Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση για τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση για τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) ξεκίνησε  εργασίες πάνω σε μια νέα αξιολόγηση, σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά, κατά τη μεταφορά ζώων.

Η αξιολόγηση, η οποία ζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επικεντρωθεί στον κίνδυνο ανθεκτικών ζωονοσογόνων βακτηρίων  που εξαπλώνονται μεταξύ πουλερικών, χοίρων και βοοειδών κατά τη μεταφορά τους σε άλλες εκμεταλλεύσεις ή σε σφαγεία.

Όταν η μικροβιακή αντοχή (AMR) εμφανίζεται σε ζωονοσογόνα βακτήρια – βακτήρια που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο – μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματική θεραπεία μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο.

Η Marta Hugas, Επικεφαλής Επιστήμονας της EFSA, δήλωσε: «Η αντοχή στα αντιμικροβιακά αποτελεί επείγουσα απειλή για τη δημόσια υγεία και οι τεκμηριωμένες συμβουλές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολιτικής και νομοθεσίας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

«Αυτή η νέα εντολή – η οποία επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία – καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αυξανόμενη σύγκλιση μεταξύ της υγείας των ζώων και της υγείας του ανθρώπου, και την ανάγκη για μια προσέγγιση «Μία Υγεία» από τους αξιολογητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Εκτός από τη διερεύνηση των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά μέσω των μεταφορών των ζώων, η EFSA θα επανεξετάσει επίσης τα προληπτικά μέτρα και τις επιλογές ελέγχου και θα προσδιορίσει τις ανάγκες των δεδομένων για την υποστήριξη περαιτέρω ανάλυσης του ζητήματος. Η τελική επιστημονική γνώμη αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το αίτημα προέκυψε από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της EFSA.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα