Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα για το φυτικό “κρέας”: Πόσοι άνθρωποι το καταναλώνουν και γιατί

ΑρχικήΝέαΈρευνα για το φυτικό "κρέας": Πόσοι άνθρωποι το καταναλώνουν και γιατί
spot_img

Βλέποντας το ενδιαφέρον και την κατανάλωση εναλλακτικών κρεάτων φυτικής προέλευσης να αυξάνεται συνεχώς, δεν είναι καθόλου σπάνιο να πετύχουμε κάποια σχετική συζήτηση στο στενό μας περιβάλλον ή να τα δούμε στο μενού εστιατορίων και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Το ερώτημα, όμως, είναι τελικά, πόσοι άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα και πόσο συχνά;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης επικρατούν όλο και περισσότερο. Σχεδόν δύο στους τρεις (65%) ανέφεραν ότι τον περασμένο χρόνο κατανάλωσαν «προϊόντα που προσπαθούν να μιμηθούν τη γεύση και την υφή της ζωικής πρωτεΐνης, αλλά παρασκευάζονται μόνο από φυτικά προϊόντα».

Το 20% εξ αυτών τα κατανάλωσε σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση, ενώ το 22% δήλωσε ότι έκανε καθημερινή κατανάλωση. Το 12% είπε ότι δεν είχε καταναλώσει τέτοια τρόφιμα τον περασμένο χρόνο, αλλά θα ήθελε να δοκιμάσει στο μέλλον.

Μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει ή θα σκέφτονταν να δοκιμάσουν τέτοια τρόφιμα, τρεις στους τέσσερις (75%) είπαν ότι τα κατανάλωσαν ή θα τα κατανάλωναν στο σπίτι τους, ενώ λιγότεροι (40%) ότι θα το έκαναν σε ένα εστιατόριο.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα τα κατανάλωνε κάποιος είναι επειδή πρόκειται για υγιεινές τροφές (με ποσοστό 39%) και πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας (34%), λόγω γεύσης (33%), η διαδικασία της παρασκευής τους είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον (23%) και περιέχουν πιο υγιεινά συστατικά (23%).

Πράγματι, στη σύγκριση μεταξύ ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης κέρδισαν υψηλότερη θέση από πλευράς υγιεινής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ η ζωική πρωτεΐνη κατατάχθηκε ψηλότερα από πλευράς γεύσης και τιμής.

Όσοι επιλέγουν τα φυτικής προέλευσης κρέατα, όπως προκύπτει από την έρευνα, αποσκοπούν περισσότερο στα ακόλουθα οφέλη: η λήψη πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας (43%), μια γερή καρδιά (41%) και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (40%).

Βέβαια, όπως φάνηκε κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δείγμα περισσότερων από χιλίων Αμερικανών με ενεργό (μικρότερο ή μεγαλύτερο) ρόλο στην αγορά τροφίμων και στη λήψη αποφάσεων, οι καταναλωτές έχουν ακόμα μια συγκεχυμένη εικόνα ως προς την ονομασία των συγκεκριμένων τροφίμων.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα συνθετικά “veggie”, “κρέας” ή “σόγια” με όποιο άλλο συνθετικό χρειάζεται κάθε φορά για περιγράψουν τι ακριβώς περιέχει ή όχι και από τι είναι παρασκευασμένο ένα τρόφιμο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα