Τα σφουγγάρια είναι το “βρώμικο” μικρό μυστικό κάθε κουζίνας. Ένα νέο σφουγγάρι γίνεται γρήγορα φιλόξενο «στέκι» για πολλά βακτήρια καθώς σε επιστημονική μελέτη που έγινε στη Γερμανία το 2017, οι ερευνητές βρήκαν έως και 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό στα 14 χρησιμοποιημένα σφουγγάρια που δοκίμασαν. Ευτυχώς, πολλά από τα βακτήρια ήταν ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά η μελέτη βρήκε ορισμένες ποικιλίες σαλμονέλας και E. coli, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροφιμογενείς ασθένειες . Εάν λοιπόν δεν θέλετε να θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας και την οικογένειά σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα
Καθαρίστε καλά τα σφουγγάρια σας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε βακτήρια σε επαναχρησιμοποιήσιμα σφουγγάρια είναι να τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων σας . Αυτές οι συσκευές εξαφανίζουν σχεδόν το 100 τοις εκατό των βακτηρίων. Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, πρώτα βρέξτε το σφουγγάρι καλά και αφήστε το για ένα λεπτό. Μην βάζετε στεγνό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί μπορεί να πάρει φωτιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να καθαρίσετε σφουγγάρια στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων.
Μην περιμένετε να μυρίσουν
Στραγγίξτε τα σφουγγάρια μετά από κάθε χρήση και κάθε δεύτερη ημέρα να τα καθαρίζετε καλά. Αν και αυτές είναι πολύ καλές πρακτικές, ακόμη και ένα σφουγγάρι που απολυμαίνεται συχνά θα μπορούσε να συσσωρεύσει βακτήρια με την πάροδο του χρόνου, οπότε αντικαταστήστε το δικό σας κάθε δύο εβδομάδες — ή ακόμα και νωρίτερα, αν εμφανίσουν μια μυρωδιά ή διαλύονται. Το ιδανικό είναι τα σφουγγαράκια των πιάτων να αλλάζονται κάθε εβδομάδα. Επίσης αντί να χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για να πλένετε τα πιάτα και να σκουπίζετε τους πάγκους, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σφουγγάρια σε διαφορετικές εργασίες για να αποφύγετε τη μόλυνση.
Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες!!