύτερον, τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα είναι φτιαγμένα από χοιρινό κρέας, το οποίο περιέχει πολλές ορμόνες που επίσης κάνουν κακό στο σώμα μας.

Προϊόντα χωρίς λιπαρά

Πολλές φορές στη διατροφή μας πόσο μάλιστα, εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά τείνουμε να εξαφανίζουμε όλα τα λίπη από τα γεύματά μας αν και κάτι τέτοιο γυρνάει, τελικά, μπούμερανγκ ειδικά εάν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά οπότε τα έχει ακόμα περισσότερο ανάγκη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, όμως, περιέχουν πολλά (επεξεργασμένα) σάκχαρα, τα οποία είναι πιο ανθυγιεινά από το λίπος. Άλλο χωρίς θερμίδες άλλο χωρίς λίπος. Αυτή είναι η σημαντική διαφορά, στην οποία πρέπει να δίνουμε βάση όταν αποφασίζουμε ποιο προϊόν είναι καλύτερο να αγοράσουμε και στην προκειμένη περίπτωση, το “χωρίς θερμίδες” είναι η σωστή επιλογή.

Αλάτι

Ναι, σίγουρα νοστιμίζει το φαγητό, αλλά η υπερβολική κατανάλωση είναι υπεύθυνη για υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Συνεπώς, λίγο αλάτι ίσα για τη νοστιμιά και από κει και πέρα βότανα ή καρυκεύματα είναι προτιμότερα για να δώσουν άλλη γεύση στο φαγητό.

Κύβοι μπουγιόν

Περιέχουν πολλά τεχνητά συστατικά και αλάτι, συνεπώς μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα που αυτό προκαλεί. Ειδικά, οι ασθενείς με διαβήτη και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάχνουμε σπιτικό μπουγιόν.

Τρόφιμα σε κονσέρβες

Εάν κάποιος τρώει που και που δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα. Το πρόβλημα ξεκινάει εάν τρώει συνέχεια αντί για κανονικό φαγητό. Εξάλλου, οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες γίνεται η κονσερβοποίηση καταστρέφουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ η προσθήκη ζάχαρης και αλατιού κάνει πάλι κακό στον οργανισμό. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο ισχύει περισσότερο για τις όχι και τόσο καλές μάρκες.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Σίγουρα περιέχουν περιέχουν λιγότερες θερμίδες γι’ αυτό και τις προτιμάει πολύς κόσμος συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό δεν καθιστά ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η νεοτάμη, η σακχαρίνη ή η σουκραλόζη ακίνδυνες για την υγεία αφού μόνο η ασπαρτάμη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες τροφίμων ως “η πιο επιβλαβής ουσία στη γη”. Το βέβαιο είναι ότι όλες έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Έτσι, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί κανείς – με μέτρο – φυσικό σιρόπι αγαύης, μέλι ή πραγματικό σιρόπι σφενδάμου.

Ντρέσινγκ σαλάτας σε μπουκάλι

Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να προσθέσει κάποιος σε μια φρέσκια, υγιεινή σαλάτα αφού επί τόπου από υγιεινό γεύμα τη μετατρέπει σε “γλυκό”, μιας και μόλις δύο κουταλάκια γλυκού ντρέσινγκ περιέχουν έως και το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης λίπους. Με απλά λόγια, μερικά ντρέσινγκ περιέχουν τόση ζάχαρη όσο ένα ντόνατ. Εναλλακτικά, μερικές κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο ή μηλόξιδο αναμεμειγμένες με μερικά κουταλάκια του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ό,τι πρέπει για μια υγιεινή σαλάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά.

Τυρί

Παρά το γεγονός ότι το τυρί είναι γεμάτο ασβέστιο, πρωτεΐνη, φώσφορο, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο και άλλες σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α και η Β12, δεν παύουν ορισμένα τυριά να έχουν πολλές θερμίδες και σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, να είναι πολύ ανθυγιεινά. Γι’ αυτό καλό είναι να συνδυάζουμε το τυρί με πιο υγιεινά προϊόντα, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά και όχι να το περιχύνουμε πάνω από νάτσος, ενδεικτικό παράδειγμα προς αποφυγή.

Ροφήματα καφέ

Μπορεί τα εν λόγω ποτά να είναι νόστιμα, όμως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Συνεπώς, καλό είναι να τα πίνουμε με μέτρο και χωρίς κρέμα ή ζάχαρη, ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη του καφέ μεταξύ των οποίων είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες και το ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και νόσου του Πάρκινσον.

Πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα

Χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα (ή αλλιώς κακά) λιπαρά, ενώ περιλαμβάνουν τη λεγόμενη αυξητική ορμόνη των βοοειδών. Πρόκειται για μια συνθετική ορμόνη, η οποία δημιουργείται στο εργαστήριο με σκοπό να αυξήσει την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, μπορεί να προκαλέσει παιδική παχυσαρκία, καρκίνο, χρόνιους πονοκεφάλους και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συνεπώς, καλό είναι να προτιμώνται άλλα προϊόντα, όπως βιολογικό αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα που είναι χωρίς ορμόνες. Εναλλακτικές προτάσεις στην αγορά είναι το γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή γάλα ρυζιού.

Πατατάκια

Μπορεί να κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις, μπορεί να τελειώνει η σακούλα χωρίς να το καταλάβουμε, όμως, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μας γίνονται και συνήθεια. Θεωρούνται υπεύθυνα για μερικές χιλιάδες διαγνώσεις καρκίνου στη Βόρεια Αμερική κάθε χρόνο, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες. Μάλιστα, το ακρυλαμίδιο, καρκινογόνα ουσία που παράγεται κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές άλλες ασθένειες.

Ίσως κάπου εδώ κολλάει το αρχαίο ρητό “παν μέτρον άριστον” γιατί το να πει κανείς ότι δε θα ξαναφάει ποτέ όλα τα παραπάνω, μάλλον ουτοπικό είναι. Ωστόσο, εάν η κατανάλωσή τους γίνεται αραιά και με μέτρο, δείχνοντας προτίμηση σε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις τότε σίγουρα και δε θα στερούμαστε και δεν ανησυχούμε για την υγεία μας.

Πηγή: Facts Therapy

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο