Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η Γνωμοδότηση για το πρόσθετο Ε471 σε βρεφικά τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Η Γνωμοδότηση για το πρόσθετο Ε471 σε βρεφικά τρόφιμα
spot_img

Χθες 8 Νοεμβρίου, εκδόθηκε νέα επιστημονική γνώμη για το πρόσθετο Ε471 από την EFSA, σε συνέχεια της προηγούμενης αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε το 2017.

Ζητήθηκε από την ομάδα Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Υλών (FAF Panel) της EFSA, να αξιολογήσει το E471 (μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων) για τη χρήση του ως προσθέτου τροφίμων σε τρόφιμα για βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων που ανήκουν στις κατηγορίες τροφίμων 13.1.1 (παρασκευάσματα για βρέφη) και 13.1.5.1 (Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη).

Επιπλέον, ζητήθηκε από την ομάδα FAF να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί κατά την επαναξιολόγηση του προσθέτου τροφίμων το 2017, όταν χρησιμοποιείται σε τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό.

Έγινε σύγκριση μεταξύ της ημερήσιας έκθεσης στο άθροισμα μονο- και δι-ακυγλυκερόλης από το μητρικό γάλα και εκείνης που προκύπτει από τη χρήση του E471 στα παρασκευάσματα για βρέφη. Η ειδική ομάδα σημείωσε ότι η έκθεση που προκύπτει και στις δύο περιπτώσεις είναι της ίδιας τάξης μεγέθους. Συνολικά, η ειδική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια όταν το E471 χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων στα τρόφιμα για βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων (13.1.1 και 13.1.5.1) και σύμφωνα με το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων.

Από την άλλη, η ειδική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκτίμηση επικινδυνότητας για τοξικά στοιχεία δείχνει σαφώς την ανάγκη να μειωθούν τα ισχύοντα ανώτατα όρια για το αρσενικό, τον μόλυβδο, το κάδμιο και τον υδράργυρο που έχουν οριστεί για το E 471.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης σε προσμείξεις υποδεικνύουν την υπέρβαση των αντίστοιχων τιμών αναφοράς για την 3-MCPD (3-μονοχλωροπροπανο-1,2-διόλη) για βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων και για GEs (εστέρες της γλυσιδόλης) και ερουκικό οξύ για όλες τις ομάδες πληθυσμού.

Η ειδική ομάδα συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των ισχυόντων προδιαγραφών για το πρόσθετο τροφίμων E 471 σύμφωνα με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες και με βάση τις εκτιμήσεις της ειδικής ομάδας, δηλαδή:

  • Μείωση των ορίων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου και αρσενικού
  • Να συμπεριληφθούν όρια για 3-MCPD (3-μονοχλωροπροπανο-1,2-διόλη), GEs (εκφραζόμενη σε γλυσιδόλη) και ερουκικό οξύ

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη επιστημονική γνώμη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6885

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο