Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

S.O.S. για την κατανάλωση αλατιού – Βλάπτει σοβαρά την καρδιά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαS.O.S. για την κατανάλωση αλατιού - Βλάπτει σοβαρά την καρδιά
spot_img

Η ΜΚΟ «Δράση για το αλάτι» έχει ζητήσει νομοθετική παρέμβαση ή επιβολή φόρου προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα σε αλάτι στα τρόφιμα και τα ποτά, αφού μια νέα μελέτη βρήκε συσχετισμό μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και των ατόμων που υποφέρουν και πεθαίνουν από εγκεφαλικές ή καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη, «24ωρη Απέκκριση Νατρίου και Καλίου στα Ούρα και Καρδιαγγειακός Κίνδυνος», ​εντόπισε σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών παθήσεων μεταξύ του εύρους των 5 με 15 γραμμαρίων την ημέρα. Όσο χαμηλότερη είναι η πρόσληψη αλατιού, τόσο χαμηλότερος και ο κίνδυνος.

Κάθε ημερήσια αύξηση των 1.000 mg στην απέκκριση νατρίου (που ισοδυναμεί με 2,5 g αλατιού) συσχετίστηκε με 18% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και για κάθε 1.000 mg ημερήσιας αύξησης στην απέκκριση καλίου, ο κίνδυνος εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων ήταν 18% χαμηλότερος.

Επιπλέον, η υψηλότερη αναλογία νατρίου προς κάλιο συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο. Αυτές οι συσχετίσεις ήταν συνεπείς σε όλες τις υποομάδες που ορίστηκαν, σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο, την αρχική αρτηριακή πίεση, την κατάσταση βάρους και τα έτη παρακολούθησης.

Ο Graham MacGregor, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, πρόεδρος της Action on Salt και συ-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε:

«Αναμφίβολα, αυτά τα ισχυρά παγκόσμια στοιχεία υποστηρίζουν τη μείωση του αλατιού και θα μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι πεθαίνουν και υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις που παραμένουν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μείωση του αλατιού είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Πάντως, προς απογοήτευση της Action on Salt το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να εφαρμόζει μια εθελοντική προσέγγιση όσον αφορά τη μείωση του αλατιού στα τρόφιμα. Η αυτορρύθμιση της βιομηχανίας τροφίμων σήμαινε ότι η πρόσληψη αλατιού από τον πληθυσμό δεν είχε αλλάξει από το 2014.

“Για πάρα πολύ καιρό η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέτρεψε στη βιομηχανία τροφίμων να είναι υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία εις βάρος μας», πρόσθεσε ο MacGregor. «Το νέο “Office for Health Improvement and Disparities” πρέπει τώρα να πείσει τη βιομηχανία τροφίμων, είτε με νομοθεσία είτε με φορολογία, να μειώσει το αλάτι που προσθέτει στα τρόφιμα που αγοράζουμε”

“Τα αποτελέσματα κατέστησαν σαφές ότι δεν πρέπει πλέον να αμφισβητούμε την επιστήμη για να λάβουμε άμεσα μέτρα για τη μείωση της ποσότητας αλατιού που καταναλώνουμε .Έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστάσεις για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού στον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια: ήρθε η ώρα να δράσουμε”, δήλωσε η Feng He, συν-συγγραφέας της έκθεσης και καθηγήτρια της παγκόσμιας έρευνας για την υγεία στο Wolfson Institute of Population Health (Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου)

Εν τω μεταξύ, η αδελφή ομάδα της Action on Salt, η Action on Sugar, ζήτησε την κατάργηση των παραπλανητικών ισχυρισμών διατροφής και υγείας σε σνακ μωρών και νηπίων, ​αφού ισχυρίστηκε ότι ορισμένα περιέχουν έως και δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά μερίδα.

Πηγή: foodmanufacture

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο