Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η νέα οδηγία για τις εγκρίσεις των ενζύμων τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Η νέα οδηγία για τις εγκρίσεις των ενζύμων τροφίμων
spot_img

Δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων – EFSA, η οδηγία σχετικά με τις αιτήσεις έγκρισης ενζύμων τροφίμων.

Όπως αναφέρεται, η EFSA ανέπτυξε επικαιροποιημένη επιστημονική οδηγία για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους στην προετοιμασία των αιτήσεων για τα ένζυμα τροφίμων.

Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν τα επιστημονικά δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται στις αιτήσεις έγκρισης ενζύμων τροφίμων, καθώς και την επέκταση της χρήσης για τις υφιστάμενες άδειες, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1331/2008.

Επίσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1332/2008 ορίζει ότι η χρήση ενζύμου τροφίμων επιτρέπεται μόνον εφόσον αποδεικνύεται ότι:

  • δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια της υγείας του καταναλωτή στο προτεινόμενο επίπεδο χρήσης·
  • υπάρχει εύλογη τεχνολογική ανάγκη·
  • η χρήση του δεν παραπλανά τον καταναλωτή.

Οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σχετικά με τις εφαρμογές, αφορούν την πηγή, την παραγωγή και τα χαρακτηριστικά του ενζύμου τροφίμων, τα τοξικολογικά δεδομένα, την πρόκληση αλλεργίας και την εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης.

Η πηγή, η παραγωγή και τα χαρακτηριστικά του ενζύμου τροφίμων εξετάζονται πρώτα μόνο για ένζυμα μικροβιακής προέλευσης και στη συνέχεια για τα ένζυμα που προέρχονται από φυτά και για ένζυμα από ζωικές πηγές.

Τέλος, τα δεδομένα που ζητούνται για την τοξικολογία, την πρόκληση αλλεργίας και τη διατροφική έκθεση, ισχύουν για όλα τα ένζυμα τροφίμων ανεξάρτητα από την πηγή τους. Με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία, η EFSA θα αξιολογήσει την ασφάλεια των ενζύμων τροφίμων και θα καταλήξει στο συμπέρασμα για το κατά πόσον ενέχουν ή όχι κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Όπως επισημαίνεται, κανένα έγγραφο καθοδήγησης δεν μπορεί να είναι εξαντλητικό. Οι απαιτήσεις πληροφόρησης ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα  με τη λειτουργία/δραστηριότητα του ενζύμου τροφίμων, τις ιδιότητες του υλικού που χρησιμοποιείται ως πηγή, τις ιδιότητες και τις ποσότητες τυχόν υποπροϊόντων και ουσιών που προέρχονται από τις διαδικασίες παραγωγής ενζύμων τροφίμων, τις προβλεπόμενες διαδικασίες παρασκευής τροφίμων, καθώς και την προβλεπόμενη χρήση και το προκύπτον επίπεδο διατροφικής έκθεσης του καταναλωτή. Ενδέχεται να υπάρχουν περιπτώσεις στις περιπτώσεις που απαιτούνται πρόσθετα δεδομένα ή δοκιμές από αυτά που αναφέρονται στην οδηγία για την αξιολόγηση.

Αντιθέτως, εάν ο αιτών θεωρεί πως κάποια στοιχεία δεν είναι συναφή με τον φάκελό του, θα μπορούσαν αυτά να παραλειφθούν μόνο με πλήρη και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.

Για να δείτε ολόκληρη την οδηγία της EFSA πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα